Skip to content
Foredrag og koncerter i FOF

FOF kulturhøjskole

FOF kulturhøjskole

Det er en fornøjelse igen at byde velkommen til en ny sæson med FOF's Kulturhøjskole.

7 foredrag, der byder på kultur, personlige fortællinger, musik og ikke mindst fællesskab. 

Kulturhøjskolen mødes ca. hver 3. fredag kl. 9:30-12:00. Vi starter med fællessang med Jens Eric Strudsholm ved klaveret, hvorefter dagens foredragsholder tager over med sit oplæg. Husk, der er altid gratis kaffe og the.

Ønsker du hellere at mødes hver uge, så kunne det være, at vores FOF Højskoler var noget for dig - læs mere om dem ved at klikke her.

Det er også muligt at købe nogle af højskolernes foredrag enkeltvis - du finder dem ved at klikke her.

Nedenfor finder du programmet for sæsonen 2022/2023.

________________________________________

Khat, kaos og Kalashnikov
28. oktober 2022

Khat, kaos og Kalashnikov
v/ Jan Tvernø, eventyrer og foredragsholder

Jeg har altid været tiltrukket af steder, som de færreste kender eller som synes at være utilgængelige af den ene eller anden årsag, og jeg rejser oftest ud fra filosofien om, at er der en plet på et landkort, så kan man komme dertil og eksistere, for det er der nogle lokale som gør.

Jeg fandt ud af, at den nordlige del af Somalia løsrev sig fra Somalia i 1991, kalder sig selv for Somaliland og faktisk var selvstændigt i 6 dage i 1960. Sydsudan blev selvstændigt i 2011, har status som verdens yngste nation, er verdens næstmindst udviklede land, hvor det er lettere at få fat i en Kalashnikov end en halv liter vand og der hersker fuldbyrdet kaos og anarki.

Jeg blev anklaget for spionage og forhørt på en somalisk flådestation. Jeg strandede i Adenbugten og gik på bunden af Det Røde Hav. Jeg kom i nærkontakt med mennesker, som aldrig havde set et hvidt menneske før, jeg blev vækket af maskingeværsalver. Jeg var så privilegeret at interviewe den levende legende, utrættelige Dr. Edna Adan. Jeg har for første gang nogensinde bestukket en embedsmand og jeg har fået et ganske særligt forhold til værelse 207 på Palm Africa Hotel i Sydsudans hovedstad Juba.

________________________________________

Vadehavet - Nationalpark og verdensnaturarv
18. november 2022

Vadehavet - Nationalpark og verdensnaturarv
v/ Uwe Lindholdt, forfatter, cand.scient. i biologi og tidl. formand for Danmarks Naturfredningsforening

Hvordan er vadehavet og marsken blevet dannet fra sidste istid til i dag? Hvordan har tidevand og stormfloder påvirket naturen og de mennesker, der har levet i marsken og ved Vadehavet? 

Der fortælles om, hvordan Vadehavet og marsken fungerer som trækkende fugles spisekammer og mange fugles yngleområde og om dyre- og plantelivet i Vadehavet samt menneskers udnyttelse af Vadehavet og marsken. Hvorfor er Vadehavet blevet nationalpark og verdensnaturarv? Hvordan ser fremtiden ud med invasive arter, global opvarmning, hyppigere storme og stigende havniveau? 

Biolog Uwe Lindholdt har været med til at skrive bøger om vadehavet og Nordsøkystens dyr og planter vil fortælle om disse emner.
 
________________________________________

Lisbeth Weitemeyer
9. december 2022

Så er det jul igen – med nye vinkler
v/ Lisbeth Weitemeyer, dramaturg, historiker og forfatter

Julen er hjerternes fest. Gennem århundrede har julen og forberedelserne skabt glæde hos både store og små, der gået hånd i hånd med spænding, forventning og skuffelse. Hos de velbjergede skabte julen og julens forberedelser stort ståhej, men ingenting eller næsten ingenting hos den fattige.

I foredraget skal vi høre om julens forberedelser, lytte til de dejlige vers i ”Peters Jul” med al den glæde og forventning, der hørte jule til hos det bedre borgerskab og fortællingen om ”Bette Simons Juletræ” – den fattigste bondedreng. 
 
