Skip to content
Byvandring

De historiske hekseprocesser og heksen som motiv i kunsten

Dette foredrag er en kunsthistorisk undersøgelse af den visuelle fremstilling af heksen. Med rod i de tidligst kendte heksefremstillinger fra årene omkring 1500 spores rødderne for den heks, som er blevet en integreret del af vores kulturelle billedverden.

Heksen bliver hele tiden mere synlig, og i samme kurve bliver hendes kompleksitet som kulturel figur hele tiden større.

I sin moderne form skal hun ofte agere både eventyrets monster og feministisk befrier. Samtidig ligger der hele tiden den mørke historiske virkelighed som baggrundsstøj i fortællingen: Nemlig at den moderne heksefigur er vokset ud af en folketro, som betød retsforfølgelse, tortur og henrettelse for 60.000 mennesker.

I kunsten tager heksen alle disse former, og hun er ofte en ambivalent figur, som både fremstår skøn og skræmmende på én gang.

Kom med på en rejse ned i den visuelle heksehistorie, og lad os undersøge en figur, der formår at gå fra justitsmordsoffer over halloweenmonster og til feministisk ikon.

Information

Kalender

Dato Tid Sted Navn
1 Mandag 16.09.2024 18:30-20:30 Aftenskolernes Hus, Kbh NV Sofie Bove
Sofie Bové
Underviser

Sofie Bove

Sofie Bové er cand.mag. i kunsthistorie og specialiseret i den kunstneriske fremstilling af kvinden – og i særdeleshed heksen. Sofie er tilknyttet Den Hirschsprungske Samling og Nivaagaards Malerisamling som formidler. Desuden driver hun formidlingsvirksomheden Nucturna, som udbreder viden og laver kulturevents om kvinden i kunst og historie.