Skip to content

Tirsdagsgæsten - 4 foredrag

Tirsdagsgæsten - 4 foredrag

Vi har også dette forår inviteret fire professionelle og inspirerende foredragsholdere på besøg som Tirsdagsgæst for at underholde os med forskellige temaer.

Tirsdage kl. 14.00-16.00
Mødested: Kilden
Tilrettelægger og vært: Mari-Ann Blok

29. marts 2022:
I felten med en zoolog og dyrefotograf
Mogens Trolle, zoolog, dyrefotograf, forfatter m.m.
Mogens Trolle vandt i 2020 prisen for årets bedste portræt i dyrefotograferingens svar på Oscar-uddelingen, Wildlife Photographer of the Year. Prisen var kulminationen på at have beskæftiget sig med dyr i over 25 år - og på alle syv kontinenter.
Det hele begyndte med, at Mogens Trolle som ung lydtekniker tilfældigvis fik et job som guide det bedste sted i Sydamerika at se dyreliv, Brasiliens Pantanal. Det ledte senere til, at han som zoolog og pattedyrforsker brugte en årrække på at studere dyrelivet i uudforskede områder af Amazonas og Pantanal og opdagede en ny dyreart. Herefter kastede han sig over dyrefotografering med fokus på Afrika i det efterfølgende årti. De seneste seks år har hans store fascination været primater. Han har taget 40.000 portrætter af vilde aber og menneskeaber i Asiens og Afrikas jungler og bjerge, og det var et af disse billeder, der vandt prisen.
Mogens Trolle vil tage os med i felten fra Sydamerika til Afrika og Asien og fortælle anekdoter om tætte møder med eksotiske dyr, alt sammen krydret med smukke dyrebilleder.                                                                                                                 

5. april 2022
FN’s 17 Verdensmål – den vigtigste dagsorden
Camilla Kornerup, cand.mag. i religion og spansk og indehaver af Cosmopolit                                                                       
Den 25. september på FN-topmødet i New York skrev verdens stats- og regeringsledere under på den største og mest omsiggribende aftale, der nogensinde er indgået på verdensplan - en aftale, der gælder os alle og forpligter os alle. Frem mod 2030 vil FN´s nationer sammen arbejde på at løse de gigantiske sociale, økonomiske og miljømæssige udfordringer, vores verden oplever i dag.
Aftalen er visionær og praktisk på én gang, og viser en historisk mulighed for at udrydde ekstrem fattigdom, stabilisere klimaet, uddanne alle børn og voksne samt regenerere det miljø og dyre- og planteliv, vi er godt i gang med at udslette. Vi skal høre Camilla Kornerup berette om, hvordan regeringer, kommuner, virksomheder og privatpersoner arbejder på at finde løsninger på vores fælles globale udfordringer, og hvordan arbejdet med at nå målene skrider frem.
Vi kommer også ind på global opvarmning, ulighed mellem mennesker verden over, miljøkatastrofer og manglen på livgivende ressourcer, såsom rent drikkevand, samt hvordan verdensmålenes vigtighed er blevet styrket under Corona-krisen.                                                                                                          

19. april 2022
Kinas mange udfordringer - for os og kineserne selv
Jan Larsen, journalist og tidl. Kina-korrespondent
Mens verden har ligget i corona-coma stryger Kina afsted. Økonomien er i fuld sving, og Kina tager endnu flere skridt på vej mod større indflydelse i verden. Kina udfordrer ikke kun udlandet, men bestemt også sine egne borgere.
Som altid i Jan Larsens foredrag går vi både tæt på magthaverne, og også på dagligdagen og udfordringerne for befolkningen i det store land. Vi skal høre om det mærkelige boligmarked i Kina, der er på randen af total kollaps. Og om en børne-bortførelseshistorie, der for en måned siden fik en overraskende slutning.
Vi skal høre om korruption og kultur og om, hvor magtfuld den store leder Xi Jinping bliver, når han i år bliver både præsident og partiboss på livstid – samt om hans store kampagne, der ligner et ordentligt sving til venstre i Kina. 

26. april 2022
Da nazisterne smadrede musikken i Tivoli
Henrik Engelbrecht, tidl. musikchef i Tivoli, musikformidler, forfatter m.m.
Natten mellem den 24. og 25. juni 1944 gik Tivolis gamle koncertsal og en masse uerstattelige noder op i flammer. Det var to danske nazister, der stod bag schalburgtageaktionen og skaderne var kolossale. Ingen danske aviser omtalte branden - den tyske censur var effektiv.
Hvem var de mere end 100 musikere, der hver dag spillede i timevis - ikke blot i koncertsalen - men i alle hjørner af Tivoli? Hvilken rolle spillede Tivoli i det danske kulturliv under Besættelsen? Og hvordan kunne det lade sig gøre, at Tivoli allerede et par uger efter terroraktionen kunne åbne med fuld musik?
Hør svarene, når Henrik Engelbrecht, der selv har været musikchef i Tivoli, fortæller historien om schalburgtageaktionen og om, hvad det var, der gik tabt ved branden.