Skip to content
FOF Kulturhøjskole

FOF kulturhøjskole

FOF kulturhøjskole

Det er en fornøjelse igen at byde velkommen til en ny sæson med FOF's Kulturøjskole.

7 foredrag, der byder på kultur, personlige fortællinger, musik og ikke mindst fællesskab. 

Kulturhøjskolen mødes ca. hver 4. fredag kl. 9.30-12.00. Ønsker du hellere at mødes hver uge, så kunne det være, at vores FOF Højskoler var noget for dig - læs mere om dem ved at klikke her.

Husk, der er altid gratis kaffe og the.

Nedenfor finder du programmet for sæsonen 2021/2022, og nederst på siden er der mulighed for tilmelding.

________________________________________

Jan Tvernø
29. oktober 2021

Røverhistorier fra alverdens støvede landeveje
v/ Jan Tvernø

Hvad får et helt almindeligt menneske til at forlade sin alt for velbetalte faste stilling i sygehusvæsenet for at kaste sig ud i et usikkert liv som professionel turist på kanten af verden? Det kan du få svar på, når jeg levende, humoristisk og selvironisk fortæller om mine motiver for at opsøge nogle af verdens mindst besøgte afkroge.

På mine rejser har jeg altid stræbt efter at opleve det ekstraordinære. Jeg har altid opsøgt det højeste bjerg, den mest støvede vej, den fjernest beliggende landsby, det højeste bjergpas og andre spektakulære steder. Jeg er typen, der uvilkårligt drejer til venstre fra hovedvejen, hvis sidevejen fortaber sig i horisontens intethed.

Jeg elsker at formidle budskabet om interkulturel forståelse på tværs af åbenlyse forskelligheder. I bund og grund er jorden befolket af helt almindelige mennesker, som har de samme grundlæggende udfordringer, uanset hvor i verden man bor.

Passionen for det bemærkelsesværdige og ekstraordinære rejsemål er en meget stor del af min rejsefilosofi, og er der en plet på et landkort, så kan du komme dertil og eksistere.

________________________________________

Nadia Mansour
12. november 2021

Om tilgivelse, kærlighed og etiske dilemmaer på tværs af kulturer
v/ Nadia Mansour

Nadia siger:
”Jeg tager afsæt i min tidligere fortælling "Perker piger på kanten", hvor jeg fortalte om, hvordan jeg valgte at flytte hjemmefra, da jeg var 18 år, selvom min muslimske familie forventede andet. Jeg fortalte om, hvor svært det var og fortsat er at stå ved mig selv og egne valg, fordi jeg skiftevis bliver smidt ud af familien og skiftevis bliver inviteret ind i familien. 

Nu fortæller jeg om tilgivelse, kærlighed og svære valg på tværs af kulturer. For når kærligheden er større end religioner, ære og social kontrol, opstår der små lykkelommer, der giver håb. Disse lykkelommer vil jeg dele med jer. Lykkelommer som kan give en styrke til at kæmpe videre, men som samtidig kan vække tvivl. Er familien i gang med at acceptere mig, eller er de fortsat ude på at styre mig? Skal jeg gifte mig muslimsk med min danske kæreste, så jeg kan få flere lykkelommer med min familie? Eller skal jeg holde fast i, hvad jeg selv tror på, og ikke mindst, hvad min kæreste og jeg tror på?

Jeg glæder mig til at fortælle om mine og andre kvinders meget svære problemstillinger på tværs af kulturer, normer og forventninger."
 
________________________________________

Torben Kragh Jensen
10. december 2021

Degnens forunderlige fortællinger - også i julen
v/ Torben Kragh Jensen

En gammel degn i Vindinge landsbyskoles fjerne støvede fortid har efterladt sig nogle kladdehæfter, der rummer en skatkiste af folkelige fortællinger, som har været inspirationen for disse sprudlende fabler, og i løbet af foredraget vil der komme adskillige smagsprøver på disse. Historierne bliver akkompagneret af egne illustrationer, og der er lagt op til en hyggelig formiddag, hvor Torben vil sørge for at inddrage lidt julehygge i sine mange fortællinger.

