Skip to content
Banner ud fra Fredagshøjskolens program for efteråret 2022

Fredagshøjskolen

Fredagshøjskolen i efteråret 2022

Kom med på Fredagshøjskolen og oplev 7 spændende foredrag og en fantastisk tur.

Højskole programmet

Der kan forekomme ændringer i programmet

16. september    Det moderne Polen – nationernes Kristus

v/ Jørn Buch, lektor

Murens fald i 1989 startede med de polske valg i sommeren 1989 som viste, at polakkerne ikke havde nogen tiltro til kommunisterne. Denne polske mistillid bredte sig hurtigt til den øvrige del af Østeuropa, da polakkerne havde vist vejen. Men da havde det også taget polakkerne præcis 200 år at genfinde sig selv som et frit folk.

23. september    Datter af en havnearbejder

v/ Suzi Apelgren, master i museologi, fhv. militærsygeplejerske

Kom med på en tidsrejse gennem 60’ernes og 70’ernes rivende udvikling, set med et arbejderbarns øjne fra bunden af de københavnske brokvarterer. I løbet af fortællerens opvækst i 60’erne og 70’erne rykkede Danmark fra klassesamfund til velfærdsstat og gav selv arbejderbørn muligheder, som forældre og forfædre aldrig før havde haft.
Med klassekampe, kvinde- og seksualfrigørelse, teknologiske og socialudvikling, trak disse to årtier en grænse mellem i går og i dag.

30. september     Ukraine og Rusland

v/ Jørn Buch, lektor

Med Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar 2022, ønskede den russiske præsident Putin, at demonstrere, at Ukraine, efter hans opfattelse, var en historisk og uadskillelig del af Rusland. Samtidig anklagede han NATO for at have ført en aggressiv og omklamrende politik overfor Rusland. 
Med udgangspunkt i den aktuelle situation ser vi på, i hvor høj grad, der historisk har været forbindelser mellem Ukraine og Rusland – og hvordan Putin med krigen mod Ukraine har ødelagt hele efterkrigstidens møjsommeligt opbyggede regelbaserede verdensorden. 
Vi kommer også ind på, at Rusland i realiteten er opstået som en del af det fra Middelalderen ortodokse Kiev-rige, og at det først er med det 19. århundredes nationalisme, at der opstod en forestilling om en selvstændig ukrainsk identitet, som førte til oprettelsen af den første selvstændige ukrainske stat efter 1. Verdenskrig. Den blev dog allerede i 1922 en integreret del af det nyoprettede Sovjetunionen. Men med Murens fald i 1989, blev der skabt muligheder for oprettelsen af det moderne Ukraine i 1991.

7. oktober     Yukon ekspeditionen 2019

v/ Kim Bo Larsen, eventyrer, bjerg- og vandreguide

I 2019 tog Kim en drastisk beslutning. Træt af sit daværende arbejde besluttede han sig for at ro i kajak 2600 km ned af Yukonfloden, med start i Whitehorse i Canada, hele vejen på tværs af Alaska til Berings havet.
Han roede i 43 dage igennem hårdt vejr, skovbrande, hedebølger og en enorm vildmark. Fortællingen handler ikke blot om at komme fra A til B og oplevelserne undervejs. Det er også et foredrag om trangen til at komme væk, beslutningen, forberedelserne og tiden bagefter, samt et lille kig ind i fremtiden.

14. oktober     Københavnske 1800-tals-kvinder, man nok ikke har hørt om

v/ Hans Peter Rasmussen, foredragsholder og pianist

Mød nogle markante kvindeskikkelser, både betydelige og det modsatte – men i alle tilfælde personer, der rører fortællerens og nok også tilhørernes hjerter. Blandt emnerne er:
Constanze Nissen var enke efter Mozart. Hun giftede sig med ambassaderåd Georg Nikolaus Nissen og de boede en række år i København – uden at der var noget særligt over det, for komponisten var hurtigt næsten glemt.
Christine Rebekka Hyssing var guldaldermaleren Eckersbergs første kone. Hun var desværre ludoman og satte både ægteskab og familie lykke over styr. Hun tilbragte flere år i fængsel for tyverier pga. sin spillelidenskab. Eckersberg måtte lade sig skille fra hende. Hun endte med at blive alkoholiker og levede i bunden af samfundet.
Støvlet-Cathrine er kendt som den næsten vanvittige kvinde med mange titler, bl.a. bordelmutter, der i en periode var den vanvittige kong Christian den Syvendes partner, når der skulle smadres barer, cafeer og bordeller.

4. november     Løft blikket for tilværelsens mirakel – Selma Lagerlöf

v/ Anne Knudsen, psykolog og forfatter

Selma Lagerlöf skrev om ”Nils Holgersson”, som rejser gennem Sverige på ryggen af Morten Gase. Hun skrev ”Kristuslegender” og romanen ”Jerusalem”, som er læst i flere generationer. Hun voksede op i Värmland og besluttede tidligt, at ville være en verdensberømt forfatter. I 1909 fik hun Nobelprisen i Litteratur og hendes bøger er blevet oversat til 60 sprog. Hun stod ved sig selv har været med til at bane vejen for kvinders ligestilling.   

11. november     X-CCCP – Identitetskriser på østfronten

v/ Jan Tvernø, eventyrer

Transnistrien, Gorno-Badakshan, Nagorno-Karabakh, Karakalpakstan og Gagausien! Lyder disse stednavne bekendte? Hør hvad der egentlig skete på Østfronten efter Sovjetunionens kollaps.  Tag med på en levende illustreret rejse, via Stalins barndomshjem i Georgien til de vanskeligt tilgængelige og barske grænseområder mod Afghanistan og Kina, hvor vi dykker ned i historien, og trækker tråde til tiden før 1. verdenskrig for at forstå nutidens spraglede verdenskort. Vi kommer forbi både hammer og segl, Leninstatuer, plasticpenge, menneskeskabte miljøkatastrofer og moderne tider med dyre biler, Gucciure og mondæne caféer. Samtidig skildres også nogle smukke nationer fyldt med gamle traditioner, gæstfrie befolkninger og dramatisk historie.

18. november     Heldagstur til Hvidsten Kro, Blicher-egnen og Rebildcentret

Afgang fra KUC i Kolding kl. 08.30, hvor vi skal besøge Hvidsten Kro, bygget i 1634. Kroejer Marius Fiil var med i de farefulde modtagelsesaktioner, der foregik i Blichers gamle plantage. Den historie er fortalt i flere film og den 9. november af Anne-Grethe Bjarup Riis hos FOF i både Kolding og Rødding.
Med lokal guide ser vi stederne og hører historierne – Vi kommer også omkring Spentrup, som forbindes med St. St. Blicher. Frokost får vi på kroen og det bliver den, igennem generationer, berømte flæskeæggekage.
Efter 2. Verdenskrig fulgte Den Kolde Krig. Først senere er det blevet klart, hvilke trusler der hang over vores land og hvilken beskyttelse, myndighederne havde tænkt sig. Det hører vi om i Rebildcentret, hvor vi får en guidet rundvisning i den 700 kvm store udstilling om Regan Vest og Den Kolde Krig. Rebildcentret ligger i forbindelse med Thingbæk Kalkminer.
Inkl. i prisen er morgenkaffe og rundstykke i bussen, entre, samt frokost. Drikkevarer er for egen regning.

 

Tidspunkter og ruter og indhold er vejledende og afhænger af mange ting, som først afklares, når vi er tæt på afgang. Man skal være selvhjulpen for at kunne deltage på turen.