Skip to content
Leif Davidsen holder foredrag hos FOF København

Fra Lenin til Putin

Fra Lenin til Putin

Topaktuelt foredrag med journalist, forfatter og ruslandsekspert Leif Davidsen, der med afsæt i sin nye bog »Lenins bodyguard« trækker linjer op til situationen i Rusland i dag.

Med udgangspunkt i sin nye historiske roman »Lenins bodyguard« fortæller Leif Davidsen om arven fra fortiden, der i den grad præger præsident Vladimir Putins Rusland.

»Lenins bodyguard« er en stort anlagt historisk roman, der foregår i den højspændte politiske periode, som skabte sovjetstaten og den kommunisme, som også præger Rusland i dag. Romanen begynder i 1910, hvor København er en rede for spioner, reportere og revolutionære fra hele verden, og den slutter under den russiske revolution i 1917.

Romanen bygger på, at Vladimir Lenin i 1910 opholdt sig i et par måneder i København, hvor han studerede den danske andelsbevægelse. Den russiske revolution i 1917 var i virkeligheden et statskup, hvor bolsjevikkernes leder Vladimir Lenin overtog magten på ganske få dage. Efter en blodig borgerkrig, der kostede 15 millioner mennesker livet, dannede han i 1922 sovjetstaten, der stadig har stor indflydelse på det moderne Ruslands tænkning og handlemønstre.

Kun afbrudt af ganske få år med demokrati går der en lige linje fra despoten Lenin til despoten Putin, der nu holder sit land i det jerngreb, vi kender fra netop Lenin og hans efterfølger Stalin. Leif Davidsen trækker trådene op til nutidens Ruslands konfrontation med Vesten. Det er en tid, der minder uhyggeligt meget om tiden før Første Verdenskrig, hvor stormagterne nærmest søvngængeragtigt vaklede ind i krigen, som kom til at koste millioner af unge mænd livet i skyttegravene.

FOREDRAG OG DEBAT

Se alle aktuelle foredrag