Skip to content

Kulturhøjskolen forår 2022

Kulturhøjskolen forår 2022

11/1 Danernes oprindelse

Hvor kommer navnet 'dansker' fra? Hvor kommer danerne fra? I århundreder har historikere ledt efter svaret. Og nu nærmer vi os en løsning. I de dramatiske århundreder, hvor Rom mistede grebet om sine provinser, og hvor hunner-krigernes heste tordnede ind over Europas stepper, samlede en ny magt sig i det sydlige Skandinavien. Gamle skikke blev forkastet, tidligere herskere blev knust, og nye fyrster rejste store haller, blandt andet i Lejre. Danerne var kommet til magten. Hvem var de, hvordan gik det til, og hvad har danerne at gøre med os i dag?

Tag med forfatter og historiker Anders Lundt Hansen på en rejse gennem tiden, til dengang da legenderne blev født og Europas form blev støbt.

Anders Lundt Hansen, forfatter og historiker

18/1 Lille spejl på væggen der! Selfies, selvportrætter og jeg’et i en digital tidsalder

"Ukritisk narcissisme, demokratisk deltagelse eller iscenesat virkelighed? Med smartphonens indtog blev selfien allemandseje, men hvad fortæller selfiekulturen om jeg’et i en digital tidsalder, og hvordan adskiller det virale snapshot sig fra århundreders selvfremstilling i billedkunsten? Hør mere om jagten på selverkendelse, synlighed og sociale fællesskaber, når dette foredrag viser skelsættende selfies og selvportrætter gennem tiden og lægger op til debat om selviscenesættelse via billeder."

Christina L. K. Hansen, Kunstformidler

25/1 På motorcykel over verdens højeste bjergpas

Foredraget handler om at samle lokale blaffere op i 4500 meters højde, om at lade sig rive med af stemningen og rytmerne ved farverige hinduistiske bryllupper, om at drikke saltet te og bo hos en lokal, muslimsk familie i Kashmir og om at tage til morgenbøn med monoton munkesang i antikke klostre i buddhistiske Ladakh. Og så handler det om at køre gennem himmelørkenen på en af verdens højest beliggende veje på det Tibetanske Plateau, hvor kun støvet og vinden er ens rejsefæller. Foredraget er en tour de force i Himalayas kultur, historie og mange religioner og består af en fremvisning af billeder fra rejserne, krydret med personlige anekdoter.

Villads Kok Mortensen, Globetrotter

1/2 Augustoprøret 1943 – Danmarks skæbnesommer

Få fortællingen om de dramatiske og blodige uger, der ledte op til bruddet med samarbejdspolitikken 29. august 1943 – fortalt gennem en række nøglepersoner, der var helt tæt på begivenhederne. Det er en fortælling om et folkeligt oprør, der bredte sig udefra fra provinsen og nedefra fra arbejderne, og som endte med at vælte de politiske skakbrikker i København og Berlin.

Simon Ankjærgaard, historiker, forfatter og journalist

8/2 Sidste nyt fra Mars

Hele tre rummissioner er i 2021 succesfuldt ankommet til Mars: Hope fra de Forenede Arabiske Emirater, Tianwen-1 fra Kina og Mars 2020 med Perseverance-robotten fra USA. Danske forskere fra bl.a. DTU Space er involverede i to af de tre missioner: Hope og Mars 2020. Her er særligt Perseverance-robotten interessant, da den skal lede efter tegn på, at der har været liv på den røde planet samt indsamle prøver, der senere skal hentes til Jorden. Michael Linden-Vørnle, der er astrofysiker og chefkonsulent ved DTU Space, vil fortælle om status for de aktuelle missioner og ikke mindst om det danske engagement. Desuden vil han fortælle om planerne for den fremtidige udforskning af Mars med såvel robotter som med bemandede missioner.

Michael Linden-Vørnle, cand.scient. og ph.d. i astrofysik 
 
15/2 ‘Dømt til døden – historien om Monica Wichfeld’ 

En fortælling om den første kvinde i Danmark, som tyskerne dømte til døden.

Hun hadede tyskere af hele sit hjerte, efter at hendes bror var blevet dræbt i skyttegravene under Første Verdenskrig. Og hun havde meget svært ved at forstå, at danskerne ikke gjorde modstand mod dem. Hun følte, at man i Danmark blot glædede sig over, at landbrugseksporten kunne fortsætte. 

Selv var hun brite, adelig. Hun havde med egne ord ikke prøvet at klæde sig selv på, før hun var i 30’erne. Alligevel kastede hun sig ind i modstandsarbejdet i Danmark med udgangspunkt i godset Engestofte på Lolland. Her gav hun – uden sin danske mands vidende – husly til både kommunister og jøder. 

