Skip to content

Glæd dig til forårets kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding til vores aktiviteter, og senest d. 6/12 kan du se alle hold.

Nye færdigheder på tværs af generationer

Nye færdigheder på tværs af generationer

Det er ikke så tit, at man finder et selskab bestående af en 82- og 18-årig, men det er lige nøjagtigt det, vi møder på et sprogkursus i FOF Aarhus. Her mødes passionen for sprog nemlig.

Af Kathrine Terman Hiltmar
Foto: Kathrine Terman Hiltmar

På kurset i persisk deltager Anne-Lise og Alayia, der er oldemor og oldebarn, for de har valgt at gå sammen til undervisningen, så de kan dele denne oplevelse med hinanden.

En måde at komme tættere på sine rødder
Det er ikke helt tilfældigt, at det er persisk, der har fanget deres interesse. Alayias mor er nemlig fra Iran, og det betyder, at Alayia ikke kan tale med mange af sine familiemedlemmer, men det vil hun lave om på nu, fortæller hun: ”Jeg har følt mig lidt forkert, når jeg ikke kunne tale sproget. Selvom det ikke er noget, jeg selv har bestemt, så føler jeg, at jeg ikke er helt rigtig”. På trods af at sprogkurset minder hende om savnet til sin familie, så oplever hun det ikke som en sorg, men mere som noget trygt. Det hjælper også, at de andre på holdet er der af samme grund som hende, nemlig for at kunne tale med deres familier. ”Det er lidt vildt at spejle sig i de andre, det viser sig, at jeg ikke er så forkert, for de er jo gået i gang langt senere end mig, og det gør jo ikke spor,” fortæller hun.
Hun synes, det var oplagt at dele oplevelsen med sin 82-årige oldemor, da hun elsker nye udfordringer, og så kunne de hjælpe hinanden.

Alder er mere end bare tal, det er en indstilling

For oldemor Anne-Lise var det stort, da Alayia spurgte, om de skulle tage kurset sammen: ”Man bliver da rørt, det er ikke tit de helt unge vil være sammen med sådan nogle ældre som mig selv,” fortæller hun, men Alayia er hurtig til at tilføje: ”Du siger jo selv, at man først er rigtig gammel, når man mister modet på livet”.
Selvom kurset er svært, og de kommer på hårdt arbejde, når de skal lære at skrive et nyt alfabet og læse den ”gale” vej, så er det kun godt, siger Anne-Lise: ”Man er nødt til at vælge en ujævn vej en gang i mellem, og hvis man falder, så bliver man kun klogere af det”. Hun tilføjer, at hun har godt af at være dårlig til noget, for det styrker hjernen, og som hun selv fortæller: ”Så er det er vigtigt i min alder”.
Når man laver udfordrende aktiviteter med hinanden, betyder det også, at man ser hinanden i nye og mere usikre situationer, fortæller Alayia: ”Jeg havde nok aldrig turde gøre det uden min oldemor,” tilføjer hun. Normalt vil Alayia gerne have styr på tingene, men med persisk er de begge to på dybt vand, og det gør det kun sjovere. Her understreger Anne-Lise, at hun i hvert fald heller aldrig havde turde overveje persisk uden Alayia, og hun fortæller, at selvom hun vidste, at Alayia var sej, så er hun meget sejere end hun troede.

Hvis du også drømmer om at lære et nyt sprog, så er det nu, du skal tage fat i din mormor, dit barnebarn, din far eller en helt fjerde, og gøre det til en sjov oplevelse sammen. Få et overblik over alle vores sprogkurser.

Sprog

Vil du også lære persisk?

Gør som Alayia og Anne-Lise og tag en sprogkursus i persisk. Det smukke sprog og den skønne kultur kan blive en del af din hverdag.