Skip to content
FOF Sønderjylland Kasernen rød kasernebygning

Fredagshøjskolen Sønderborg

Fredagshøjskolen Sønderborg

Her kan du i et hyggeligt fællesskab få tilfredsstillet både nysgerrighed og videbegær med inspirerende foredrag og fortællinger. Tryk på det enkelte foredrag for en nærmere beskrivelse.

Vi starter med en sang fra Højskolesangbogen. Undervejs i foredraget er der indlagt en pause, hvor FOF byder på kaffe/te og en bid brød. 

Du kan tilmelde dig efteråret/forårets seks foredrag samlet eller enkeltvis, som det passer dig bedst. Husk, at tilmelding er nødvendig.

Datoer og program for foråret 2024:

26. januar 2024
Et halvt år i Gestapos klør v/Ole Blædel

Et halvt år i Gestapos kløer Baseret på sin anmelderroste debutbog "Et halvt år i Gestapos kløer" fører Ole Blædel publikum igennem fortællingen om sin morfars lidelser under Anden Verdenskrig. Det er en gribende fortælling om det at træffe et valg om at gøre noget og at stå ved det valg. Men også om ét forkert valg, der skulle vise sig at få katastrofale konsekvenser i en tid, hvor tilfangetagne modstandsfolk risikerede at blive straffet med døden

 

9. februar 2024
Morten Korch: DK's bedstsælgende forfatter, der blev glemt v/Martha Schou

De fleste kender Morten Korch, men hvem var han egentlig? Hvor blev han af efter sin store succes i 40-ernes og 50-ernes Danmark? Hvordan er Morten Korch gået i glemmebogen?
Han satte rekorden for flest solgte biografbilletter, da ”De Røde Heste” udkom i 1950 og solgte mellem to og tre millioner biografbilletter. Det er en rekord, der stadig holder. Filmene er velkendt viden blandt danskerne, mens bøgerne er lidt mere ukendte.
Hans historier fortæller om gode mennesker, der gør deres bedste i en svær verden. Der er familiedramaer, komplicerede forhold mellem karakterer samt politisk kritik. I mange år blev hans bøger kritiseret for at være “sødsuppe”, men er de virkelig så kvalmende rosenrøde, som folk påstår? Eller gav filmene ham det ry?

 

1. marts 2024
Prinsen som fik prinsessen - men ikke det halve kongerige v/Tom Specht

I 1866 blev augustenborg-prinsen, Christian (1831-1917) gift med den engelske prinsesse, Helene (1846-1923). Han fik derved et noget anderledes liv, end der måske oprindeligt var tiltænkt ham; dog også affødt af udviklingen i Slesvig-Holsten (1848-50).
Foredraget fortæller også om de sidste personer, som kunne smykke sig med titlen ”Hertug af Augustenborg” uden dog nogensinde at have sat sine ben i Augustenborg.

 

 

22. marts 2024 
Roosevelt og USA v/Jørn Buch

Roosevelt blev amerikansk præsident i 1933 under krisen i 30’erne. Roosevelt blev kendt som den amerikanske præsident, som med ”New Deal” tog europæiske keynesianske metoder i brug, og var dermed skaberen af den moderne amerikanske velfærdsstat, som var så omstridt i valgkampen mellem Trump og Hillary Clinton i 2016. F.D.Roosevelt var den første, som for alvor gjorde brug af det nye radio-medie, og kom dermed ud til alle kredse af den amerikanske befolkning med sin smittende optimisme. Roosevelt var også den første og sidste amerikanske præsident, som blev genvalgt både en 3. og en 4.gang.
Foredraget vil gøre rede for Franklin D. Roosevelt’s dramatiske liv, som endte så tragisk i 1945, da han døde af kræft kort tid efter det berømte møde mellem de tre store på Jalta på Krim. Roosevelt havde i 1930’erne ført en neutral politik, men blev stærkt påvirket af Churchill til at hjælpe England, som stod helt alene i kampen mod Hitler. Det var var dog først med det japanske angreb på Pearl Harbour i december 1941, at Roosevelt kunne få USA med ind i 2.verdenskrig, hvad der blev afgørende for krigens forløb. Roosevelt nåede sammen med Churchill at grundlægge Atlantpagten, som blev en forløber for FN.

12. april 2024
Udstødt - Bagom Jehovas Vidner fra en tidligere ældste v/Frank Flemming Jensen

De fleste mennesker kender til Jehovas Vidner og ved, at de ikke fejrer jul og fødselsdag og nægter blodtransfusioner. Men de færreste ved, hvad deres tro generelt går ud på og hvordan de er opstået.
I dette foredrag vil du høre om historien bag Jehovas Vidner, hvad de tror på og hvordan deres organisation har udviklet sig gennem de sidste 140 år. Foredraget vil blive holdt af Frank Flemming Jensen som selv er tidligere Jehovas Vidne. Frank vil også fortælle om sine egne meget personlige erfaringer og de negative konsekvenser det har at blive udstødt af en sekt.
Efter foredraget vil der være mulighed for at stille spørgsmål fra salen.
Frank Flemming er kendt som vært i den populære podcast "Udstødt", hvor han taler med andre tidligere Jehovas Vidner om deres oplevelser.

 

3. maj 2024
Fremtidens rumrejser v/Michael Linden-Vørnle

Et tryk på en knap, og vi befinder os på den anden side af Mælkevejen. I mange science fiction-film er der nærmest ingen grænser for, hvor langt vi kan komme på et splitsekund ved at rejse i ”hyperrummet” eller bruge ”warp drive”.
Selv om der langt hen ad vejen er tale om fri fantasi, så er der ingen tvivl om, at almindelige raketter er uegnede til en rejse til selv de nærmeste stjerner.
I foredraget vil astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra DTU Space fortælle om, hvordan vi kan sende mennesket på den ultimative odyssé – rejsen til stjernerne.