Skip to content

Rollemodeller og ravnemødre

Rollemodeller og ravnemødre

Feministisk debattør og aktivist, Emma Holten, møder dansk erhvervslivs mest magtfulde kvinde, Merete Eldrup, til en samtale om de forestillinger og forventninger, vi har til kvinder og mænd i dagens Danmark, og undersøger, hvad der står der i vejen for, at flere kvinder når til tops.

I Danmark har vi en selvforståelse af at være ligestillingens frontløbere. Men statistikkerne viser noget andet. Danmark er det land i Norden, som har færrest kvindelige ledere. Og det land i Norden, hvor mænd tager mindst barsel. I disse år glider Danmark ned ad internationale ranglister for ligestilling. Men hvorfor?

Skal man være en "alfakvinde" for at komme frem i karrieren? Hvorfor ringer banken fortsat til far og vuggestuen til mor – og er forventningerne til mænd og kvinder i dagens Danmark med til at opretholde traditionelle kønsroller, som smitter af på arbejdsfordelingen i hjemmet og på arbejdspladsen? Bliver kvinder med børn i højere grad end tidligere set som "ravnemødre", hvis de prioriterer karrieren? Og hvorfor har vi et arbejdsmarked, hvor et talent ikke kan være 42 år?

Med sociolog og forfatter Sarah Steinitz som moderator åbner vi for en debat om disse spørgsmål og mange flere.

Om talerne

Emma Holten (f. 1991) er feministisk aktivist og debattør – både i Danmark og internationalt. Hun er samtidig kønspolitisk konsulent i Kvinderådet, sidder i bestyrelsen for Digitalt Ansvar og er medlem af Djøfs ligestillingskomité.

Merete Eldrup (f. 1963) er bestyrelsesformand for Københavns Universitet, Nykredit og Rockwoolfonden og sidder bl.a. i bestyrelsen for Egmont, Rambøll Gruppen og tænketanken Justitia. Hun har tidligere været administrerende direktør for TV 2 og direktør i JP/Politikens Hus.

Sarah Steinitz (f. 1989) er sociolog og forfatter til bogen Rollemodeller & Ravnemødre – fire topchefer om mod, magt og mænd (2021). Hun er samtidig partner i analysebureauet Analyse & Tal.

Foto af Emma Holten: Claudia Vega. Foto af Sarah Steinitz: Jonas Pryner