Skip to content

Glæd dig til forårets kurser, foredrag og ture! Vi lægger løbende nye hold på hjemmesiden, og hele programmet er online 13. december.

Fransk litteratur med Jacqueline Rousselon – illustration Henry Gauthier-Villars – FOF København

Fransk litteratur med Jacqueline

Den franske litteratur er rig på mystiske kærlighedshistorier, som har sat deres præg på værkerne. Jacqueline Rousselon fortæller om George Sands forhold til Alfred de Musset og Frédéric Chopin og Colettes dramatiske forhold til Henry Gauthier-Villars, kendt som Willy.

1.George Sand og Alfred de Musset og Frédéric Chopin

De to forfattere blev lidenskabeligt forelskede i hinanden, udvekslede kærlighedsbreve og delte ideer og tegninger. Under en rejse til Venedig blev parret alvorligt syge og bad Dr. Pagello om at behandle dem. Pagello blev Sands elsker, og hun brød først med Musset et par måneder senere, da hun var træt af hans jalousi. Frédéric Chopin og Sand levede i flere år i et hemmeligt, lidt "incestuøst" forhold, som en mor og hendes søn. Hun beundrede musikerens usædvanlige talent og var opmærksom på hans skrøbelighed. Han anerkendte forfatterens stærke sind og kreative genialitet. Men ingen kærlighed uden træthed og vrede.

2. Colette og Willy: Libertinage og forræderi

Henry Gauthier-Villars, kendt som Willy, blev gift med Colette i 1893. Forfatterparret bosatte sig i Paris i Henrys ungkarlelejlighed over familiens forlag og førte et socialt liv. Mens Willy krævede heteroseksuel troskab af forfatteren (hvilket han selv ikke respekterede), havde han intet imod, at hun eksperimenterede med et liv uden for ægteskabet med kvinder. Selv om parret var fortalere for libertinisme, havde Willy i virkeligheden et stort greb om Colette og tillod sig endda at sælge rettighederne til »Claudine« til hendes forlag uden at advare hende. Colette tilgav ham aldrig, og parret blev separeret i 1905.

Illustration af Henry Gauthier-Villars fra 1903: »Prins Johns elskerinde«.

Information

Kalender

Dato Tid Sted Navn
1 Onsdag 30.11.2022 13:00-14:45 Lyngby, Jernbanepladsen Jacqueline Rousselon
2 Onsdag 07.12.2022 13:00-14:45 Lyngby, Jernbanepladsen Jacqueline Rousselon
Foredragsholder

Jacqueline Rousselon

Uddannelse: Certificate of Distinction in Teaching ved Harvard University (Department for Romance Languages) efter et års teori og træning i undervisning i fransk som fremmedsprog. MS i engelsk litteratur og samfund. BA i fransk og engelsk litteratur og samfund.

Undervisningserfaring: Jeg har undervist i fransk siden 1995. På nuværende tidspunkt underviser jeg hos FOF, Studieskolen, Institut Français de Copenhague og Copenhagen International School. Jeg har mange års erfaring i at undervise i fransk sprog, kultur og samfund ikke bare i Danmark, men også i Frankrig og USA.

Andet: Jeg er født i Marseilles i Frankrig og har boet i Danmark i 20 år.