Skip to content

Undskyld, vi roder! Vi fusionerer med FOF Nordsjælland og får lige nu en masse nye kurser på hjemmesiden.

Læs mere her.

Mit Frankrig: Fransk gastronomi

Mit Frankrig: Fransk gastronomi

Fransk gastronomi er opbygget af en århundreder gammel arv fra det traditionelle familiecuisine til det moderne og innovative cuisine.

1. Historien bag fransk gastronomi

Fransk gastronomi har et ubestridt verdensomspændende ry. Men hvor kommer denne gastronomi fra, som er ophøjet til en livskunst? I Frankrig går gastronomiens historie tilbage til gallerne, som udviklede en kult, hvor de spiste og drak godt.

Senere i middelalderen var selskaber en mulighed for at vise sin rang, rigdom og prestige, og der blev derfor afholdt overdådige bryllupper og fejringer af alliancer, sejre, fødsler osv. Der var underholdning, måltidet var sammensat af flere retter, og bordene var farverige.

Det store franske køkken kom til sin ret under Ludvig den 14.s regeringstid, hvor måltiderne blev en teaterforestilling orkestreret af "maître d'hôtel". I 1700-tallet nåede den franske gastronomi sit foreløbige højdepunkt. Kokkene kreerede de bedste og mest raffinerede ingredienser ved at blande eller nedbryde produkter for at opnå en suveræn harmoni i smagen.

2. Nyere fransk gastronomi

Auguste Escoffier fornyede sin tilgang til måltidet ved at præsentere retterne på en enklere og mere naturlig måde i begyndelsen af 1900-tallet. I 1960'erne var de franske kokke tidens største kokke.

Paul Bocuse, der blev valgt til århundredets kok og skabte den internationale Bocuse d'Or-konkurrence, bragte kokkefaget ud af skyggen. I slutningen af 1900-tallet var Alain Ducasse, Guy Savoy, Joël Robuchon og Michel Troisgros nogle af de berømte kokke, der forstod at forfine fortidens arv og få mest muligt ud af de lokale råvarer.

Publikum til foredrag ved FOF København

FOREDRAG OG DEBAT

Se alle aktuelle foredrag