Skip to content

Kontoret har sommerferielukket og er tilbage igen den 8. august. Du kan stadig tilmelde dig det du gerne vil gå til via hjemmesiden og få besked som en af de første, når vi har mere inspiration, spændende kurser, nyheder og events nær dig... Du ønskes en rigtig god sommer og på gensyn!

Tilmeld dig nyhedsbrevet
Pressemateriale for udstillingen "Mary og kronprinsesserne"

Mary & Kronprinsesserne

Mary & Kronprinsesserne

Oplev en guidet rundvisning i udstillingen på Koldinghus

“Mary & Kronprinsesserne” er en særudstilling i anledning af H.K.H. Kronprinsesse Marys 50-års fødselsdag.

Udstillingen ”Mary & Kronprinsesserne” på Koldinghus er blevet til i anledning af Kronprinsesse Marys 50-års fødselsdag og tegner et portræt af den danske kronprinsesse og hendes fire forgængere i Glücksborg-slægten. De besøgende kan se frem til blandt andet at opleve det berømte rubinsæt, den blå kjole og hårbøjle, som Kronprinsessen bar ved Prins Christians dåb i 2006.

I 2002 kom en ung kvinde til Danmark, som Kronprins Frederiks ukendte kæreste. Parret blev forlovet, og ved brylluppet i 2004 blev Mary Donaldson til Kronprinsesse af Danmark. Kronprinsessen indtrådte dermed i en helt særlig rolle, som hun nu har haft i 18 år, og som hun selv fortæller om i en ny udstilling med titlen ”Mary & Kronprinsesserne”. Udstillingen er skabt af Kongernes Samling i anledning af Kronprinsessens 50-års fødselsdag den 5. februar 2022.

I udstillingen vil Kronprinsesse Mary guide de besøgende på en opdagelsesrejse i sine forgængeres og Glücksborg-dynastiets historie. Hovedpersonerne er ud over Kronprinsessen, prinsesserne Louise af Hessen-Kassel, Lovisa af Sverige-Norge, Alexandrine af Mecklenburg-Schwerin og Ingrid af Sverige. Blandt dem er Kronprinsesse Mary den eneste med en ikke-kongelig baggrund.

I udstillingen vil de besøgende via en naturtro 1:1 projektion på væggene kunne opleve Kronprinsesse Mary fortælle om sin rolle og sine forgængere. Udstillingen fokuserer på, hvad det vil sige at være kronprinsesse: Hvad forventes der, hvordan har hendes forgængere grebet det an, og hvordan forbereder man sig på at blive dronning og træde ind i en ny rolle?

Kronprinsesse Mary reflekterer i udstillingen over og sætter ord på, hvad hun kan genkende hos fortidens kommende dronninger, samt hvad hun finder beundringsværdigt eller inspirerende hos dem. Blandt andet siger hun:

”Som kronprinsesse bliver man stillet over for den udfordring at skulle indtage en helt central plads i et fremmed land. Man skal tilegne sig et nyt sprog og en ny kultur, mens mange øjne hviler på én – og der er en stærk følelse af, at der er meget at leve op til. Men også store muligheder for selv at forme sin rolle.”

Udstillingen tager de besøgende rundt i et fascinerende univers af grafik, projektioner og stemningsskabende scenografi – og ikke mindst vises unikke genstande som rubin-sættet og Kronprinsesse Marys egne fotos. Her kan man se motiver fra rejser i rigsfællesskabet, familieliv og billeder fra arbejdet med Kronprinsessens protektioner.

Se mere om udstillingen her.