Foredrag | kulturhøjskoler

Foredrag om Verdis Rigoletto

Opera for alle
Opera er populært som aldrig før, og det er ikke så underligt, for med sin kombination af musik, sang, teater og slagkraftige historier, alt sammen opført live på scenen, ja så kan opera bevæge publikum, som ingen anden kunstform.
Verdies Rigoletto opføres i Vordingborg den 3. november, og i dette foredrag formidler Morten Schønberg operaen, så forståelsen og nydelsen kan være helt i top.
Morten Schønberg har god erfaring i formidling af musikoplevelser, særligt opera, hvor han har medvirket i mindst 30 forskellige og set endnu flere, og er vant til at formidle oplevelsen heraf fra rejseledersædet på talrige operarejser. 
Rigoletto, som er Verdis 15. opera, uropførtes 11. marts 1851 på la Fenice operaen i Venedig. Forud var gået et politisk tovtrækkeri, eftersom Venedig, der var underlagt det østrig-ungarske rige, var censurpræget. Et kompromis blev dog indgået, og den franske konge blev taget af rollelisten til fordel for en italiensk hertug. Herefter kunne operaen, der oprindeligt hed ”La maledizione”, ”Forbandelsen”, opføres.
På dette tidspunkt blev Verdi betragtet som en af samtidens største komponister sammen med Wagner. Verdi fortsatte sit produktive arbejde nogle år endnu, inden det stilnede af frem mod hans død i 1901. I alt komponerede han 28 operaer.
Verdis musik blev til i den romantiske æra, der efterfulgte Wienerklassikken. Romantikken kendetegnedes blandt andet ved at udfordre de musikalske normer. Eksempelvis er skellet mellem recitativer og arier mere flydende hos Verdi, end det havde været tidligere.

 

Holdnummer: 239
Periode: 20-10-20 til 20-10-20
Tirsdag 19:00 - 21:00
1 gange
Underviser: Morten Schønberg Sørensen
Sted: DGI-Huset
Pris: kr. 150