Skip to content
Gry Jexen underviser hos FOF København

Kvinde kend din historie

Kvinde kend din historie

Du kender nok fysiker Niels Bohr, men hvad med Inge Lehmann, den verdensberømte seismolog, der fandt ud af at Jordens kerne ikke kun er flydende?

Historiker Gry Jexen er kendt for instagramprofilen, podcasten og nu også bogen »Kvinde Kend Din Historie«.

I denne foredragsrække præsenterer hun os for kvinder, der har bedrevet store, men ofte ubemærkede ting. Hvert foredrag har et tema og fortæller et antal kvinders livshistorier, hvorigennem også den store danmarkshistorie foldes ud. Ved at formidle kvindernes bedrifter, forsøger Gry at give dem deres naturlige plads i historien.

Arbejde

Maria Engelbrecht og retten til at arbejde i 1700-tallet. Vaskekonen Olivia Nielsen og Det Kvindelige Arbejderforbund i 1800-tallet. Ambassadøren Bodil Begtrup og menneskerettighedserklæringen i 1940’erne.

Uddannelse og videnskab

Sophy A. Christensen, der blev Danmarks første kvindelige snedkermester, Nielsine Nielsen, der blev Danmarks første kvindelige akademiker og læge i 1880’erne og Inge Lehmann, der blev verdensberømt seismolog for sin forskning i 1930’erne.

Moderskab

Forfatter og debattør Thit Jensen og kvinders ret til prævention i 1920’erne, Inger Merete Nordentoft og retten til at bestemme over sit eget moderskab i 1940’erne og rødstrømpen Suzanne Giese, der tog far med til fødslen i 1970’erne.

Magt og politik

Dronning Dorothea og grundlæggelsen af Københavns Universitet i 1400-tallet, grevinde Louise Danner der kom fra samfundets bund, men endte i samfundets top i 1800-tallet og Bodil Koch, der kæmpede for at få flere kvinder ind i politik i 1940’erne.