Skip to content
Opskrift på persisk gryderet på FOF Aarhus' inspirationsside, foto af Stinne Guldmann Marker

Persisk mad

Persisk inspireret aubergineret med dip og indiske pandekager

Stinna Guldmann Marker og Peter Marker stiftede bekendtskab med det persiske køkken til ét af vores persiske madlavningskursus ved underviser Mehran Zandian.

I forbindelse med deres historie herom, har vi fået lov til at dele denne opskrift af en lækker persisk inspireret aubergine-gryderet.
Hertil valgte Stinna og Peter at lave indiske madpandekager som tilbehør og en herlig persisk dip med kanel. Du finder også opskriften på Stinnas egen madblog her.

Retten består af fyldige auberginer, skønne tomater og varme krydderier, den er perfekt både til madpandekager (også kaldet dosa), men den kan også spises med ris eller en frisk salat med mynte og søde tomater.
Hvis du gerne vil tilføje lidt protein til retten, vil det smage skønt som tilbehør til stegt kyllingebryst med hvidløg og spidskommen, du kan også prøve at servere retten sammen med torsk bagt i ovnen med tomater og hvidløg. 
Skal det være vegansk, kan du bruge et mælkefrit alternativ som havreyoghurt, og på den måde lave dippen uden brug af animalske produkter. 

Gryderetten er udviklet af Stinna Guldmann inspireret af sin deltagelse på madlavningskurset, mens dippen er udviklet af vores underviser Mehran Zandian.

Til 4 personer.

Aubergineret

Ingredienser

1 stk. aubergine
2 spsk. salt
1 spsk. olivenolie
2 stk. løg
4 fed hvidløg
1/2-1 tsk. kanel, stødt
1/2-1 tsk. spidskommen, stødt
1/2-1 tsk. paprika, stødt
1/2-1 tsk. gurkemeje, stødt
6 stk. tomater
1/2 dl. vand
1 lille håndfuld frisk mynte

 

Billede af persisk gryderet. Foto af Stinne Guldmann Marker

Sådan gør du

  1. Start med at skære auberginen i mindre tern, ca 2×2 cm (ikke så vigtigt). Kom dem i en skål med kold vand og drys groft salt i vandet. Rør det rundt. Lad auberginerne stå i 15 minutter.
  2. Hak løg og hvidløg. Kom olie på en pande og varm det op til middel varme. Tilsæt løg og lad det stege, til løgene er blevet klare/gennemsigtige. Tilsæt hvidløg og krydderier og lad det stege lidt igen – 1-2 minutter.
  3. Hæld vandet fra auberginen. Tilsæt aubergine til panden. Lad det stege i ca. 10 minutter, til auberginen er begyndt at blive blød. Skær tomaterne i halve. Fjern kernerne. Skær tomaterne i halve og tilsæt dem til panden. Tilsæt vand.
  4. Kom låg på panden og lad det stege/koge ved lav varme i ca. 20 minutter. Smag retten til med salt. Tilsæt evt. mere vand, hvis det bliver for tørt. Hak til sidst frisk mynte og bland i. Serveres varm som tilbehør eller som fyld i pandekage.

 

 

 

 

 

Indiske madpandekager

Ingredienser
3 dl. kikærtemel
2,5 dl. hvedemel
6 dl. koldt vand
1 tsk. bagepulver
Salt
Olie til stegning
Sådan gør du:
Rør alle ingredienserne sammen i en skål. Hvis der er klumper, så brug et piskeris til at piske dejen godt sammen. Kom olie på en varm pande. Kom lidt dej på panden og fordel det, som når man normalt laver pandekager.

Steges til de er gyldne og vendes herefter på den anden side.

Persisk dip

Ingredienser
250 gr. frisk spinat
3 dl. græsk yoghurt (eller en anden tyk yoghurt)
1 fed hvidløg
100 gr. valnødder
1 spsk. olivenolie
1/2 tsk. stødt kanel
1/2 tsk. salt

Sådan gør du

  1. Vask og skyl spinatbladene. Kom dem i en gryde. Læg kog på gryden og skru op på højeste blus. Damp spinatbladene i et par minutter. Kom dem herefter i en si og lad vandet dryppe af. Lad det køle af og pres vandet ud.
  2. I en skål blandes yoghurt, revet hvidløb, grofthakkede valnødder, kanel, olivenolie og salt. Rør det godt sammen.
  3. Tilsæt det afkølede spinat og smag dippen til med salt. Sæt dip i køleskabet i 15 minutter – rør godt i dippen inden servering.

Velbekomme!

Persisk tapas madlavningskursus ved FOF Aarhus.

prøv kræfter med nye opskrifter

Verdenskøkkenet

Lær at lave mad fra andre kulturer og lande på kursus med FOF Aarhus