Skip to content
FOF Sønderjylland Foredrag Trusler fra rummet grafisk illustration af solen i rummet

Trusler fra rummet

I vores dagligdag tænker vi nok ikke så meget over, at vores hjemplanet, Jorden, er en del af universet – på godt og ondt. Der er trusler fra rummet, der kan påvirke vores hverdag og endda kan være så ekstreme, at det kan have alvorlige konsekvenser for vores samfund, ja endda hele vores civilisation.

De væsentlige trusler er: Udbrud på Solen, truende asteroider og kometer, menneskeskabt rumskrot samt partikelstråling.

I foredraget vil astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra DTU Space give dig et indblik i truslerne fra rummet og de tiltag, der gøres for at beskytte os alle imod dem. 

Information

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Torsdag 02.05.2024 19:00-21:00 Multikulturhuset, Sønderborg Michael Linden-Vørnle
FOF Sønderjylland Michael Linden Vørnle

Michael Linden-Vørnle

Michael Linden-Vørnle har siden 2013 arbejdet som astrofysiker og chefkonsulent ved Institut for Rumforskning og teknologi ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU Space). Her arbejder han netop nu på opbygningen af et tværfagligt forskningscenter på DTU Space med fokus på rumsikkerhed (Space Safety). Rumsikkerhed handler grundlæggende om at forstå, følge og håndtere trusler fra rummet så som effekterne af udbrud på Solen (rumvejr), asteroider og kometer, der kan ramme Jorden samt menneskeskabte objekter i rummet – herunder rumskrot.
Han arbejder også med, hvordan satellitter og droner kan anvendes til bedre overvågning og kommunikation i Arktis og han er leder af DTU Space DroneCenter, der koordinerer og faciliterer forskning i og anvendelse af droner og droneteknologi samt udvikling af autonom infrastruktur.
Desuden har i mange år været tilknyttet den europæiske satellitmission Planck, der fra 2009 til 2012 lavede de hidtil mest detaljerede kort over eftergløden fra universets fødsel - det såkaldte Big Bang. En anden væsentlig interesse er eftersøgningen af liv i universet. Særligt mulig kontakt med intelligente civilisationer er i fokus. Hertil kommer innovativ udvikling og anvendelse af rumteknologi – ”New Space”.
Michaels interesse for rummet blev vakt den 18. april 1982, hvor han var blevet konfirmeret. En af gaverne var en stjernekikkert og da han denne aften ved et rent tilfælde så ringplaneten Saturn gennem teleskopet var hans rejse mod et liv med astrofysik og rumforskning begyndt!