Skip to content

Undskyld, vi roder! Vi fusionerer med FOF Nordsjælland og får lige nu en masse nye kurser på hjemmesiden.

Læs mere her.

Den oprindelige hipster – Herbert Huncke

William S. Burroughs, Allen Ginsberg og Jack Kerouac er de tre forfattere, de fleste tænker på, når man taler om 50’ernes beat-generation. Men der var faktisk en fjerde forfatter, der kom trekløveret i forkøbet.

Lars Movin er en af Danmarks førende beat-kendere, og han fortæller i dette foredrag historien om Herbert Huncke (1915-1996), hvis forfatterskab netop er blevet tilgængeligt på dansk i prosasamlingen »Faldne engle« (2024). Huncke var en undergrundsfigur, som under og efter 2. Verdenskrig var en del af miljøet omkring Times Square i New York, hvor tidens udstødte eksistenser mødtes og forsøgte at finde deres egen plads i et mere og mere intolerant og ensrettet samfund.

Selvom han gled ud af den bredt kendte historie om beatgenerationen, var det Huncke, der introducerede de vordende beatforfattere til udtrykket “beat”. Herbert Huncke var kort fortalt ham, der tændte gnisten til det første tilløb til hele efterkrigstidens antiautoritære oprør. Han var den oprindelige hipster.

Lars Movin vil under foredraget fortælle om Herbert Huncke og hans liv og virke. Samtidig vil Lars Movin trække tråde til de mere kendte beatforfattere, som alle både skrev om og lod sig inspirere af Huncke i deres bøger. Den opmærksomme læser vil opdage, at Huncke optræder under forskellige navne i en række kendte beat-værker, ikke mindst Burroughs' debutroman »Junky« (1953), Ginsbergs berømte digt »Howl« (1956) og Kerouacs bestseller »On the Road« (1957).

Foredraget er både for dig, der ønsker en levende introduktion til beatgenerationen, og for dig, der vil lære en ny "beatnik" at kende: Herbert Huncke.


Lars Movin.

Om Lars Movin

Lars Movin er forfatter og dokumentarist. Han har siden 1990 udgivet op imod 40 faglitterære bøger, heraf en del om efterkrigstidens grænsesprængende litteratur, avantgardekunst og subkulturelle bevægelser. Et hovedværk er murstenen Beat – på sporet af den amerikanske beatgeneration (2008), som er en indføring i beatlitteraturens vigtigste forfatterskaber. Inden for samme felt kan også nævnes mere specialiserede bind som »Allen Ginsberg i Danmark« (2019) og »William S. Burroughs – fra cut-ups til Shotgun Paintings« (2021). Lars Movin har – i samarbejde med Steen Møller Rasmussen – også instrueret et antal dokumentarfilm, heriblandt »Onkel Danny – portræt af en karma cowboy« (2002) og »Words of Advice – William S. Burroughs on the Road« (2007).

Information

Kalender

Dato Tid Sted Navn
1 Mandag 21.10.2024 19:00-21:00 Aftenskolernes Hus, Kbh NV Lars Movin

Lars Movin