Gå til indhold
kartoffelmos i 4 forskellige farver, fof aftenskolen aarhus

4 farverige kartoffelmos

Her får du opskriften på fire forskellige kartoffelmos. Opskrifterne er udviklet af Charlotte Staulund og Michala Clausen, som læser Ernæring og sundhed og udvikler opskrifter i samarbejde med FOF Aarhus.

Vi kender alle sammen den almindelige kartoffelmos - men vidste du, at du også kan lave kartoffelmos med rødbede, sød kartoffel, broccoli og gulerod? De forskellige grøntsager giver fire flotte forskellige farver, og så tilføjer de helt nye smagsvarianter til den almindelige kartoffelmos. Med de forskellige varianter kan du lave kartoffelmos med den grøntsag, der er i sæson lige nu, og med den smag du allerbedst kan lide. De forskellige kartoffelmos er også en oplagt måde at få flere grøntsager i dine børns mad.

Opskriftdetaljer

Opskrifterne på kartoffelmos er glutenfri.
Du kan evt. prøve at eksperimentere med at tilføje tørrede eller friske krydderurter og give kartoffelmosen dit eget præg.
De farverige kartoffelmose kan give et ekstra pift, hvis du vil lave brændende kærlighed. De fungerer også rigtig godt som tilbehør til fx kylling og med en frisk salat til.

RØD: Kartoffelmos med rødbede

Ingredienser

  • 350 g skrællede kartofler

  • 1 stk. rødbede

  • 30 g smør

  • Evt. mælk, hvis konsistensen er for tyk

  • Salt og peber

ORANGE: Kartoffelmos med sød kartoffel

Ingredienser

  • 350 g skrællede kartofler

  • 350 g sød kartoffel

  • 30 g smør

  • Ca. ½ dl mælk

  • Salt og peber

GRØN: Kartoffelmos med broccoli

Ingredienser

  • 350 g skrællede kartofler

  • 1 stk. broccoli

  • 20 g smør

  • Evt. mælk, hvis konsistensen er for tyk

  • Salt og peber

GUL: Kartoffelmos med gulerod

Ingredienser

  • 350 g kartofler

  • 175-200 g gulerødder

  • 30 g smør

  • Ca. ½ dl mælk

  • Salt og peber

Sådan gør du

  1. Kartofler og grøntsager renses eller skrælles, og skæres i tern.

  2. Kartofler og grøntsager kommes i en gryde og dækkes med vand.

  3. Koges til grøntsagerne er møre.

  4. Grøntsagerne piskes med elpisker.

  5. Smør tilsættes og massen piskes til smørret er smeltet.

  6. Mælk tilsættes lidt efter lidt til mosen har den ønskede konsistensen.

  7. Smages til med salt og peber.

Se kogetider her

  • Broccoli: ca. 20-25 minutter

  • Sød kartoffel: ca. 20 minutter

  • Gulerod: ca. 20-25 minutter

  • Rødbede: ca. 1 time

Velbekomme!

Mangler du inspiration til andre opskrifter på middagsretter? Se 3 andre lækre opskrifter her: