Skip to content

Nu kan du tilmelde dig alle efterårets hold her på hjemmesiden. Og glæd dig til uge 30 - der lander det trykte katalog nemlig i din postkasse.

Billede af Tenna Udesen, kursist ved FOF Aarhus

Når fællessang skaber frihed

Når fællessang skaber frihed

Har du også fulgt ivrigt med i det livsbekræftende tv-program Syng med! Fra skrål til skønsang på DR?
Tenna Udesen er en af dem, der kender til følelsen af, at man ikke duer til at synge. Alligevel kastede hun sig ud i sang, da hun tilmeldte sig DR-programmet, som kulminerede i en optræden i DR Koncerthuset. Og selvom det kan være angstprovokerende, opfordrer Tenna alligevel andre til også at kaste sig ud i sang og udfordre sig selv.


Af Line Gregers Bøje Thomsen
Foto af Jørgen Diswal

Musik bringer værdi

”Jeg har egentlig altid godt kunnet lide musik og at synge, men jeg har aldrig rigtig vidst, hvor jeg lige skulle starte henne,” fortæller 29-årige Tenna ”… og hvad hvis man ikke kan ramme tonerne? Hvordan tør man så?” Sammen med fem andre medvirkede hun i et tv-program, hvor de skulle lære at synge – og at tro mere på sig selv. ”Det har sangmæssigt rykket mig meget, men også personligt,” fortæller Tenna. Efter udsendelsen meldte hun sig til kor ved FOF Aarhus, og dét har vist sig at være en god beslutning: ”Når jeg går derfra, så kan jeg altid mærke, hvor fedt det er at synge sammen!”

 

Billede af kursist Tenna Udesen fra De Glade Amatørers Kor ved FOF Aarhus

Udfordring kan være sundt

Tenna erkender samtidig, at nervøsiteten ved at synge ikke er fuldstændig forsvundet. Hun kan sommetider stadig føle nervøsiteten bo i sig, men har lært, og lærer fortsat, at leve med den. Hun forklarer: ”Det er jo fordi, der er noget på spil – mere end musikken. Det er lige så meget, fordi man vover sig ud på dybt vand”. Dertil fortsætter hun: ”Altså jeg er ikke lige så nervøs, og jeg er kommet rigtig langt i forhold til det med at turde åbne munden.” Man udfordrer heller ikke sig selv, hvis man altid bliver hjemme, mener Tenna, som i efteråret har sunget et hav af forskellige sange sammen med andre kursister på ”De Glade Amatørers Kor”. Her er der plads til alle; om du har meget eller lidt sangerfaring eller den ene eller anden stemmetype. ”Der er noget meget befriende i det. Man er sammen i det med at synge,” fortæller hun.

 

 

Fællesskab og frihedsfølelse

Ifølge Tenna kan sang være meget mere end bare sang. ”Jeg har lyst til at sige, man får frihed af at synge,” fortæller hun. ”Det er en frihedsfølelse, jeg arbejder på at komme i kontakt med. Det her med at være fri til at gøre, hvad man vil”. Af egen erfaring, og med en uddannelse som psykolog i bagagen, forklarer hun også, at sang kan være en måde at arbejde med sig selv. ”Man kan blive mere fri med sin stemme, men også mere fri i sin verden og den måde, man er i fællesskabet på – lære at man godt må være der,” siger Tenna og afslutter: ”Så det har betydet rigtig meget, at jeg er kommet i gang med det at synge.”

Billede af Tenna Udesen, kursist ved FOF Aarhus

Musik og sang

Mærk glæden ved fællessang

Kast dig ud i korsang ligesom Tenna - det kan rykke dig både sangmæssigt og personligt