Skip to content

Vi er i fuld gang med at gøre klar til den kommende sæson - få besked som en af de første, når du kan se hele programmet her på hjemmesiden 📬

Tilmeld nyhedsbrevet
Gå til knipling hos FOF Sydjylland

Knipling og Orkis

Knipling og Orkis

Er du kreativ med hænderne og vil lave dine egne smukke mønstre? Så er knipling og orkering måske noget for dig...

Vi fremstiller orkis til beklædning, duge, servietter, billeder, pynt til årstiderne og meget mere... samt fremstiller kniplinger med nye og moderne teknikker til beklædning (veste, sjaler og halstørklæder i hør, silke eller uld), smykker og duge, servietter, samt pynt til årstiderne...

Lær nye teknikker, få genopfrisket det du allerede har lært eller fokusér på et projekt du gerne vil have lavet, samtidig med at du bliver forelsket i det gamle håndværk i hyggeligt selskab med andre.

Hvad er knipling?

Kniplingens historie er dateret tilbage til 1500 tallet, og blev udbredt over hele Europa. I 1700 tallet blev Tønder bl.a. kendt, for deres ”kniple-industri”. Der var kniplekræmmere, der rejste rundt i hele landet, for at sælge de færdige kniplinger fra Tønder. Her bruges der kniplepinde, kniplebræt eller -plade, samt kniplenåle.

Hvad er Orkis?

Orkis stammer tilbage fra begyndelsen af 1700 tallet. Det var et meget udbredt håndarbejde, idet det kun krævede en skytte, hæklenål og tråd. De første skytter blev fremstillet i ben, horn og træ, senere af celluloid, lak eller metal, og i dag er de fleste af plastik.