Skip to content
Foredrag med Ole Sønnichsen hos FOF København

Det sidste gidsel – danskernes flugt fra Saddam Hussein

Det sidste gidsel – danskernes flugt fra Saddam Hussein

Da Saddam Hussein i august 1990 invaderede Kuwait og udløste den internationale krise, der førte til Golfkrigen, blev over 100 danskere fanget i den lille oliestat i uvished og utryghed. Hen over efteråret lykkedes det af få de fleste danske gidsler hjem i sikkerhed, bl.a. takket være tidligere statsminister Anker Jørgensen, der tog af sted som gidselforhandler.

Til sidst holdt irakerne kun ét udenlandsk gidsel: Den danske diplomat Mogens Pedersen. Irakerne ville ikke lade ham gå, og Udenrigsministeriet sendte to specialister, Tine Astrupgaard og Mads Sandau-Jensen, til Irak for at befri den sidste dansker i Bagdad. I flugtplanen indgik en hvid stationcar, en omsyet postsæk, et pas udstedt til H.C. Andersen – og en hundehvalp ved navn Saddam.

Hør en hæsblæsende og dramatisk fortælling om plyndringer, flugtforsøg, fængselsophold, falske pas og politiske forviklinger, der endte med en hemmeligstemplet dansk operation gennem den irakiske ørken i de sidste døgn, før Golfkrigen brød ud.

Ole Sønnichsen har sammen med Henrik Thomsen skrevet »Det sidste gidsel – danskernes flugt fra Saddam Hussein og Golfkrigen« (2020).

Bogtrailer fra Lindhardt og Ringhof

Denne video kan du kun se, hvis du accepterer alle cookies.