Da Gestapo optrævlede hendes gruppe, blev hun idømt dødsstraf. Dommen var med til for alvor at vende stemningen mod tyskerne herhjemme. 

Søren Flott, freelancejournalist, forfatter og foredragsholder

1/3 Børnehjemmet Kana og historien om Vilhelmine Møller

Hør om et danmarkshistoriens mest besynderlige drabssager, og danmarkshistoriens første kønsskifte.

Vilhelmine Møller var en morderne kvinde med stærke religiøse værdier. Hun kæmpede for kvinders valgret og var en kendt foredragsholder om moderne børneopdragelse. 

I 1881 blev hun bestyrerinde på et børnehjem på Nygårdsvej på Østerbro i København. Samtidig kom en lille dreng i pleje, som hun fik et særligt forhold til.

Nogle år senere flyttede børnehjemmet til Strandvejen og her døde drengen under mystiske omstændigheder.

Vilhelmine brød sammen og tilstod mord på grund af utugt – men hvem var hun egentlig?

Morten Lander Andersen, forfatter, foredragsholder og skribent
 
8/3 Jægerspris Slot – en verden for sig

Grevinde Danner testamenterede sin formue til Kong Frederik VII’s Stiftelse med det formål ”at yde fattige og ulykkelig stillede Pigebørn Ophold, Undervisning, Opdragelse og Uddannelse”, hvilket førte til oprettelse af børnehjemmene i Jægerspris. Med udgangspunkt i min egen barndom i Jægerspris i 1950’erne fortæller jeg historien om Jægerspris Slot og gods, og hvordan stedet har været ramme for de mange børn, der har haft deres hjem og opvækst der, med skole, fritid, værksteder, gartneri, sygestue, traditioner, kirkegård m.m.

Birgitte Nyborg, forfatter og foredragsholder

15/3 Det moderne menneske og de syv dødssynder 

Målet er mere livsmod og livsglæde. Rejsen dertil er en ny forståelse af de syv dødssynder. I dette foredrag gør Martin Herbst op med samtidens negative, fejlagtige syn på synd og viser, at de syv dødssynder er nøglen til at forstå, hvordan vi lever helhjertet, nyder livet sammen og gør verden til et bedre sted for vore efterkommere.

Med vanlig dedikation og indsigt vender Martin Herbst mængder af litterære og idéhistoriske sten i sin søgen efter sandheden om de syv dødssynder. Hvordan opstod traditionen om de syv dødssynder? Hvorfor har den spillet en afgørende rolle for det vestlige menneskes selvforståelse, dannelse og kultur? Hvem er de toneangivende dødssyndstænkere gennem historien? Hvorfor benyttede Dante De syv dødssynder som det strukturende princip for Den Guddommelige Komedie, der er verdens mest, kommenterede litterære værk? Var der andre end Martin Luther, der tog fejl, når de vendte de syv dødssynder ryggen? Og hvordan kan vi som moderne mennesker forstå os selv bedre og udvikle os godt ved at begribe de syv dødssynder til bunds?

På en klar og vedkommende måde formidler Martin Herbst svarene på disse spørgsmål, og undervejs bliver det tydeligt, at læren om de syv dødssynder ikke repræsenterer et uheldigt levn fra en mørk fortid, men en kilde til selverkendelse, spiritualitet og livsmod.

Martin Herbst, forfatter, foredragsholder og rejseleder

22/3 Kampen om det hellige land

Vil du blive klogere på en af verdens længste konflikter med fokus på den personlige fortælling?
Israel og Palæstina konflikt er stadig en af verdens helt store uløste konflikter, og det samme gælder flygtningeproblemet. Med udgangspunkt i Suzan Daoud´s bog” Vejen væk fra Baalbeck”, vil Suzan give et indblik i en konflikt, som ofte fremstår politisk og kompleks.

Som palæstinensisk flygtning, født og opvokset i en flygtningelejr med krig, fattigdom og uretfærdigheder, vil Suzan fortælle om Palæstina - Israel konflikten, og give konkrete eksempler på, hvilken betydning besættelsen har for den palæstinensiske befolkning samt give svar på mange af de spørgsmål som ofte stilles.

Suzan Daoud, forfatter

29/3 Husbestyrerinde søges...

Hvorfor blev kvinder førhen husbestyrerinder? Hvordan levede de? Og hvor forsvandt de hen? Det handler foredraget ”Husbestyrinde søges …” om. Foredraget er desuden en billedrejse tilbage til Danmark, som det så ud i midten af 20. århundrede - med særlig fokus på kvindernes liv og virke og baggrunden herfor. 

Helle Juhl, Cand. public. I kulturhistorisk formidling og forfatter

Værtinde på kulturhøjeskolen: Inge-Lise Wie