Skip to content

Glæd dig til forårets kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding til vores aktiviteter, og senest d. 6/12 kan du se alle hold.

Er fødselsforberedelse også for partnere?

Er fødselsforberedelse også for partnere?

Giver det mening at deltage i et fødselsforberedende kursus som partner? Og hvad får man ud af sådan et kursus i FOF Aarhus? Læs med og hør beretninger fra to fødselspartnere.

Af Kathrine Terman Hiltmar
Foto: Ministudiet


”Som partner blev jeg positivt overrasket over, at FOF Aarhus’ undervisere rent faktisk havde nogle konkrete råd til os fødselspartnere,” fortæller Tais Nøhr, der deltog i et ve-træningskursus i FOF Aarhus, inden han skulle være far. Han havde nemlig brug for at vide, hvad han helt konkret skulle gøre i fødselssituationen, og det havde han ikke oplevet at få, før han kom på kursus i FOF: ”Jeg er helt indforstået med, at det er min partner, der står med det hårde arbejde, jeg behøver ikke roses for at være hendes support, jeg vil bare gerne vide, hvad jeg skal gøre.”

Konkrete råd og praktisk vejledning

I FOF Aarhus fik han som noget nyt helt konkret vejledning i, hvordan han kunne hjælpe sin partner bedst muligt gennem fødslen: ”På kurset fik vi meget detaljerede beskrivelser af et fødselsforløb, og det viste sig at være afgørende, for at jeg havde et klart overblik over hele processen, da fødslen endelig gik i gang. Det gav mig også grundlag for en god dialog med vores jordemoder undervejs,” fortæller han.

Derudover tilføjer Tais: ”Der var virkelig meget value for money. På trods af, at kurset kun tog nogle timer, så fik vi en grundig introduktion til alle fødselsfaserne, og vi fik prøvet kræfter med både fødestillinger og smertelindrende massage. Det var virkelig dejligt med noget helt lavpraktisk vejledning”.

En aktiv medspiller under fødslen

En anden far, har deltaget i et ve-træningskursus i FOF Aarhus, er Emil Brix Hiltmar. Han fortæller: ”Man blev virkelig inkluderet – halvdelen af deltagerne var jo partnere i en eller anden forstand, og det var tydeligt, at alle var vigtige.” Han endte med at være godt tilfreds med det, han havde lært: ”Især vejrtrækningsøvelserne viste sig at være brugbare. Jeg kunne nemlig hjælpe min partner gennem veerne, når hun glemte sin vejrtrækning, og jeg brugte dem også til mig selv, for det var ret intenst at være med til en fødsel,” fortæller han.

Det var dejligt at lære så meget forskelligt, fortæller Emil: ”For det kan godt være, vi ikke fik brugt alle fødestillingerne og massageteknikkerne til selve fødslen, men efterfølgende kunne jeg bruge massagen til at lindre nogle af de spændinger, min partner fik i lænden ved amning”.

Det at føle sig godt forberedt til rollen som fødselshjælper er altså ikke en selvfølge, men med konkrete råd og god vejledning kan man gå ind på fødestuen med ro i maven og overskud til at trække vejret. Sådan oplevede både Emil og Tais det i hvert fald efter at have deltaget i et kursus hos FOF Aarhus.

Er du også Interesseret i fødselsforberedelse? Se alle vores hold i fødselsforberedelse - både lange/korte forløb, med/uden partner. og find det hold, der passer til dig og evt. din partner.


Fødsel

Fødselsforberedelse

Find et forberedende kursus der passer til dig og din partner.