Skip to content
Efterfødselstræning ved underviser Mette Axel Petersen, FOF Aarhus

Før, under og efter din fødsel


Pas på din krop både før, under og efter graviditeten



Af
Foto: Jørgen Diswal



”Når du bliver gravid, så sker der meget med din krop, som du ikke selv er herre over. Du vokser i takt med dit lille barn, der selv er ved at blive til, og din krop belastes på en anden måde, end du er vant til,” fortæller Mette Axel Petersen, der er psykomotorisk terapeut og garvet underviser på før- og efterfødselsholdene hos FOF Aarhus: ”Graviditet og fødsel er en utrolig hård belastning for kroppen, men med den rette træning kan man både styrke og afspænde sin krop og på den måde bevare sin smidighed og mobilitet bedst muligt.”

”Hvis kvinden kan lære at slappe af og lade livmoderen arbejde, så giver det en fødsel med langt mindre smerte.”



Træn dig til en fødsel med mindre smerte


På FOF Aarhus’ fødselsforberedende kurser er der ekstra stort fokus på vejrtrækning og afspænding. ”Ved en fødsel er det helt naturligt, at den fødende kommer til at spænde op og holde vejret, når det gør ondt. Men det forværrer bare smerten,” forklarer Mette og uddyber: ”Hvis kvinden kan lære at slappe af og lade livmoderen arbejde, så giver det en fødsel med langt mindre smerte. På vores kurser i fødselsvejrtrækning arbejder vi netop meget med dette, og derfor lærer vi vores kursister forskellige teknikker til vejrtrækning, afspænding og visualisering, som hjælper dem med at finde ro,” forklarer Mette.

”Vi guider nybagte mødre i, hvad der er godt at gøre, og hvad de skal undgå, og så sætter vi intensiteten op, når de er klar til det.”



Få din krop tilbage efter fødslen


”Jeg har stor forståelse for, at mange gerne vil hurtigt tilbage i form efter en fødsel,” fortæller Mette: ”Men her er det vigtigt at starte stille og roligt op og få aktiveret bækkenbunden og de dybereliggende muskler, inden de kaster sig ud i hård træning. Det er vigtigt, hvis man fremover vil kunne holde på vandet, have et godt sexliv og blive stærk nok til løb og andre sportsgrene uden at belaste kroppen. Vi guider nybagte mødre i, hvad der er godt at gøre, og hvad de skal undgå, og så sætter vi intensiteten op, når de er klar til det.”

Det kan være svært at komme af sted, når man har en lille baby, og derfor skal babyerne selvfølgelig med til træning: ”På vores efterfødselskurser inddrager vi derfor de små aktivt i træningen. Børnene bliver for eksempel inddraget som ’levende håndvægte’, og vi løfter dem, synger og hygger os. Mødrene kan derfor have god samvittighed, for barnet stimuleres, samtidig med at de gør noget godt for sig selv og deres krop,” smiler Mette.