Skip to content

Valg i Tyrkiet

Valg i Tyrkiet

Med Birk Sebastian Kotkas

Der er meget på spil, når 85 millioner tyrkere den 14. maj skal vælge deres næste leder. Et valg, der af The Washington Post betegnes som verdens vigtigste i 2023.
Præsident Recep Tayyip Erdogan forsøger ved valget at komme op på siden af landsfaderen Mustafa Kemal Atatürk, som han allerede har overgået som landets længst siddende leder. Over for ham står en næsten samlet opposition bag socialdemokraten Kemal Kilicdaroglu, der ifølge målingerne har gode chancer for at stå i spidsen for Tyrkiet, når de til oktober kan fejre 100-års jubilæum.
Efter at have rejst i landet ad flere omgange tegner freelancejournalist Birk Sebastian Kotkas et portræt af det splittede land forud for valget, der falder på et bagtæppe af skyhøj inflation, massiv migration fra naboen Syrien og de tragiske jordskælv i februar.

Om Birk Sebastian Kotkas:
Birk Sebastian Kotkas har blandt andet skrevet om pressefrihed i Tyrkiet for Fagbladet Journalisten, kvinderettigheder efter Istanbulkonventionen for Femina og den politiske situation i landet for Altingets magasin. Derudover er han ved at producere et uddannelsesforløb om migration i Tyrkiet med støtte fra Udenrigsministeriet.
Kotkas er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus og Carlton University i Ottawa, hvor han er specialiseret i undersøgende journalistik, EU og international politik. Han har blandt andet arbejdet i to år hos Altinget, hvor han i en periode sad fast på Christiansborg.

Som freelancejournalist har Kotkas rejst i Tyrkiet, Polen og Finland for at dække parlamentsvalg og spørgsmål som bl.a. retsstat og menneskerettigheder.
….