Skip to content

Hvis du har gået på et hold i foråret, som fortsætter til efteråret, har vi reserveret en plads til dig. Du får direkte besked, før alle efterårets hold bliver lagt online 22. juni (bemærk ny dato).

Tommy Heisz holder foredrag hos FOF København

Kvinder i krig – et glemt kapitel i den europæiske historie

Kom med på en rejse tilbage til krigene på Balkan i 1912-13. Du vil i løbet af dette levende og tankevækkende foredrag opleve krigen gennem kvindernes øjne og komme helt tæt på de rædsler, der udspillede sig i den glemte krig, der viste sig at være et præludium til Første Verdenskrig.

Foredrag om kvinder i krig

Forfatter og journalist Tommy Heisz fortæller med udgangspunkt i sin anmelderroste bog »Blod under halvmånen«. Bogen kaster ikke blot lys på et glemt kapitel i den europæiske historie. Den bringer også kvindernes oplevelser af krigen frem i lyset.

I bogen følger vi Marie Bournonville, Valborg Hjorth og en række andre sygeplejersker, der rejste til Balkan i 1912 for at hjælpe og for at få et eventyr for livet. Vi møder også den britiske kvindesagsforkæmper Mabel Stobart, der på egen hånd tog til Bulgarien med et helt korps af kvinder for at hjælpe folk i nød, da krigen brød ud. Og antropologen Edith Durham, der kom tættere på kamphandlingerne end de mange mænd, som var sendt ud for de store europæiske aviser.

Edith Durham – foredrag om kvinder i krig Magda Dyrkoren – foredrag om kvinder i krig Valborg – foredrag om kvinder i krig
Fra venstre: Edith Durham, Magda Dyrkoren og Valborg Hjorth, som alle deltog ved fronten i krigene på Balkan.

Ved mødet med en fattig kvinde med en sultende familie i en bulgarsk landsby skrev Mabel Stobart: »For første gang indså jeg en grusom sandhed, der viste sig igen og igen: At en af de ubarmhjertige konsekvenser af de mange krige, mænd bliver ved med at føre mod hinanden, er de lidelser, kvinder og børn går igennem. Mænd tager alle disse ofringer for givet, og historierne om det heltemod, kvinderne udviser, og den pine, kvinderne må udholde, bliver aldrig fortalt.«

Med sin bog og til dette foredrag i Osramhuset understreger Tommy Heisz, at Mabel Stobart tog fejl, for nu bliver historien om kvinder i krig endelig fortalt!

Information

Kalender

Dato Tid Sted Navn
1 Onsdag 18.10.2023 19:00-21:00 Osramhuset Tommy Heisz
Tommy Heisz holder foredrag hos FOF København
Foredragsholder

Tommy Heisz

Tommy Heisz (f. 1975) er forfatter og journalist. Han har skrevet flere dokumentariske bøger om bl.a. balkankrigene i 1912-13, den spanske syge i 1918 og mellemkrigstidens populære svømmepiger. Ved siden af sit forfatterskab er Tommy Heisz ekstern lektor på DIS Study Abroad samt podcastvært på »Vild Historie« og »Næste side«. Tommy Heisz er en populær foredragsholder og en flittigt benyttet moderator.