Skip to content
FOF Sønderjylland Kulturhuset Bispen skråfoto over bygninger i by

Fredagshøjskolerne Haderslev

Fredagshøjskolerne Haderslev

Her kan du i et hyggeligt fællesskab få tilfredsstillet både nysgerrighed og videbegær med inspirerende foredrag og fortællinger. Tryk på det enkelte foredrag for en nærmere beskrivelse.

Vi starter med en sang fra Højskolesangbogen. Undervejs i foredraget er der indlagt en pause.
Du kan tilmelde dig efteråret/forårets seks foredrag og en udflugt samlet eller foredragene (om eftermiddagen) enkeltvis, som det passer dig bedst. Husk, at tilmelding er nødvendig.

Fredagshøjskolen arrangeres i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Foredragene afholdes på Haderslev Bibliotek, Månen, fredage kl. 10.00-12.00 og igen kl. 13.00-15.00. 


Datoer og program for foråret 2024:

12.01.2024 
Jagten på liv i universet v/Michael Linden-Vørnle

Er vi alene i det uendelige univers, eller vrimler det med liv derude? Vi ved det endnu ikke, men vi har lært meget om livets vilkår andre steder. Vi finder hele tiden nye planeter, der kredser om andre stjerner end Solen, og med teleskoper i rummet og på Jorden vi vil snart kunne afsløre, om livet har slået rod på nogle af disse planeter. Vi søger også efter liv på flere af Solsystemets planeter og måner.
I foredraget vil astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra DTU Space give dig et overblik over universets udvikling ”fra Big Bang til DNA” og præsentere dig for de seneste resultater fra jagten på liv i rummet.


26.01.2024 
Plusalderen v/Flemming Rishøj

Pludselig en morgen blev jeg klar over, at stive og ømme led var en del af den nye dags morgenritual.
I en svensk lægebrevkasse kunne man forleden læse følgende:
”Hvis man er i 50'erne eller ældre, og vågner op om morgenen uden at der er et eller andet, der gør ondt, så er man højst sandsynlig død”
AK JA – der er nu intet så dejligt og beroligende, som at være ligesom de andre.
Et HUMORISTISK – TANKEVÆKKENDE – LIVSBEKRÆFTENDE foredrag om at acceptere livet, som værende skønt og levende også efter de 60, og at vi selv kan gøre rigtig meget til, at vi “lever” selvom håret er gråt og benene lidt skæve.
DER ER ET LIV EFTER DE 60


23.02.2024 
Udstødt - Bag om Jehovas Vidner fra en tidligere ældste v/Frank Flemming Jensen

De fleste mennesker kender til Jehovas Vidner og ved, at de ikke fejrer jul og fødselsdag og nægter blodtransfusioner. Men de færreste ved, hvad deres tro generelt går ud på og hvordan de er opstået.
I dette foredrag vil du høre om historien bag Jehovas Vidner, hvad de tror på og hvordan deres organisation har udviklet sig gennem de sidste 140 år. Foredraget vil blive holdt af Frank Flemming Jensen som selv er tidligere Jehovas Vidne. Frank vil også fortælle om sine egne meget personlige erfaringer og de negative konsekvenser det har at blive udstødt af en sekt.
Frank Flemming er kendt som vært i den populære podcast "Udstødt", hvor han taler med andre tidligere Jehovas Vidner om deres oplevelser.


22.03.2024 
Morten Korch v/Martha Schou

De fleste kender Morten Korch, men hvem var han egentlig? Hvor blev han af efter sin store succes i 40-ernes og 50-ernes Danmark? Hvordan er Morten Korch gået i glemmebogen?
Han satte rekorden for flest solgte biografbilletter, da ”De Røde Heste” udkom i 1950 og solgte mellem to og tre millioner biografbilletter. Det er en rekord, der stadig holder. Filmene er velkendt viden blandt danskerne, mens bøgerne er lidt mere ukendte.
Hans historier fortæller om gode mennesker, der gør deres bedste i en svær verden. Der er familiedramaer, komplicerede forhold mellem karakterer samt politisk kritik. I mange år blev hans bøger kritiseret for at være “sødsuppe”, men er de virkelig så kvalmende rosenrøde, som folk påstår? Eller gav filmene ham det ry?
Kom med og hør om forfatterens liv, kritikken, og hvorfor jeg mener, at han er vigtig at bevare for fremtiden.


05.04.2024 
Røverhistorier fra alverdens landeveje v/Jan Tvernø

Hvad får et helt almindeligt menneske til at forlade sin alt for velbetalte faste stilling i sygehusvæsenet for at kaste sig ud i et usikkert liv som professionel turist på kanten af verden? Det kan du få svar på, når jeg levende, humoristisk og selvironisk fortæller om mine motiver for at opsøge nogle af verdens mindst besøgte afkroge.
På mine rejser har jeg altid stræbt efter at opleve det ekstraordinære. Jeg har altid opsøgt det højeste bjerg, den mest støvede vej, den fjernest beliggende landsby, det højeste bjergpas og andre spektakulære steder. Jeg er typen, der uvilkårligt drejer til venstre fra hovedvejen, hvis sidevejen fortaber sig i horisontens intethed.
Jeg elsker at formidle budskabet om interkulturel forståelse på tværs af åbenlyse forskelligheder. I bund og grund er Jorden befolket af helt almindelige mennesker, som har de samme grundlæggende udfordringer uanset, hvor i verden de bor.
Passionen for det bemærkelsesværdige og ekstraordinære rejsemål er en meget stor del af min rejsefilosofi, og er der en plet på et landkort, så kan du komme dertil og eksistere. I dette foredrag fortæller jeg bl.a. om, hvordan man tackler:
- sikkerhedslandinger i Papua Ny Guinea
- unge mænd med Kalashnikovs i Sydsudan 
- rejser til lande, som i realiteten ikke eksisterer
- det intensive møde med bjerggorillaer i Uganda
- udmattelse i godt 7.000 meters højde i Andesbjergene
- alvorlige bilulykker på Pamir Highway i Tadsjikistan
- anholdelse i La Paz lufthavn
- færdselspolitiet i Kirgisistan
- forhør på en militærbase i Somaliland under mistanke for spionage
…og meget meget mere bakket op af mit omfattende og meget roste fotomateriale.


26.04.2024 
Flugt v/John V. Jensen

Tyskere på flugt
De tyske flygtninge i Danmark 1945-49
I besættelsens sidste måneder ankom ca. 250.000 tyske flygtninge til Danmark. 
Krigshandlingerne på Østfronten fik nazisterne til at evakuere millioner af mennesker til det vestlige Tyskland og Danmark. Eftertidens holdning til historien om de tyske flygtninge har gennem de senere år været stærkt omdiskuteret. Var der, som nogen har ment det, tale om den største humanitære katastrofe i Danmarkshistorien, eller løstes opgaven tilfredsstillende under de vanskelige betingelser? Historien om de tyske flygtninge har været overset, men er yderst tankevækkende og alt for aktuel.
Foredraget vil også berøre forholdene i det sønderjyske.
Foredraget baserer sig på foredragsholderens bog: Tyskere på flugt. Aarhus Universitets Forlag


17.05.2024 
Udflugt til Museet FLUGT, kl. 08.30-17.00