Skip to content

Champagne 2008 – en legendarisk årgang

Champagne 2008 – en legendarisk årgang

Vi har haft champagne årgang 2008 på programmet tidligere i FOF Københavns Vinklub, men som den amerikanske forfatter Marc Twain har sagt »Too much of anything is bad – but too much champagne is just right«. Dette fine citat bygger vi videre på ved denne smagning, hvor vi udelukkende smager den fremragende årgang 2008.

Årgang 2008 er den største årgang i nyere tid i Champagne. Nogle eksperter siger, at det er den bedste årgang siden 1996, mens andre går tilbage til 1988, og måske er sandheden i virkeligheden, at målt på hvor mange champagne-huse og -producenter, der har lavet stor vin i 2008, så er denne årgang måske den allerstørste nogensinde – også fordi der er så mange champagne-huse og -bønder, der er blevet så meget bedre siden 1996 og 1988.

Selvom 2008 paradoksalt nok var et af de køligste, vådeste og mest solfattige år de seneste 20 år, så var varmen der alligevel, da den skulle, og regnen ødelagde ikke noget og holdt sig væk, når der var brug for det.

2008 er først og fremmest en årgang med en flot syre, der giver vinene en rankhed, friskhed, kraft, race, balance og struktur, der er enestående og gør, at årgangen skiller sig ud, når man smager den sammen med andre årgange. Champagnerne er "razor-sharp" og føles nærmest elektriske i munden.

En årgangs-champagne skal lagre minimum tre år på flaske, før den må frigives, men mange af de bedre huse lagrer deres champagner meget længere for at få ekstra smag og karakter fra kontakten med bundfaldet i flasken, så mens de første årgangs-champagner fra 2008 kom på markedet i 2014, så er f.eks. Krugs 2008 først kommet på markedet i 2021.

Vores vinforedragsholder Jesper Hedegaard smager jævnligt på champagner fra hans egen favorit-årgang 2008 og synes, efter 16 års venten, at flere og flere begynder at vise den modenhed, som man håber på og forventer skal komme, når man starter med at lagre en god årgang som 2008. Alle store vine (og champagner) bliver jo modne og skal drikkes på et tidspunkt, og han synes, at flere og flere efterhånden har nået et godt stadie. Nogle af dem har fået modne nuancer af nedfaldsæbler (på den gode måde), karamel- og nøddepræg, og da der er stor forskel på hvor modne, champagne-elskere ønsker at drikke deres champagner, er det tid både til ren nydelse og til at se, hvor store forskelle, der er på modenheden i forskellige champagner fra en top-årgang efter 16 år. Prestige-champagner fra de bedste storhuse smager selvfølgelig fremragende og har stadig mange gode års lagring foran sig, mens mindre huses/små bønders prestige-cuvéer er mere modne og ikke skal gemmes lige så længe.

Jesper Hedegaard har udvalgt en stribe top-champagner i årgang 2008 fra såvel store huse som små bønder/domainer, fra ren chardonnay "blanc de blancs" til ren pinot noir "blanc de noirs" og fra fuldt drikkemodne eksemplarer til nogle, der stadig helst skal lagre måske ti år, men bestemt ikke smager ubehageligt nu. Kort sagt en symfoni af de bedste bobler i den måske allerbedste årgang og up-do-date informationer om, hvad der rør sig i Champagne: Fra nye trends, de seneste årgange og til nye og kommende stjerner blandt huse og bønder.

Følgende champagner fra årgang 2008 smages:

