Skip to content
Kursister på yogahold ved FOF Aarhus for begyndere og letøvede

Yogaen plejer ægteskabet

Fælles om yogaen

Yoga er godt for både krop og sind – og det gælder uanset om man er 30, 50 eller 70+. For Sigrid og Hans er yoga blevet en vigtig del af deres hverdag – deres førsteprioritet – da det udover at pleje krop og sind, også plejer deres ægteskab.

Af Mathilde Fugl
Foto: Jørgen Diswal

Sigrid og Hans Lumbye Andersen på henholdsvis 75 og 73 år kan snart fejre deres guldbryllup og dermed se tilbage på de mange års ægteskab, der har været fyldt med udfordrende jobs, gode oplevelser og rejser med deres to børn og ikke mindst, at de er blevet beriget med tre børnebørn.

Når man har været gift i 50 år, hvor man har givet plads til individuelle interesser og drømme, så kan det for nogle være udfordrende at finde en fælles aktivitet – især når pensionsalderen indtræffer. Men ikke for Sigrid og Hans. For dem er yogaen blevet deres fælles interesse – deres fælles passion – der både styrker fysikken og mentaliteten, såvel som deres ægteskab. ”Det, at vi har en aktivitet, som vi går til sammen, det giver jo os noget socialt sammen, i stedet for at vi gik til hver vores ting. Vi har yogaen, som vi er fælles om”, fortæller de.

Et familieforetagende – vejen ind i yogaens verden

Parrets søn, Jesper, havde dyrket yoga i en årrække, og havde talt varmt og godt om det til sine forældre. Men det lå ikke umiddelbart i kortene, at yoga ligefrem skulle blive et familieforetagende. Hans og Sigrid havde indtil da haft deres individuelle sportsinteresser, hvor Hans dyrkede både håndbold, løb, vandring og cykling, mens Sigrids interesse lå indenfor fitness. Men sønnens begejstring for yoga smittede i første omgang af på Hans, der for 1,5 år siden startede til yoga hos FOF Aarhus.

Passionen og glæden ved yogaen skulle vise sig at være lige så stor hos faderen som hos sønnen, hvilket smittede af på Sigrid, der i en længere periode havde døjet med rygsmerter, som træningen i fitnesscenteret ikke kunne bekæmpe; ”jeg gik til fitnesstræning, da jeg havde smerter i ryggen, men det blev ikke bedre. Hans fortalte tit om, hvor godt han syntes yoga var, og så tænkte jeg, at det måske kunne hjælpe mig.” Og den ugentlig yogatræning hos FOF Aarhus har gjort en markant forskel for Sigrid: ”Jeg har så lidt smerter i ryggen i dag, at jeg næsten ikke mærker det”, fortæller hun.

Billede af ægtepar som dyrker yoga sammenEt aktivt liv

Hans og Sigrid har altid levet et aktivt liv, hvor samværet har betydet meget. For Sigrid var hendes virke som børnehavepædagog stærkt forbundet med det at være aktiv i fællesskab med andre.
Det samme gjorde sig gældende for Hans, da han inden pensionen indtraf, sad i en ledende stilling for de store svømme- og idrætshaller i Aarhus Kommune – et virke med daglig kontakt og berøring med sport og motion.

Det at være fysisk aktiv har derfor altid været en naturlig del af ægteparrets liv. Og det skulle det fortsat være, da de gik på pension, fortæller de. ”Da vi gik på pension, blev det foruden korte weekend- og sommerferieture i campingvogn, til lange ture på ca. en måneds varighed, blandt andet til Nordkap og rundt om Spanien og Portugal”. I år planlægger parret endda en ca. 200 km lang cykeltur langs Mosel-floden i Tyskland med start i Trier og slut i Koblenz. Der bliver også gået mange vandreture sammen – gerne omkring 170 km om måneden – da det, som Hans udtrykker det, ”ligesom kan holde os i gang”. Og kombinationen af de mange gåture og yoga er givende for dem begge. ”Yogaen bringer alle de gamle stive lemmer i spil, så vi føler os mere bevægelige, og vi forlader altid yogatimen i godt humør”, fortæller parret.

Parrets førsteprioritet

Sigrid og Hans er blevet så glade for yoga, at det er gået hen og blevet deres førsteprioritet før alt andet. ”Det, at vi skal afsted mandag aften, er højdepunktet i ugen, og det fravælger vi ikke. Vi har været indbudt til noget andet, men vores yoga kommer altid i første række. Vi går så meget op i det, at det har førsteprioritet, fordi det er mange gang sådan, at hvis man først har været væk én gang, så er man tilbøjelig til at fravælge det fremover. Men det gør vi ikke. Det er vores førsteprioritet”, fortæller parret.
Og gevinsten ved denne indstilling til yogatræningen er – udover samværet med hinanden – at parret kan fortsætte deres aktive tilværelse. For yogaen hjælper netop til, at ens led bliver mere medgørlige, og som Hans forklarer, er de ”generelt meget mere bevægelige på alle punkter”, dog med undtagelse af sine ben. For på trods af, at Hans har fremskreden, aldersbetonet
og uhelbredelig nervebetændelse i begge underben og fødder, så fortsætter han og hustruen ufortrødent med at komme til deres ugentlige yogatræning hos FOF Aarhus på N.J. Fjordsgadeskole.

Yogaen er i fokus

Og spørgsmålet falder derfor også på, hvad det lige er, at yogatræningen kan. For særligt Hans er det altafgørende, at det er yogaen i sin rå, upolerede version der er i fokus, og ikke den meditative del – hvilket han synes, holdet lever op til. ”En ting som er meget væsentligt for mig ved yoga, i forhold til når jeg hører andre, der går til yoga, så er der jo mange steder, hvor der også indgår meditation i træningen, og det er slet ikke mig. Meditationen i det underviseren laver, er det at høre hendes stemme, og hun har en meget behagelig og beroligende stemme. Men det er stadig yogaen, der er i fokus”, fortæller Hans. For så længe yogaen er i fokus, kan alle være med, uanset om man er 30, 50 eller 70+.

Kvinder der ruller yogamåtte sammen, FOF Aarhus

body mind

Yogakurser

Få fornyet energi og mere overskud i hverdagen med yogaundervisning hos FOF Aarhus