Skip to content
Anne Kirstine Hermann | FOF Aarhus | Foredrag

Anmeldelse

Foredrag med Anne Kirstine Hermann

Et mørkt kapitel af Danmarks kolonisering til Grønland

Af Marie Bisgaard, medlemskonsulent

 

I 2020 gav Mette Frederiksen en officiel undskyldning til 22 grønlandske ”eksperimentbørn”, der i 1951 blev fjernet fra sine familier og sendt til Danmark. Tanken var, at de skulle lære dansk kultur og vende tilbage til Grønland som spydspids for et moderniseret Grønland. Eksperimentet havde enorme konsekvenser for børnene, men var kun én del af et større begivenhedsforløb. Et forløb, som aftenens oplægsholder Anne Kirstine Hermann beskriver i sin bog: Imperiets børn med den meget sigende undertitel ”Da Danmark snød FN og resten af verden for at sikre sig Grønland".

 

Selvstyre skal forstås som indlemmelse

Da FN blev oprettet, blev kolonimagterne pålagt at arbejde for at give deres kolonier selvstyre. Efter at have mistet Sønderjylland og Island ønskede de danske politikere dog ikke at miste endnu et territorium. Strategien blev derfor at tilbyde grønlænderne at blive en del af Danmark. Til foredraget og i sin bog fremlægger Hermann dog arkivindsamlinger, der beviser, at Det Grønlandske Landsråd blev ført bag lyset i processen: Der blev aldrig præsenteret alternativer for forslaget, kritik blev hemmeligholdt, og rådet fik kun to dage til at tage den ellers store beslutning. Hvis FN skulle købe idéen om Grønland, som en del af Danmark, skulle der dog mere til: Grønland skulle ligne Danmark. Det blev derfor startskuddet for industrialisering, tvangsforflyttelser og skolereformer, der vendte op og ned på grønlændernes hverdag. Afkoloniseringen endte, ifølge Hermann, derfor med at blive den hårdeste koloniperiode.

 

Personlige beretninger, der giver et stik i hjertet

Hermann fremhævede nogle af de øjenvidneberetninger, som hun har indsamlet til sin bog. En kvinde, der blev taget til Danmark af et dansk par, der kaldte hende en ”tam vild” og påstod, at hun blev købt for en pakke cigaretter. En mand, der på et tvunget ophold i Danmark kun fik lov at skrive hjem, hvis det var på dansk. En juridisk faderløs kvinde, der aldrig kendte sin danske far. Eksperimentbørnene, der mistede sin kultur og sit sprog og til sidst endte på børnehjem. Det har en stærk effekt at få sat ansigt på de historier, og det er vigtigt, at deres oplevelser ikke glemmes eller gentages.

 

 

Foredrag: Imperiets børn v/ Anne Kirstine Hermann
Tid: torsdag d. 31. marts 2022, kl. 19
Sted: Dokk1, Aarhus
Arrangør: FOF Aarhus i samarbejde med Dokk1

 

 

Billede af FOF Aarhus anmelder Marie Bisgaard

Om foredragets anmelder

Hej! Jeg hedder Marie, og jeg arbejder som medlemskonsulent og korrekturlæser.

Jeg er med i FOF Aarhus' anmelderkorps, fordi jeg elsker at gå på jagt efter nye ahaoplevelser og gerne vil inspirere andre til at gøre det samme. Derudover bruger jeg min fritid på at læse bøger, gå ture, tegne, se nyheder eller hygge med venner og familie.

Publikum | FOF Aarhus | Foredrag

Politik og historie

Nysgerrig efter mere?

Hos FOF Aarhus kan du finde mange spændende foredrag indenfor historie og politik.