Skip to content
Gå til orkis hos OK-Skolen og FOF Sydjylland

Orkis

Orkis - OK-Skolen

Både for begyndere og fortsættere

De smukke ting som bliver lavet, anvendes til samme ting som ved knipling - dekorativt i forbindelse med servietter, pynteting til hjemmet og til det fine tøj.

Hvad er orkis?

Orkis er en håndarbejdsteknik med knuder, og navnet kommer fra det italienske ”occhi”, som betyder øje, og relaterer sig til de mange små løkker/ringe, som orkisarbejde består af.

Orkis har været udbredt i Europa, siden begyndelsen af 1700-tallet, hvor det var en populær form for håndarbejde hos adelen og de kongelige. F.eks. var Kejser Napoleons hustru Josephine så ferm til at orkere, at hun opfandt en type knude, der bærer hendes navn den dag i dag.

Overklassekvindernes glæde ved orkis var med til at give det tilnavnet ”det overflødige håndarbejde”, men med årene bredte glæden over at frembringe fine ting med en enkelt knytteteknik sig til andre samfundslag.

I Danmark havde orkis sin storhedstid omkring 1. Verdenskrig, og i nogle år blev der undervist i teknikken i håndarbejdstimerne i skolen, men senere døde interessen næsten helt ud.

Fra 1950 og til 1980 var der stille omkring orkis, men så begyndte der at udkomme nye instruktionsbøger, og i 1994 stiftedes Dansk Orkisforening…

Inspireret af en artikel fra Alt.dk af Anette Sikjær fra den 10. august 2020.