Skip to content

Vi er i fuld gang med at gøre klar til den kommende sæson - få besked som en af de første, når du kan se hele programmet her på hjemmesiden 📬

Tilmeld nyhedsbrevet
Forstå med filosofi sammen med Kent Lauritsen hos FOF Sydjylland

Forstå med filosofi - ’Fællesskabet der blev væk’

Forstå med filosofi - ’Fællesskabet der blev væk’

Mange politikere taler gerne om det og endnu flere mennesker længes efter det - ’fællesskabet’. Men giver det overhovedet mening at tale om fællesskab i vort moderne samfund?

På dette kursus lader vi os provokere og inspirere af filosofiens kritiske blik på moderne fællesskaber og det moderne samfund.

”Teorien om samfundet konstruerer en kreds af mennesker der, ligesom i fællesskabet lever og bor fredeligt ved siden af hverandre, dog ikke er væsentligt forbundne…i stedet er her enhver alene for sig selv” (Ferdinand Tönnies i bogen ’Gemeinschaft und Gesellschaft’)

Med udgangspunkt i den nordtyske filosof, og sociolog, Ferdinand Tönnies’ hovedværk - ’Gemeinschaft und Gesellschaft’ (på dansk ’Fællesskab og Samfund’) - forsøger vi at blive klogere på fællesskabet og samfundet af i dag.

Tönnies blev født i 1855 i det, der dengang, endnu var den danske del af Nordfriesland. Han var både filosof og en af de tidlige sociologer. Allerede i en forholdsvis ung, alder skrev han sit hovedværk, som udkom i 1887. Tönnies var mangeårig professor ved universitet i Kiel, indtil han i 1933 blev afskediget af det nye nationalsocialistiske styre.

Dette kursus er tilrettelagt, så det ikke kræver forhåndsviden om filosofi, blot man er nysgerrig og har lyst til at blive klogere på emnet. Lektionerne vil forme sig, som en blanding oplæg og små forelæsninger fra underviseren, fælles tekstlæsning og spændende samtaler og diskussioner.