Skip to content

Kontoret holder sommerferielukket fra og med fredag den 28. juni til og med onsdag den 7. august. Kontoret er lukket for personlig betjening frem til 1. september, men du kan træffe os fra 8. august på tlf. 6611 6845 mandag-torsdag kl. 10-14.

Yoga ved vandet - liv og luft foredrag

Liv og luft

Liv og luft

Af Lærke Skye, foredragsanmelder

Din vejrtrækning er en sladrehank!

"Slap af i kroppen, indstil blikket på uendeligt og træk vejret". Så simpelt er det og Simon Krohn komplicerer det ikke med introduktioner eller forklaringer. Foredraget starter lige på med den første øvelse i at trække vejret og mærke efter hvordan man har det. Er energien mat eller spunky? Hvad er grundtonen i dit humør? Vi får lagt dagens stress fra os og han har vores fulde opmærksomhed, imens han forklarer om sammenhængen imellem vejrtrækning og sindstilstand og hvordan man kan påvirke dem. Han beder os om at mærke vores puls og hvordan den følger vejrtrækningen. Det virker så let, når han forklarer om hjernen, de to modsatrettede nervesystemer og hvordan vejrtrækningen enten kan bringe os i ro eller gøre os klar til action. 

"Man kan ikke lade være med at blive revet med af hans øvelser

og bare hengive sig til hans vejledninger og ens eget åndedræt."

Den første del af foredraget har sin egen rytme, hvor Simon kyndigt og med glimt i øjet giver os et solidt, videnskabeligt fundament at stå på. Man kan ikke lade være med at blive revet med af hans øvelser og bare hengive sig til hans vejledninger og ens eget åndedræt. Og jeg genkender mig selv, da han fortæller at han kan stå i køen i supermarkedet og observere folks sindstilstand når deres åndedræt hvisker "livet er hårdt - tag dig nu sammen. Livet er hårdt - tag dig nu sammen". Han må have stået bag mig et par gange!

Krop og sind som medspillere

Den korte pause har budt på en tidsmaskine, der transporterer os 1200 år frem i tiden, til år 1300 hvor de indiske yogier begynder at arbejde mere aktivt med åndedrættet. I stedet for bare at bruge det til ro og refleksion, udvikler de nu teknikker til at opsamle energi og kanalisere det hen i kroppen hvor det skal bruges. Videnskaben er stået af og kan ikke forklare de fænomener der forekommer, men de er der! Simon indfører os på en håndgribelig og uhøjtidelig måde i Hatha yogaens begreber som Prana (ånd), den maskuline Shira og feminine Shakti der skal forenes via Kundelini (livskraften). Simpliciteten bliver understreget af hans tegning af en arm- og benløs tændstikmand, hvor rygsøjlen er den motorvej, der kan transportere livskraft. 

Det er så sobert og nede på jorden, når han fortæller om tantra og hvordan sex og vejrtrækning kan bruges til at opbygge energi (Prana) og fordele det ud i kroppen (i de forskellige Chakra). Det hele er krydret med dryp af humor og fortællinger om hans egne transformerende og til tider skræmmende oplevelser. Øvelserne er en buffet af smagsprøver på på Hatha vejrtrækningsteknikker, så vi på egen krop får hint af de ting han fortæller om.

Jeg går derfra ikke alene klogere og roligere imens jeg fokuserer på mit åndedræt og mine skridt på fortovet - men også nysgerrig på at vide mere og ikke mindst prøve mere!

 

Om Lærke:

  

Til hverdag bor jeg i mit lille tinyhouse og er meget engageret i minimalistisk livsstil og permakultur. Derudover bruger jeg en masse kræfter som frivillig hvor jeg hjælper udsatte mennesker i forskellige sammenhænge. Jeg lever af at være freelanceskribent af små rejseartikler og elsker at få muligheden for at skrive på en anden måde for FOFs anmelderkorps.