Gråsten Seniorhojskole

Foredrag efterår

Gråsten Seniorhøjskole tilbyder 4 foredrag i efteråret og 4 foredrag i foråret. Foredragene afholdes i Ahlmannsparken, Ahlefeldvej 4, 6300 Gråsten.
Vi starter kl. 9.30 med en sang fra Højskolesangbogen og slutter ligeledes med en sang kl. 11.45. Der vil være indlagt en pause, hvor FOF byder på kaffe/the og boller med pålæg.
4 foredrag inkl. kaffe/the og boller:  385 kr.
Husk, at tilmelding er nødvendig.
Der er mulighed for at købe en gæstebillet for 100,- kr./foredrag, henvendelse herom til FOF.
Caminoens jordbundne magi med foredragsholder Jan Fangel
Først 30 dages vandring på Camino de Frances og senere samme uge en uge på Camino Portugues. ”Hvordan var det??” Et ALT for lille spørgsmål til et ALT for stort svar. Fedt! Hårdt! Udfordrende! Koldt! Varmt! Vådt! Langt! Spændende! Tankevækkende! Afklarende!. En selvvalgt time-out med tid til eftertanke, enkelthed og vandring.
Caminoens universelle kraft er, at den, der vandrer, gives tid og mulighed for at lade sandheden komme til sig. Den antager alle former: Smerte, glæde, sorg, indsigt; alt sammen i smukke, enkle og let forståelige farver og figurer.
Fredag den 7. oktober kl. 9.30
Tragedien på Indlandsisen med foredragsholder Carsten Winther
Danmark-ekspeditionen 1906-08 til Nordøstgrønland 
Med Mylius-Erichsen i spidsen for 28 mand drog den hidtil største danske videnskabelige ekspedition i sommeren 1906 med ekspeditionsskibet ”Danmark” til det totalt ukendte Nordøstgrønland. 2 år senere vendte ekspeditionen tilbage uden sin leder og 2 af hans medhjælpere. Vi skal høre om tragedien i ”79-fjorden” men også om nogle af de mange ekspeditioner, der har forsøgt at løse gåden om de tre mænds skæbne.
Fredag den 28. oktober kl. 09.30
På arbejde i Rusland med foredragsholder Ejgil Skov
En fortælling om hvilke oplevelser det gav at blive sendt på job i Tula i perioden fra 1995 til 1998.
Min hovedopgave var at uddanne russiske undervisere i at indføre det vestlige kvalitetsstyresystem ISO 9000 samt i kvalitetsbevidsthed.
Emnet er opbygget på vores værdier og tankegange og synes for os naturlig, men det var bestemt ikke de værdier og tanker, der var gældende i det russiske. Ud over det arbejdsmæssige var det for mig en udfordring at rejse ind i en region, der først for kort tid siden var lukket op også for russere. De kunne kun rejse ind i regionen med en speciel tilladelse, hvilket skyldes, at den var hjemsted får en stor våbenproduktion til det russiske militær.
Det var en anderledes oplevelse, end jeg have forstillet mig.
Telefoner, der ikke kunne ringe ud af regionen. Indkøb i butikker, der stadig var drevet som i sovjettiden. Det samme gjaldt hoteller, penge systemer, banker, transport og stort set alt, hvad vi herhjemme ikke oplever som problemer - ja, det var pludselig blevet til opgaver og udfordringer for mig.
Og så var der jo russerne, der bestemt var venlige men også skeptiske.
Det var godt, jeg ikke kendte til dette, inden jeg sagde ja til opgaven, så havde jeg nok manglet modet.
Alle foredrag er understøttet af billeder og forskellige effekter.
Fredag den 11. november kl. 9.30
Juletraditioner - hvor danske er de danske juletraditioner? med lektor Jørn Buch
Julen opfatter de fleste danskere som en højtid, der er fyldt med traditioner. Det er den også. Men traditionerne udvikler sig hele tiden fra generation til generation. Samtidig kan man ofte påpege, hvornår og hvorfor en tradition opstår. Det viser sig desuden, at mange af de danske juletraditioner har deres oprindelse i udlandet og specielt i Tyskland. Det er klassisk hvert år til jul at få fortalt, at juletræet kom fra Tyskland til godset Holsteinborg i 1808. Foredraget vil gøre rede for oprindelsen af de mange danske juletraditioner og samtidig vise, hvordan de har forandret sig men alligevel opleves som typisk danske.
Fredag den 2. december kl. 9.30