Torben Kragh Jensen er født og opvokset i Vindinge Gamle Skole på Fyn, hvor han nu bor igen. Han har i sit arbejdsliv bl.a. arbejdet for Mellemfolkelig Samvirke i Mozambique i 4 år. Nu da han er gået på pension, er han kirkesanger, flygtningevært og forfatter til bøgerne ”Degnens Forunderlige Fortællinger”, der er samlinger af eventyr for alle mellem 9 og 99 år.
 
________________________________________
 
Anders Bilgram
14. januar 2022
Eventyrligt foredrag
v/ Anders Bilgram

Anders fortæller om Polar Passage 2000 ekspeditionen, hvor vi hører om møder med de oprindelige folk, der bor rundt om Nordpolen og vi ser smukke billeder af naturen krydret med møder med isbjørne, hvaler og sæler. Vi skal dog ikke snydes for Anders' fortælling om den seneste ekspedition til det nordlige Canada.

Sidst men ikke mindst rundes foredraget af med en fortælling om Nordisk Brænderi, hvor Anders i dag producerer eventyrlig spiritus - og mon ikke han byder på et par smagsprøver.
 
________________________________________

Kirsten Hüttemeier
11. februar 2022

Mig og Kirsten Hüttemeier
v/ Henrik Bugge Mortensen

Når navnet Kirsten Hüttemeier nævnes, kommer de fleste uvilkårligt til at tænke på skåneærmer, opskrifter med masser smør og fløde samt ikke mindst TV-serien ”Hüttemeiers Madmagasin”, som i midten af 1990’erne gjorde den kendte madskribent og TV-kok til ren kult.

Manden bag de populære TV-programmer Henrik Bugge Mortensen, tager os med en tur bag kameraet, når han fortæller om samarbejdet med Kirsten Hüttemeier. Et samarbejde, der udviklede sig til et venskab og fire kogebøger bl.a. Kirsten Hüttemeiers biografi ”Mit liv med mad og mennesker”.
 
________________________________________

Nicolaj Holmboe
4. marts 2022

Højskolesangbogen anno 2020
v/ Nicolaj Holmboe

Vi dykker ned i den 19. udgave af Højskolesangbogen, der udkom i 2020. Den rummer såvel tradition som fornyelse i de 601 sange, der er repræsenteret. Der er kommet 151 nye titler med, mens 122 er gledet ud. Der har været offentlige diskussioner om både til- og fravalg af sange, og flere af medlemmerne af sangbogsudvalget har oplevet trusler i e-mails og personlige breve.

I foredraget lægger musikalsk playmaker Nicolaj Holmboe op til fællessang gennem en række nedslag i nye Højskolesangbog, og samtidig bliver sangene og udgivelsen perspektiveret på forskellig vis.

”Så syng da Danmark, lad hjertet tale…”
 
________________________________________

Lisbeth Weitemeyer
25. marts 2022

Marie Grubbe, fra kongelig svigerdatter til afgrund
v/ Lisbeth Weitemeyer

Marie Grubbe var en kvinde, der gik sine egne veje. I dag ville vi kalde hende en mønsterbryder. Hun gik mod strømmen og lod sig føre derhen, hvor hun ville være, da hun var sat fri. For først i friheden kunne hun vælge dét, der var det rigtige for hende. 

Hun blev født i 1643 og ingen kunne vide at, hun skulle blive en af danmarkshistoriens kendte kvindeskikkelser. Med sit rebelske sind og usædvanlige mod, har hun inspireret til nogle af dansk litteraturs perler. Marie var af gammel, respekteret adelsslægt og blev som ganske ung gift ind i kongehuset. 7 år senere blev hun sendt hjem med tak for lån og flyttede ind i barndomshjemmet, Tjele, ved Viborg.

Maries skæbne blev for alvor beseglet, da hun forelskede sig i sin kusk. Hun levede den sidste del af sit liv på Falster. Her døde hun, ludfattig, gammel og glemt. En bevægende historie om ungdommens håb og forelskelse, den voksne kvindes selvstændige vovemod og en gammel, slidt kones sorg og død.
 
________________________________________