  • Guy Charlemagne "Mesnillesime" Blanc de Blancs Grand Cru – en af de bedste producenter i den måske mest berømte by i Champagne Mesnil-sur-Oger, hvor Krugs berømte mark "Clos du Mesnil" ligger. Delvis gæring og lagring i egetræsfade giver den en fed og hvid bourgogne-karakter. 3 g. dosage, dégorgeret marts 2019.
  • Pierre Moncuit Blanc de Blancs Grand Cru – et solidt gammelt familienavn, der har lavet champagne i mere end 125 år i Grand Cru-byen Mesnil-sur-Oger. 94 p. Vinous. 6-7 g. dosage, dégorgeret november 2020.
  • Launois Père et Fils Blanc de Blancs Grand Cru Special Club – endnu en Grand Cru-champagne fra Mesnil-sur-Oger fra det lille hus Launois, og hvor kvaliteten godt kan være lidt svingende, men huset svigter ikke i 2008 med herlig kalket og ultratypisk chardonnay-stil, der er moden og smager fantastisk nu. Med de tre første champagner får man virkelig smagt, hvor meget vinbonden betyder, da det er samme drue – chardonnay – og fra samme by – Mesnil-sur-Oger. 8 g. dosage, dégorgeret 2016. Inden vi går over til de champagner, der også indeholder pinot noir, skal vi prøve den fjerde og sidste blanc de blancs i denne omgang.
  • Pol Roger Blanc de Blancs – til forskel fra de tre første, har vi her en storhus-champagne fra det berømte hus Pol Roger i Èpernay, der var Winston Churchills yndlings-champagne. Druer stammer udelukkende fra Côte de Blancs-byerne Oiry, Chouilly, Cramant, Avize og Oger. Med 93 ha. har man egne druer til ca. halvdelen af produktionen, men formentlig næsten til alt til denne prestige-cuvée. Det bliver spændende at se, hvordan den klarer "konkurrencen" fra de tre foregående "grower-producenter". 95 p. Wine Advocate. 7 g. dosage, dégorgeret november 2014.
  • Roger Brun "La Pelle" Blancs de Noirs – top-cuvéen fra legenden Philippe Brun i Grand Cru-byen Aÿ, pinot noirs "hovedstad" i Champagne kommer fra enkeltmarken La Pelle på den stejle skråning bag byen. Brun leverer druer til en række tophuse som Krug og Piper Heidsieck og presser druer for dem og andre, men ca. halvdelen af produktionen beholder og sælger han selv i eget navn. Delvist fadgærede og fadlagrede udelukkende pinot noir-druer. 3 g. dosage, dégorgeret 2015.
  • Piper Heidsieck "Rare" – markedsføres "Rare" i dag for at lægge afstand til Piper Heidsieck-navnet og udskille den som en ægte prestige-champagne på niveau med Dom Pérignon. Den har i de senere år udviklet sig til at være en af de bedste prestige-cuvéer, der kan konkurrere med netop Dom Pérignon, Dom Ruinard, Cristal og Krug. Den er kun lavet i årgangene 1976, 1979, 1985, 1988, 1990, 1998, 1999, 2002, 2006, 2007, 2008 og 2013. Med 70 % chardonnay og 30 % pinot noir er det en sindssyg lækker, kalket, ananas- og kaffebønne-duftende sag, men en superfrisk kalket og stram 2008-syre. Uimodståelig nu og med mange års mulighed for fortsat lagring. 10 g. dosage (men man smager det ikke), dégorgeret november 2019.
  • Philippe Lancelot Rosé "Fleur de Lys" magnum – en meget spændende ung producent, der på samme måde som kult-producenten Marguet i Ambonnay går all-in på biodynamikken og har været certificeret siden 2015. Domainet blev etableret under navnet Lancelot-Wanner af hans bedstefar i 1961, og han overtog i 2008, så det er hans første årgang, vi smager – og hvilken en! Han er blevet meget mere ekstrem i dag, men 2008 Rosé Fleur de Lys er noget helt specielt. 95 % chardonnay fra Grand Cru Cramant blandet med 5 % stille rød pinot noir fra Grand Cru-byen Bouzy. Den kan noget helt særligt, og farven har modent, orange skær, duften har en sjælden kombination af modenhed og friskhed og med to-die-for hindbær og rabarber-noter. 5 g. dosage, dégorgeret oktober 2022. 

 

Værd at vide

Prisen er inkl. vin. Ret til ændringer forbeholdes.

Medbring

Medbring dit bedste champagneglas.

Familie på madkursus

MAD OG VIN

Se alle aktuelle kurser