Foredrag

Fredagshøjskolen i Vojens

Fredagshøjskolen i Vojens

 

195803 Fredagshøjskolen i Vojens 3 foredrag og et besøg i Ribe,  ialt 300 kr. Enkeltforedrag 100 kr, tur til Ribe alene 200 kr. Foredragene afholdes på Vojens Kultur-og musikhus, Vestergade 20 i Vojens. Fredage kl. 10.00 – 12.00

  

11.10.2019 Johnny Harboe og Jacob Høvsgaard: Dannebrog

 I år fejrer Dannebrog 800 års fødselsdag. Dette fejrer fortællerduoen Høvsgaard og Harboe med at invitere til fortælleforedrag.

Gennem otte spændende fortællinger belyses Dannebrogs betydning for den danske folkesjæl igennem de 800 år, der er gået, siden flaget ifølge myten faldt ned fra himlen under slaget ved Lyndanisse i år 1219.

Fortællingerne vil bringe publikum vidt omkring. I krig, til jul, på ferie, på havet og til landskamp; Dannebrog har været allestedsnærværende i al den tid danskerne har kaldt sig for danske. Af samme grund klinger spørgsmålet om, hvad det vil sige at være dansk, med i alle fortællingerne.

Fortællingerne er fiktive, men vil være baseret på virkelige begivenheder.

  

18,10.2019 Tur til Vikingemuseet i Ribe

 Museets PR: Dannebrog - fra konge til klaphat

Dannebrog fylder 800 år i 2019, og det markerer vi med en særudstilling, der fortæller flagets historie.

Skal man tro sagnet om Dannebrog, dalede det ned i armene på kongens biskop Anders Sunesen og blev fra da af kongens.

I dag ser vi Dannebrog allevegne. Vi flager ved fødselsdage og begravelser, og når Dronningen kommer forbi. Vi pynter vores lagkager og juletræer med flag, og vi bruger flagets rød-hvide farver, når vi ser sportsfolk kæmpe for Danmarks ære.Danske skibe sejler med dannebrogsflag og ethvert tilbudskatalog er dekoreret med flaget.

Udstillingen fortæller historien om, hvordan kongens flag blev folkeeje

 

8.11.2019: Uwe Lindholdt:

Grønland fra koloni til selvstyre

 Hvorledes er det eskimoiske samfund i Grønland blevet ændret ved mødet med europæerne i form af hvalfangere og den danske kolonisation? Hvorfor har det været så svært at gøre Grønland til en ligestillet del af det danske rige? I dag er grønlandsk det officielle sprog, men skal dansk også fremover være det første fremmedsprog? Hvordan går det med de gamle erhverv som fangst og fiskeri og de nye med udvinding af vandkraft, olie, kul og mineraler, landbrug i Sydgrønland og udvikling af turismen? Hvilke fordele og ulemper giver den globale opvarmning i Grønland? I dag har Grønland selvstyre med en stor grad af selvforvaltning, men stadig med et stort økonomisk tilskud fra Danmark. Hvilke ønsker og muligheder har Grønland for at blive helt selvstændig engang i den nærmeste fremtid? Uwe Lindholdt, som er biolog, har boet og arbejdet i Grønland og været guide for turister i Grønland.


 29.11.2019

Tidl. Seminarielektor Jørn Buch: Genforeningen – da Sønderjylland blev delt i 1920.

Se omtale under Haderslev.

 


 

 

 


 

 

 

 

 

Holdoversigt
Start Sted Underviser   Pris
fre 11-10-19 10:00
Vojens Musik - Og Kulturhus
10 lekt.
Kr. 300