Skip to content

Nu kan du tilmelde dig alle efterårets hold her på hjemmesiden. Og glæd dig til uge 30 - der lander det trykte katalog nemlig i din postkasse.

Nye færdigheder på tværs af generationer

Nye færdigheder på tværs af generationer

Det er ikke så tit, at man finder et selskab bestående af en 82- og 18-årig, men det er lige nøjagtigt dét, vi møder på et sprogkursus i FOF Aarhus. Her mødes passion for sprog nemlig.

Tekst og foto: Kathrine Terman Hiltmar

På det ugentlige kursus i persisk deltager Anne-Lise og Alayia, der er oldemor og oldebarn. Sammen har de valgt at gå til undervisningen, så de kan dele oplevelsen med hinanden og komme tættere på familiens rødder.

En måde at komme tættere på sine rødder
Det er ikke helt tilfældigt, at det er persisk, der har fanget oldemoren og oldebarnets interesse. Alayias mor er nemlig fra Iran, og det medfører, at hun ikke kan tale med mange af sine familiemedlemmer. Men det vil Alayia lave om på nu - og hun synes, det var oplagt at dele oplevelsen med sin 82-årige oldemor, da hun elsker nye udfordringer.

”Jeg har følt mig lidt forkert, fordi jeg ikke kan tale sproget. Selvom det ikke er noget, jeg selv har bestemt, så føler jeg, at jeg ikke er helt rigtig,” fortæller Alayia.

På trods af at sprogkurset minder hende om savnet til sin familie, så oplever hun det ikke som en sorg, men som noget trygt. Det hjælper også, at de andre på holdet er der af samme grund som hende: nemlig for at kunne tale med deres familier.

”Det er lidt vildt at spejle sig i de andre. Det viser sig, at jeg ikke er så forkert. De er jo gået i gang langt senere end mig, og det gør ikke spor,” fastslår Alayia.

Alder er mere end bare tal, det er en indstilling

For oldemor Anne-Lise var det stort, da Alayia spurgte, om de skulle tage kurset sammen:

”Man bliver da rørt. Det er ikke tit, at de helt unge vil være sammen med sådan nogle ældre som mig,” fortæller hun. 

”Du siger jo selv, at man først er rigtig gammel, når man mister modet på livet,” tilføjer Alayia med det samme.

Selvom kurset er svært, og de kommer på hårdt arbejde, når de skal lære at skrive et nyt alfabet og læse den ”gale” vej, så er det kun godt med lidt udfordring, fortæller Anne-Lise. Hun tror på, at hun har godt af at være dårlig til noget, fordi det styrker hjernen, og som hun selv fortæller, er det er vigtigt i en alder af 82.

”Man er nødt til at vælge en ujævn vej en gang i mellem, og hvis man falder, så bliver man kun klogere af det,” påpeger Anne-Lise. 

På dybt vand sammen

Når man laver udfordrende aktiviteter med hinanden, betyder det også, at man ser hinanden i nye og mere usikre situationer, fortæller Alayia. Hun er ikke sikker på, at hun turde tage sprogkurset uden sin oldemor.

For normalt vil Alayia gerne have styr på tingene, og til persisk er både hun og oldemoren på dybt vand - men det gør det kun sjovere, fortæller hun.

Anne-Lise tilføjer, at hun nok heller aldrig havde overvejet et kursus i persisk, hvis det ikke var for Alayia. Hun fastslår, at selvom hun vidste, at Alayia var sej, så er hun meget sejere, end hun lige gik og troede.

Hvis du også drømmer om at lære et nyt sprog, så er det nu, du skal tage fat i din mormor, dit barnebarn, din far eller en helt fjerde og gøre det til en sjov oplevelse sammen. Få et overblik over alle vores sprogkurser.

Billede af persisk moske

Sprog

Vil du også lære persisk?

Gør som Alayia og Anne-Lise, og tag en sprogkursus i persisk