Skip to content
Mit Frankrig – foredrag hos FOF København

Mit Frankrig

Mit Frankrig

Kom og lyt til spændende historier på let forståeligt fransk. Denne sæson tager vi fat på fire kendte par, der har sat deres præg på politik, mode, tænkning og film i Frankrig.

1. Mitterrand og Anne Pingeot

Det er en af de mest hemmelige kærlighedshistorier i det 20. århundrede og paradoksalt nok en af de bedst dokumenterede. For at kunne følge 30 års kærlighedshistorie mellem François Mitterrand og Anne Pingeot findes der politikerens dagbog og de 1.218 breve, han skrev til den unge kvinde. Alt er der fra begyndelsen af denne kærlighed, hvor en gift og deprimeret fyrreårig mand møder den 19-årige datter af en af sine golfpartnere, til dens tusmørke, hvor manden dør. Han nåede til tops i staten, mens han formåede at holde sin anden familie hemmelig. Mitterrand er måske nok stjernen i denne historie, men heltinden er kvinden, der gav ham så meget, tilgav ham så meget og hvis skønhed, elegance og mystik er uændret. "Du har været min chance for livet", skrev François Mitterrand i sit sidste brev i slutningen af 1995.

2. Simone de Beauvoir, Sartre og ”pagten”

Simone de Beauvoir og Sartre er det mest berømte forfatterpar og var Paris' ikoner i 60'erne. Simone de Beauvoir mødte Sartre, da hun var 21 år gammel, og de forblev sammen resten af deres liv. Men det var alt andet end en traditionel kærlighedsfortælling, der indrammede deres liv.

3. Anna Karina og Jean-Luc Godard – "Le couple de la Nouvelle-Vague"

Instruktøren, der døde den 13. september 2022, var den, der afslørede skuespillerinden for offentligheden i Pierrot le fou. I 1960'erne dannede Jean-Luc Godard og Anna Karina en af de emblematiske duoer. Hun var forbløffet, da Godard tilbød hende en hovedrolle i filmen »Den lille soldat« – en politisk thriller om krigen i Algeriet. Det blev til syv hovedroller i Godards berømmede spillefilm og syv års stormfuldt ægteskab.

4. Pierre Bergé og Yves Saint Laurent – partnere i livet og erhvervslivet

Pierre Bergé var Yves Saint Laurents store kærlighed og mentor, hans Pygmalion, manden bag kulisserne. Han ledede deres virksomhed, tog sig af finanser, presseforbindelser og designerens tidsplan. Pierre Bergé er den klippe, som Saint Laurent-imperiet blev bygget på, og han tog sig af alting, så den "grand couturier" havde al tid i verden til at udtrykke sin genialitet. Men forretningsmanden var også hans ledsagers klippe – den der hele hans liv forsøgte at beskytte ham mod sine dæmoner. Selv om parret er et billede af succes i offentligheden, har deres forhold bag kulisserne haft mørke timer.

Foto: Wikimedia Commons, Government Press Office (Israel)

FOREDRAG OG DEBAT

Se alle aktuelle foredrag