Skip to content
Mand viser stop-tegn med hånden

Lær at sige NEJ

NEJ - er svært at sige, men du kan godt lære det

Ordet "nej" er kraftfuldt fordi det trækker en skillelinje mellem os selv og andre mennesker. Det er både nødvendigt og kærligt at sige – men for mange af os er det rigtig svært at sige højt.

Deltag i et kursus over to aftener, der tager fat i konkrete problemer med det lille, vanskelige ord. Først vil vi arbejde med emner som bl.a.:

  • Hvordan afviser jeg på en respektfuld måde?
  • Hvad gør jeg med min dårlige samvittighed?
  • Er jeg ikke bare en egoist?
  • Hvordan kan jeg selv modtage et nej uden at bliv ked af det/skuffet?
  • Hvornår skal et nej bruges, og hvornår skal det ikke?

Kurset giver dig ideer til formuleringer og andre måder at tænke på, som gør det nemmere – og rarere – at sige fra og der bliver tid til at ”være i praktik” mellem første og anden kursusaften.

Anden del af kurset handler om de mere overordnede vinkler på det at sige nej. Vi vil bl.a. berøre:

  • Hvad er den psykologiske betydning af det
  • Hvordan kan du håndtere omverdenens protester/reaktioner

Vi ser også på fælderne – de steder, hvor det er sværest at sige nej – typisk overfor dine børn, dine forældre og din arbejdsgiver. Deltagernes egne eksempler bliver taget i brug og diskuteret. Der bliver god plads til at udveksle, kommentere og spørge.

Mennesker har vidt forskellige grunde til at have svært ved at sige fra, og de fleste oplever det mærkelige at der kan være områder, hvor det er nemt at sige, andre områder hvor det er næsten umuligt. Kurset giver dig bedre forståelse af, hvad det er, du gang på gang havner i, og hvorfor du gør det. Det giver dig også forslag til, hvordan du kan gribe det an, når du vil øve dig i at sige noget andet end du plejer at gøre. Du får desuden forslag til bøger du kan læse og blive inspireret af.

Ingen bliver verdensmester på en eftermiddag, men kurset er et sted at begynde – sig JA til forandringen!