Skip to content

Kontoret er lukket for ekspedition fra d. 1. juli til om med d. 6. august. God sommer

Foredrag og koncerter i FOF

FOF kulturhøjskole

FOF kulturhøjskole

Program for Kulturhøjskolen 2024/2025.

Klik på "Læs mere" for at se programet.

________________________________________

25. oktober 2024

Europas mikro-magiske lande 

v/ Jan Tvernø, eventyrer og foredragsholder

Tag med på et godt gammeldags roadtrip til Europas charmerende og kontrastfyldte små stater: Luxembourg, Liechtenstein, San Marino, Monaco og Andorra. Deres store forskellighed til trods har de to ting til fælles – International succes og en dybt nedarvet identitet som selvstændige lande. Trods deres beskedne størrelse er disse små lande skjulte skatkamre fyldt med overraskende opdagelser og stolte befolkninger, som trofast værner om deres identitet, historiske berettigelse og selvstændighed.
Jeg har altid interesseret mig for geopolitik, og har altid undret mig over hvordan Europas små, men meget succesrige lande har overlevet vores kontinents mange store omvæltninger siden forrige århundredeskifte, hvor to verdenskrige og en selvstændighedsbølge mod øst har ændret Europakortet markant, hvor lande er både opstået, delt og samlet, mens andre helt er ophørt med at eksistere. På min vej fra ærkeeuropæiske Luxembourg via Disneypolerede Liechtenstein og autentiske San Marino til overglamourøse Monaco og naturskønne Andorra mødte jeg både stor mangfoldighed, generøsitet og gæstfrihed, men ikke mindst en stor vilje til at fortælle historien om identitet.
Tilsæt eksklaverne Campione (Italien), Llivia (Spanien), Rückschlag (Tyskland) samt det selvudråbte monarki Seborga med deres egen prinsesse, møntfod og forfatning, og du har ingredienserne til en krydret geopolitisk gryderet, som har simret siden Romertiden.
 ________________________________________

15. november 2024

Plus-alderen. Hvad var det der skete, da vi passerede de 60?

v/ Flemming Rishøj, sognepræst, underviser, rejseleder og foredragsholder

Pludselig en morgen blev jeg klar over, at stive og ømme led var en del af den nye dags morgenritual. 
I en svensk lægebrevkasse kunne man forleden læse følgende: ”Hvis man er i 50-erne eller ældre og vågner op om morgenen uden at der er et eller andet, der gør ondt, så er man højst sandsynlig død.”
Ak ja – der er nu intet så dejligt og beroligende, som at være ligesom de andre. Et humoristisk, tankevækkende og livsbekræftende foredrag om at acceptere livet, som værende skønt og levende – også efter de 60, og at vi selv kan gøre rigtig meget til, at vi ”lever” selvom håret et gråt og benene lidt skæve. 

_______________________________________

6. december 2024

Kaldet til kærlighed – katolsk kloster- og ordensliv i dag

v/ Malene Fenger-Grøndahl, journalist, forfatter og foredragsholder 

Hvordan kan danske kvinder og mænd vælge ægteskab, familieliv og karriere fra for at vie deres liv til Gud og love at leve resten af deres liv i kyskhed, fattigdom og lydighed? Findes der en særlig frihed bag klostrets mure? Savner man som munk eller nonne noget fra sit tidligere liv? Og hvordan får man egentlig fællesskabet i et kloster til at fungere?
Malene Fenger-Grøndahl har besøgt 17 danske katolske ordensfolk – munke, nonner, brødre og søstre – i Danmark, Italien, Tyskland og Frankrig for at høre deres personlige kalds- og kærlighedshistorier. I dette foredrag fortæller hun i ord og billeder om moderne ordens- og klosterliv på godt og ondt.
________________________________________

10. januar 2025 

Ind til benet 

v/ Almaz Mengesha, Socialrådgiver, forfatter og foredragsholder

Foredraget er en fortælling om at turde omfavne livet på trods, og om at komme til rette i sin egen krop. Almaz gør i sit foredrag op med perfekthedskulturen og giver sine bud på, hvordan man også kan anskue livets mange uforudsigeligheder. Det er en beretning om et liv på trods, hvor mål kan opnås og drømme udleves. Foredraget henvender sig bredt, og kan tjene til at få nye perspektiver på eget liv, skubbe til egne grænser, give indblik i Afrikansk kultur og kønsforståelse. Almaz bestræber sig på at give andre perspektiver på sit eget liv og land og efterlade tilhørerne en smule klogere efter foredraget.
 ________________________________________

7. februar 2025 

Astrid Lindgrens forunderlige verden 

v/ Anne Valbjørn, foredragsholder og cand.mag.-litteraturhistorie og religionsvidenskab. 

Hvis man om nogen steder kan finde tro, håb og kærlighed i et skønlitterært univers, så er det i Astrid Lindgrens forunderlige og menneskekærlige verden. Vi skal på en tur ind i forfatterens populære universer, der taler til alle aldre og rammer i alle tider. Vi skal se på forfatterens liv, på nogle af hendes mest populære figurer, undersøge hvordan hun fik inspirationen til at skabe dem, og hvad budskabet var med dem. Hvordan kan det være, Astrid Lindgren holder sig så evigt ung og populær? Og minder os om et budskab vi helst ikke må glemme, og som Den lille prins tillige minder os om: Vi skal huske at se med hjertet. 
________________________________________

28. februar 2025 

Universet i fokus

v/ Michael Linden-Vørnle, Astronom og foredragsholder

Med store teleskoper på Jorden og satellitter og sonder i rummet forsøger vi at fravriste universet dets hemmeligheder: Er der liv i rummet? Hvordan blev universet født? Michael Linden-Vørnle, der er astrofysiker ved DTU Space, vil fortælle om de seneste resultater fra rumforskningen – herunder de projekter, hvor danske forskere er med. Det handler om jagten på planeter omkring andre stjerner end Solen, undersøgelser af universets fødsel – det såkaldte big bang – og vores udforskning af Solsystemets planeter med robotter og rumsonder.
________________________________________

21. marts 2025 

Made in China

v/ Simon Rom Gjerø, dansk sinolog og forfatter

Tag med på en spændende rejse gennem Kina med Simon Rom Gjerø, en eventyrlysten dansk studerende, der blev forelsket i Kinas magi. I dette medrivende foredrag dykker Simon ned i sit første møde med Kina, hvor han ikke blot blev fortryllet af landets skønhed, men også fandt kærligheden i form af sin kommende kone.
Gennem fortællinger om ægteskab, blandede børn, kinesisk ægteskabsverden, og kulturelle udfordringer som spisning af hundepenis og den kontroversielle etbarnspolitik, tager Simon dig med på en rejse fyldt med spænding, overraskelser og hjerteskærende øjeblikke. Han deler ærligt om sin egen rejse gennem konens graviditet, faderskabet og den evige kamp for at forene to forskellige verdener som "tigermor" og "kattefar".
Dette foredrag er ikke blot en rejse gennem en enkelt families oplevelser, men en dybdegående udforskning af kærlighed, familie og kultur i et af verdens mest fascinerende og komplekse samfund. Lad dig inspirere og berige af Simons unikke perspektiver og erfaringer, og få et indblik i det spændende liv "Made in China".


________________________________________