Skip to content

At skrive om familien – en skriveworkshop med Niels Erling, Katrine Grünfeld og Glenn Bech

Spekulerer du over, hvordan du kan skrive din egen historie uden at blive uvenner med din familie? Hvordan du står ved retten til at fortælle din version af historien? Føler du dig tvunget – af indre nødvendighed – til at skrive om dit eget liv? Og gør du dig overvejelser om at kamuflere virkelige begivenheder og skrive fiktion?

Hvad enten du er i gang med at skrive om familien, selvbiografisk eller i romanform, hvad enten du søger inspiration eller gode råd til at komme videre − eller bare interesserer dig for emnet − er dette en workshop for dig.

Over fem gange møder du forfattere, som på forskellige måder har skrevet om familien. Gennem oplæg, samtaler og konkrete øvelser får du gode råd og inspiration til at komme i gang − eller til at komme videre med dit eget skriveprojekt. Du er naturligvis også velkommen til bare at lytte og suge til dig. Kurset ledes af forfatterne Helle Merete Brix og Helle Højland, som også underviser på FOF Københavns skrivehold.

1. Introduktion og indledende overvejelser

Workshoppen indleder med et oplæg af Helle Højland.

Hvilke dele af din familiehistorie er det godt at tage udgangspunkt i? Hvor meget kan du tillade dig at digte i forhold til virkeligheden? Hvordan kan du bruge grundlæggende værktøjer i kreativ skriveteknik, når du skriver? Helle Højland er forfatter og har skrevet ungdoms-, børne- og voksenlitteratur. Hun har brugt sin egen familie i flere lydfortællinger.

2. At skrive en døende frem

Forfatter Niels Erling. Vært Helle Højland.

Kræver særlige begivenheder nye genrer? Kan en roman noget, som dramatik ikke kan? Og hvordan håndterer du at skrive om en, for hele familien, både, intim sårbar og smertefuld begivenhed? Skal resten af familien læse med inden udgivelse? Niels Erling er sceneinstruktør og arbejder primært med dramatisk tekst, teaterforestillinger og hørespil. Romanen, »Til min far« er hans litterære debut og skildrer tiden med en døende forælder.

3. Alle har fortjent en skilsmisse

Forfatter Katrine Grünfeld. Vært Helle Højland.

Hvordan samler du stof fra din egen og venindernes skilsmisser og omformer til en roman? Kan du undgå at udlevere nogen? Skal du undgå det? Og hvordan mærker du, hvor meget du skal bruge af dig selv? Katrine Grünfeld har både som uddannet psykolog og igennem sit forfatterskab beskæftiget sig med familien og går i sin seneste roman »Værelse samlet af kvinder« helt tæt på kvinden 50+.

4. At føle sig tvunget til at skrive om sit liv

Forfatter Glenn Bech. Vært Helle Merete Brix.

Hvordan er det at føle sig tvunget til at skrive om sit liv? Hvordan er skriveprocessen til sådan en bog? Glenn Bech debuterede med den anmelderroste roman »Farskibet«, en fortælling om en far og en fars fravær. Bechs far tog sit liv, da Glenn Bech var fem år gammel og hans lillebror tre. Det var en roman, det tog fem år at skrive. Glenn Bech er uddannet psykolog fra Aarhus Universitet i 2017. Han er desuden uddannet fra Forfatterskolen i 2019 og arbejder i dag både som psykolog og med det skrevne ord.

5. Hvordan kommer du videre?

Workshoppen afsluttes med et oplæg af Helle Merete Brix.

Hvordan kommer du videre med dine tanker om at skrive, dit skriveprojekt efter denne workshop? Er det tid til at gå til et forlag, men i så fald hvilket? Til gennemskrivning eller blot fast skrivepraksis? Helle Merete Brix er tidligere litteraturanmelder ved Weekendavisen og forfatter til flere bøger og essays om sit eget liv.

Foto af forfatter Glenn Bech af fotograf Lærke Posselt.

Information

Kalender

Dato Tid Sted Navn
1 Mandag 24.10.2022 19:00-21:00 KBH V, Humletorvet Helle Højland
2 Mandag 31.10.2022 19:00-21:00 KBH V, Humletorvet Niels Erling
3 Mandag 07.11.2022 19:00-21:00 KBH V, Humletorvet Katrine Grünfeld
Se alle Se færre
Helle Merete Brix underviser hos FOF København
Underviser

Helle Merete Brix

Faglige kvalifikationer: Er skribent, foredragsholder og tidligere litteraturanmelder ved Weekendavisen.

Undervisningserfaring: Har mere end 12 års erfaring med kurser i kreativ skrivning.