Skip to content

Nu kan du tilmelde dig alle efterårets hold her på hjemmesiden. Og glæd dig til uge 30 - der lander det trykte katalog nemlig i din postkasse.

Smykker lavet af kursist Maja Traberg, som har deltaget på kursus hos Guldsmed Henrik Saugbjerg ved FOF Aarhus

Springbræt til drømmeuddannelsen

Springbræt til drømmeuddannelsen

Hele livet igennem har Maja Traberg været en kreativ sjæl, holdt fingrene i gang med diverse projekter og haft en stor passion for kreative sysler. Derfor var hun fast besluttet på, at hun skulle leve af at lave noget med hænderne. Især guldsmedefaget var hun optaget af.


Af Isolde Hornung-Nissen
Foto af Jørgen Diswal


Fascinationen af guldsmedefaget blev kun større og større, og efter at en tidligere chef inspirerende fortalte om sin oplevelse med grundforløbet på guldsmedeuddannelsen, var Maja ikke i tvivl.

Hun tog springet og søgte ind på sin drømmeuddannelse i sommeren 2018. Her fik hun desværre et afslag.

”Jeg havde faktisk ikke rigtig noget at søge ind med. Jeg var nybegynder i faget, men var bare dybt fascineret af det. Da jeg fik afslaget, fik jeg derfor gode råd til, hvad jeg for eksempel kunne gøre for at forbedre mine chancer for at komme ind. Det var vigtigt at gøre noget ekstra – som kurser eller et højskoleforløb med fokus på guldsmedefaget.”

 

”Jeg må da kunne blive til noget!”

Afslaget på drømmeuddannelsen blev Majas dør ind til en verden af muligheder for at dygtiggøre sig inden for faget. Og i den proces foreslog hendes søster smykkekurset hos FOF Aarhus, som Maja hurtigt fik sig tilmeldt.

Billede af smykker lavet af kursist Maja Traberg, som har deltaget på kursus hos Guldsmed Henrik SaugbjergHver tirsdag aften i fire måneder kørte hun den lange vej fra Grindsted til Aarhus for at realisere sin drøm. I smykkeværkstedet og hos underviseren, Henrik Saugbjerg, mødte hun stor forståelse for sin situation. Hun fortæller:

”Henrik er en yderst dygtig underviser med stor faglig viden. Han var god til at skubbe mine egne kompetencer – skubbe mig ud i noget lidt svært. Jeg kunne tydeligt mærke, at han var passioneret omkring faget, hvilket naturligvis smittede af. Der var ingen begrænsninger for, hvad jeg kunne lave på kurset, og det var fedt at kunne afprøve forskellige teknikker. Han gav gode tips og tricks, som jeg kan gøre brug af i fremtiden, og så gav han mig troen på, at jeg da måtte kunne blive til noget!”

Maja tænker især tilbage på en proces med et par øreringe, som Henrik hjalp hende med. Øreringene havde en særlig fatning, der nogle gange er mere kompliceret at lave, når den laves fra bunden. Men han var generelt god til at se hendes potentiale og gradvist kaste hende ud i mere avancerede teknikker, så hun efter kurset vidste meget mere om at arbejde med materialerne.

Tiden kom til, at hun igen søgte ind på uddannelsen – og denne gang kom hun ind.


 

En vilje smedet af guld

For Maja var tiden brugt på kurset altså godt givet ud. Men succesen er ikke blot kursets fortjeneste, som hun slår fast: ”Det kræver en stor vilje og en kæmpe passion for det, du gerne vil lave.”
Og Maja er ikke den eneste, der gik samme vej for at komme ind på drømmeuddannelsen. Historierne kender de også til på uddannelsen, fortæller hun: ”Når man på guldsmedeuddannelsen nævner, at man har deltaget i smykkekurset hos FOF Aarhus, så svarer de tit, at de enten selv har været kursist eller kender en, der har været – og at de kun kan anbefale det. På uddannelsen ved underviserne nemlig, at kurset er af høj kvalitet.”

Står du i en lignende situation, eller kender du en, der gør? Så tag et kig på vores smykkehold.

Smykkeværksted ved FOF Aarhus, underviser guldsmed Henrik Saugbjerg

lær håndværket helt fra bunden

Smykkekurser

Drømmer du om at kunne lave dine egne smykker? Tag på smykkekursus hos FOF Aarhus