________________________________________

Anne Valbjørn Odgaard
13. januar 2023

På rejse i Kina med forfatteren Yu Huas fortryllende bøger
v/ Anne Valbjørn, foredragsholder og cand. mag. litteraturhistorie og religionsvidenskab

’Denne bog er en folkevise, hvis puls skabes af erindringen’, sådan skriver Yu Hua i forordet til bogen Fortællingen om dengang Xu Sanguan solgte sit blod, en lettilgængelig, absurd og humoristisk fortælling, der fører os godt ind i forfatterens univers. 

Hovedpersonen Xu Sanguan tjener sine ’svedpenge’ på en silkefabrik i den lille by hvor han bor, men samtidig begynder han at tjene ’blodpenge’ ved at sælge blod på hospitalet. Et bijob der kommer til at få enorm symbolsk betydning og fortælle en meget større historie. Vi kommer helt ind i familiens intime rum og samtidig begynder samfundets politiske spændinger at rykke ind. 

Som i folkevisen dykkes der ned i nogle dybereliggende menneskelige lag, samtidig med at Yu Hua gransker det omkringliggende samfund og Kinas historie. Foredraget vil blive krydret med et bagtæppe af kinesisk kunst.
 
________________________________________

Sara Linderoth Bouchet
10. februar 2023

Hukommelsen er en svigefuld historiefortæller
v/ Sara Linderoth Bouchet, forfatter og foredragsholder

Et foredrag om kærlighed, ægteskab og erindring, og om romanen Min mands elskerinde.

Sara fortæller om selvbiografisk hukommelse og erindringer, både de fortrængte og de helt bevidste, som fylder i den anmelderroste roman, Min Mands Elskerinde. Tæppet bliver revet væk under hovedkarakteren Susanne, da hun efter 30 års ægteskab med sin mand Karl, mister ham og indser, at han skjulte noget for hende. Susanne kaster sig hovedkulds ud i jagten på at afsløre og finde den elskerinde, hun forestiller sig, at han har haft, men hun kommer også på sporet af sig selv og sine egne fortrængte erindringer.

Romanen sætter spørgsmålstegn ved, hvor meget ved vi egentlig om os selv og vore nærmeste?
I hvor høj grad manipulerer vi med minderne, så de er til at leve med og måske endda kan være nogen, vi er stolte af? Og hvor langt er vi parat til at gå i jagten på sandheden?

Foredraget tager også udgangspunkt i den nyeste forskning om hukommelse og sætter fokus på, hvordan vi husker, og i hvilken grad erindringer er fiktion.
 
________________________________________

Signe Dalgaard
3. marts 2023

Bevaring af kunst
v/ Signe Dalgaard Zajkovska, konservator ved Bevaringscenter Nord

Kom og hør hvordan en konservator arbejder. Signe er uddannet malerikonservator fra Det Kongelige Akademi og arbejder med bevaring af kulturarv på et af landets største bevaringscentre, der ligger i Vodskov. 

Her restaureres malerier, altertavler såvel som kulturhistoriske genstande, så de bliver klar til udstilling på museerne eller magasinering.  Men hvad vil det egentlig sige? Er der en flænge i et maleri, kan det restaureres, så det ikke kan ses og maleriernes smukke farver kan befries fra årtiers snavs og smuds. Men en konservator kan meget mere end det. 

Signe fortæller levende om de spændende og forskelligartede projekter, hun har været en del af. Bevaringscenter Nord arbejder både for museerne, kirker, institutioner og private, hvis malerier eller andet trænger til en kærlig hånd. 

________________________________________

Nicolaj Holmboe
24. marts 2023
Piano Man
v/ Nicolaj Holmboe, foredragsholder og musikalsk playmaker

Foredraget handler om sangeren og sangskriveren, Billy Joel, der i 1973 for alvor brød igennem med albummet og sangen og ”Piano Man”, som skildrer hans egne oplevelser som bar-pianist i Los Angeles.

Siden er det blevet til en perlerække af pop/rock sange bygget på gode fortællinger og dejlige melodier som fx: Just the way you are, Honesty, New York state of mind og Leningrad. Billy Joel har solgt over 150 millioner albums, spillet et utal af koncerter, og han har 23 Grammy-nomineringer bag sig. I de senere år har han kastet sig over at komponere klassisk musik.

Kom tættere på musikeren, mennesket (på godt og ondt) og historiefortælleren fra New York og oplev de fantastiske sange i et passioneret foredrag.