Skip to content

Nu kan du tilmelde dig alle efterårets hold her på hjemmesiden. Og glæd dig til uge 30 - der lander det trykte katalog nemlig i din postkasse.

Foredrag | Gry Jexen | FOF Aarhus

Anmeldelse

Foredrag med Gry Jexen

Rundetårn som Danmarks dyreste forældrekøb og andre kvindehistorier

Af Marie Bisgaard, medlemskonsulent

 

Hvem er alle de g(l)emte kvinder i danmarkshistorien, og hvorfor kender vi dem ikke? Det var spørgsmålene, der var på dagsordenen til aftenens foredrag med historiker Gry Jexen, der har skrevet bogen Kvinde kend din historie og som står bag podcasten og Instagramprofilen med samme navn.

 

Salen var fyldt med kvinder (og enkelte mænd), så interessen for at få dem frem i lyset lader til at være der.

 

Historien er skrevet af mænd, om mænd og til mænd

Jexens egen interesse for emnet opstod, da hun arbejdede på et projekt, der handlede om livet i Danmark for 100 år siden. Her faldt hun over en masse succesfulde kvinder, hun aldrig havde hørt om på sit studie.

 

Det fik hende til at spørge sig selv: ”Hvorfor mangler halvdelen af vores historie? Og hvorfor har jeg aldrig tænkt over det?”

 

Herefter har Jexens mission været at fremhæve alle de seje kvinder, der ikke har fået opmærksomhed i vores samfund, hvor det er mændene, der har ført pennen, da historien skulle skrives.

 

Vi skal aflive myter og gentage kvinders fortællinger på samme måde som mænds

Et af argumenterne for de manglende kvinder, Jexen har mødt, er klassikeren: ”Kvinderne kom først ud på arbejdsmarkedet i 60’erne”, og før det gik de ”bare” hjemme. Det er dog en påstand, Jexen gerne vil ruske op i. Kvinder har altid arbejdet – på gården, på fabrikken, i hjemmet og mange andre steder.

 

Jexen havde i aftenens anledning taget et lille udvalg af kvindeportrætter med. Hun fortalte humoristisk og hjerteligt om blandt andet forfatteren Karin Michaëlis, forbundskvinden Olivia Nielsen og om Dronning Sophie af Mecklenburg, der med sin selvoptjente formue hjalp sin søn Christian 4. med at finansiere opførelsen af eksempelvis Rundetårn – hvilket med Jexens ord derfor kan kaldes ”Danmarks dyreste forældrekøb”. Og netop historien om Rundetårn kan vi ifølge Jexen lære noget af, hvis vi skal have kvinderne på landkortet. Alle ved, at Christian 4. står bag Rundetårn, fordi det bliver påpeget, hver gang vi går forbi.

 

Jexen har nu taget det til sig, når hun eksempelvis køber kammerjunker til koldskålen sammen med sin søn. Her siger hun nu: ”Se, det er Karen Volf, hun stod bag Danmarks første kagefabrik.”

 

Det er et trick, vi alle kan bruge til at huske, og som jeg i hvert fald vil tage til mig.

 

 

Foredrag: Kvinde kend din historie v/ Gry Jexen
Tid: torsdag d. 28. april 2022, kl. 19
Sted: Dokk1
Arrangør: FOF Aarhus i samarbejde med Dokk1

 

 

Billede af FOF Aarhus anmelder Marie Bisgaard

Om foredragets anmelder

Hej! Jeg hedder Marie, og jeg arbejder som medlemskonsulent og korrekturlæser.

Jeg er med i FOF Aarhus' anmelderkorps, fordi jeg elsker at gå på jagt efter nye ahaoplevelser og gerne vil inspirere andre til at gøre det samme. Derudover bruger jeg min fritid på at læse bøger, gå ture, tegne, se nyheder eller hygge med venner og familie.

Publikum | FOF Aarhus | Foredrag

Foredrag

Bliv klogere!

Tag et kig i foredragskalenderen , og find dit næste inspirerende foredrag.