Foredrag og debat

Sommerhøjskole

Sommerhøjskole

I anledning af 100-året for salget af de Dansk Vestindiske øer.

Vært: Inge Panduro.

Tirsdag den 30/5, onsdag den 31/5 og torsdag den 1. juni.

3 dage i selskab med etnolog, kunst- og kulturformidler Inge Panduro. Kom med på byvandringer og hør foredrag med fokus på de tidligere Dansk Vestindiske Øer og en kolonihistorie med både mørke og lysere kapitler.

I 2017 er det 100 år siden, at Danmark solgte St. Thomas, St. Jan og St. Croix til USA, efter at øerne havde været i dansk besiddelse siden henholdsvis 1672, 1718 og 1733. St. Croix blev fra starten systematisk udstykket i sukkerplantager; arbejdskraften var slaver sejlet over fra Afrika. Ca. 100.000 mennesker i alt. I anden halvdel af 1700-tallet skabte handlen med især sukker stor velstand i København, men efter slaveriets ophævelse i 1848 udviklede øerne sig til en alvorlig  økonomisk belastning for den danske statskasse, og i december 1916 afgjorde en folkeafstemning, at øerne skulle sælges. Overleveringen fandt sted d. 31. marts året efter.

Program:

30/5

Kl. 10.00: Vi starter med morgenkaffe og introduktion til dagene hjemme hos Inge Panduro, Christian IX’s gade 3, 4 tv., 1111 Kbh K.
Foredrag med historiker Per Nielsen ’Fru Jensen og andre vestindiske danskere’:
Var der sorte vestindere i Danmark i kolonitiden? Ja, blandt andet dukkede der indimellem vestindiske sømænd op i havnene, og flere embedsmænd tog en barnepige eller tjenerdreng med på rejsen til Europa. De fleste var i landet i ganske kort tid, men enkelte slog sig ned og stiftede familie. Hvordan blev vestinderne modtaget i det danske samfund, hvor mange var der, og hvad beskæftigede de sig med, mens de var i landet?

Kl. 12.30-14: Vi går i samlet flok til Rigsarkivet hvor vi kl. 13-14 får en rundvisning i den del af arkivet, der relaterer sig til den dansk vestindiske historie. Læs om Rigsarkivets digitaliseringsprojekt i relation til denne del af Danmarkshistorien her.

Fra kl. 14.00: I forlængelse af besøget på Rigsarkivet, vil der være mulighed for de, der har tid og lyst, at fortsætte til det Kongelige Bibliotek/Den Sorte Diamant. Her kan vi sammen opleve fotoudstillingen ’Blinde Vinkler’, der sætter fokus på De Vestindiske øers visuelle kulturhistorie. Udstillingen spørger hvad de mange historiske og nye billeder fra øerne egentlig viser – og hvad man ikke kan se.. (Gruppe entre kr. 30,- pr. person er ikke inklusiv i prisen).

 

31/5
Kl. 10.00-11.30: Vi besøger Øregaard Museum. Rundvisning i udstillingen: ’Citizen X: Human, Nature, Robot Rights’, som opdaterer oplysningstidens debat om slaveri til en nutid diskussion. Vi får historien om huset og dets bygherre Johannes Søbøtker, som var fjerde generation i en slægt af plantageejere og embedsmænd i Dansk Vestinden. Efter besøget på Øregaard Museum finder deltagerne selv videre til Frederiksstaden, hvor Inge Panduro viser rundt. Mødested oplyses den 30/5.

Kl. 12.30 - ca. 14: Byvandring i Frederikstaden v. Inge Panduro 

 
1/6
Kl. 10.00: Rundvisning på Christianshavn: ’Christianshavns Sorte Fortid’.
Christianshavn blev i 1700-tallet centrum for den danske handel med Vestindien. På turen gennem Strandgade kommer vi forbi mange historiske bygninger og steder, der rummer en fortælling om de værfter, investorer, søfolk og håndværkere, der var involveret i denne handel.
Vi vises rundt af Anders Bjørn, der er lokalhistoriker og medstifter af Foreningen for Kolonihistorisk Center
Efter rundvisningen tager vi sammen metroen til Frederiksberg.
Kl. 13.00 Foredrag ved arkitekt Ulla Lunn, den Vestindiske Kulturambassade. Ulla Lunn holder foredrag med udgangspunkt i hendes bog fra 2016 ‘Stedet fortæller - om Dansk Vestindien'. Ulla Lunn har gennem mange år arbejdet med såvel historien som formidlingen og bevaringen af arkitekturen i den tidligere danske koloni.
Vi slutter med sydamerikansk sandwich fra elfeje.dk på Kulturambassaden eller i Frederiksberg Have, hvis vejret er godt.  

Pris er inkl. foredrag, entreer, rundvisninger, kaffe og brød + 1 vand den 30/5, frokostsandwich inkl. 1 vand d. 1/6.

Holdnummer: 371056
Periode: 30-05-17 til 01-06-17
Tirsdag 10:00 - 15:00
3 gange
Underviser: Inge Panduro
Sted:
Pris: kr. 975
* pris kr. 875