Skip to content

Hvis du har gået på et hold i foråret, som fortsætter til efteråret, har vi reserveret en plads til dig. Du får direkte besked, før alle efterårets hold bliver lagt online 22. juni (bemærk ny dato).

Vinsmagning hos FOF København: Modne røde bourgogner – op til 30 år

Modne rødvine fra Bourgogne – op til 30 år

Modne rødvine fra Bourgogne – op til 30 år

Tiden går, og det er efterhånden fire år siden, at vi senest har haft moden bourgogne som tema i FOFs vinklub. Det var i 2019, og det var en smagning af seks forskellige vine fra årgang 1999 – altså hvor vinene dengang var 20 år gamle. Siden er det blevet stadig vanskeligere at finde modne bourgogne-vine – ikke mindst hvis de skal være gode – ligesom priserne er steget til nye højder/rekorder de seneste fire år.

Men med møje og besvær er det lykkedes Jesper Hedegaard at finde seks vine, som han dels "tror på" ud fra årgange og producenter, dels mener er gode køb i det vanskelige marked det er at finde gode, velopbevarede vine, som om end de ikke er billige, trods alt er til at komme i nærheden af.

Bourgogne er sammenlignet med Bordeaux et meget mindre område, hvortil kommer at ejendommene er meget mindre. Et klassisk Grand Cru Classé-slot i Bordeaux laver måske 100-400.000 fl. vin om året, mens en mindre top-producent i Bourgogne måske laver 20-40.000 fl. i alt fordelt på måske fem til ti forskellige vine fra forskellige marker med det resultat, at det er meget vanskeligere at finde moden bourgogne på markedet end moden bordeaux.

Da kvaliteten – især for 20-30 år siden – tilmed var væsentlig mere ujævn i Bourgogne end blandt de bedste slotte i Bordeaux, bliver det ofte sådan, at det modne vin fra Bourgogne, der findes på markedet, enten er helt ubetaleligt eller af tvivlsom kvalitet, da det – lidt hårdt sagt – er "skramlet", der er tilbage.

Det er derfor hårde odds, man er oppe imod, når man leder efter god moden bourgogne – men til gengæld en stor og forløsende oplevelse, når det lykkes.

Udover smagning af nedenstående seks vine, kommer vi ind på netop forskellene på vinene fra Bordeaux og Bourgogne og deres holdbarhed (holder god bourgogne ligeså godt og længe som bordeaux?), ligesom bourgognernes forvandling og fremskridt de sidste 30 år gennemgås, samtidig med at der øses ud af personlige favorit-navne og –kommuner både i yngre og ældre årgange.

Følgende vine smages:

  1. Pommard 1. Cru "Grands Epenots" 2016 Moillard-Grivot – vi skal lige "justere" smagsløgene med en kun seks år gammel vin fra en topårgang, som også er sjov at smage, fordi nr. 2 er fra samme producent og (næsten) samme mark.
  2. Pommard 1. Cru "Les Epenots" 2005 Thomas Moillard – Moillard er bestemt en af de bedre negocianter, men denne vin kommer fra en af deres personligt ejede marker og bærer derfor navnet "Thomas Moillard" – og så er den fra top-årgangen 2005, som for mange vines vedkommende stadig ikke er rigtig moden.
  3. Gevrey-Chambertin 1. Cru "Combe-aux-Moines" Louis Jadot 2002 – Selv om negocianter generelt har et lidt blakket ry, tør vi godt smage en, når negocianten hedder Louis Jadot – et af de bedste navne og her i en af de bedste og mest harmoniske årgange: 2002.
  4. Corton "Bressandes" 1999 Grand Cru Chandon de Briailles – Corton ligger i det nordlige Côte de Beaune og er den største Grand Cru-mark i hele Bourgogne med 160 ha., hvilket er alt for meget, og det er bestemt ikke det hele, der har Grand Cru-kvalitet. Men Chandon de Briailles ejer 2,57 ha. og er en af de allerbedste små producenter, og 1999 er en af de allerbedste årgange, så det burde ikke kunne gå helt galt.
  5. Hospices-de-Nuits-St. Georges 1. Cru "Les Corvées-Pagets" "Cuvée Saint-Laurent" 1993 – Dette "Hospice" I Nuits-St. Georges er meget mindre kendt og hyped end Hospices de Beaune, men nogle mener, at det I perioder har lavet bedre vine og været mere stabile end sin berømte storebror i Beaune. Også her kommer vinmarkerne fra donationer og er opkaldt efter giverne. 1993 er en af de bedste årgange i 1990'erne, berømte for en høj og klassisk Bourgogne-syre, der gør vinene holdbare, og som man ikke finder i nyere og varmere årgange, men som mange savner for, at det er klassisk Bourgogne.
  6. Hospices de Beaune "Corton Cuvée Dr. Peste" Grand Cru 1993 – Jean-Louis Peste var – på trods af navnet – læge på det berømte hospital i Beaune i mere end 30 år i midten af 1800-tallet, og hans datter donerede i 1924 2,09 ha. af hans vinmarker i Corton-marken til hospitalet, som siden har solgt den under navnet "Corton Cuvée dr. Peste" på sine årlige aktioner. Vinene købes på fade af lokale negocianter, ofte efter ordre fra udenlandske købere, men hospicet står for høst og vinifikation.

Lidt om de smagte årgange:

  • 2016 er en stor, men stadig ung årgang og den mest kølige og klassiske af årgangene 2015-2020. Vi smager ung vin og får en indikation af og pædagogisk indføring i, hvordan en god top-årgang smager seks år gammel, inden vi går til de ældre/modne vine.
  • 2005 regnes af mange for en af de allerstørste årgange i nyere tid, men måske næsten for stor, voldsom og ekstraheret. Vinene smagte fantastisk som unge, men nogle er begyndt at tvivle lidt på årgangen, fordi vinene modner så langsomt. Hvem har ret – er det en af de allerbedste årgange nogensinde?
  • 2002 er en af de bedste og mest harmoniske bourgogne-årgange, der for de store vines vedkommende er perfekt efter 20 år.
  • 1999 regnes sammen med 1993 og måske 1996 for den bedste årgang i 1990'erne med klasse, balance og ædelhed.
  • 1993 er en klassisk bourgogne-årgang – fylder 30 år i år – og regnes for et køligt år, som giver en anden stil end de varme årgange 2015-2020, men en årgang som de rigtige bourgogne-elskere er vilde med. Hvordan klarer den sig?

Husk: Medbring et par gode bourgogne-glas.

Foto: GO69, Wikimedia Commons

MAD OG VIN

Se alle aktuelle kurser