Skip to content

Glæd dig til forårets kurser, foredrag og ture! Vi lægger løbende nye hold på hjemmesiden, og hele programmet er online den 12. december.

Persisk og arabisk kalligrafi

Persisk og arabisk kalligrafi

Nastaliq kalligrafi er en af de smukkeste persiske kalligrafier, og den er cirka 700 år gammel. Det er ikke kun en smuk kunst at skrive persiske og arabiske tekster, men også en enkel metode til meditation samt et værktøj til visuel kommunikation for alle mennesker uanset sprog og nationalitet. 

Værd at vide

På dette kursus starter vi helt fra bunden og fokuserer på de basale teknikker bag nastaliq kalligrafi. Vi øver os i at skrive alle de 32 persiske/arabiske bogstaver i alfabetet samt nogle principper og regler for kalligrafi.

Hver gang får alle kursusdeltagerne udleveret en enkelt håndskreven model af underviseren, som kan benyttes til hjemmearbejde.

Historien bag nastaliq kalligrafi

Navnet nastaliq er en sammentrækning af det persiske naskh-i ta'liq (persisk: نَسْخِ تَعلیق). Naskh er et mindre, rundt skrift af islamisk kalligrafi. Naskh skrivestilen kan findes så tidligt som i det første århundrede af den islamiske kalender.

Naskh bruges til at skrive administrative dokumenter og til at transskribere bøger herunder Koranen. Islamisk kalligrafi er den kunstneriske praksis med håndskrift og kalligrafi på de sprog, der bruger det arabiske alfabet eller de alfabeter, der er afledt af det. Det omfatter arabisk, persisk, osmannisk og urdu kalligrafi.

Taʿlīq (persisk: تعلیق, lit. 'hængende') skrift er en kalligrafisk hånd i islamisk kalligrafi, der typisk bruges til officielle dokumenter skrevet på persisk. Opfindelsen af nastaliq tilskrives Mir Ali Tabrizi, som levede i slutningen af det 14. og begyndelsen af det 15. århundrede. Nastaliq udviklede sig i Iran fra naskh, begyndende i det 13. århundrede, og er fortsat meget udbredt i Iran, Afghanistan, Indien, Tyrkiet, diverse arabiske lande, Tadsjikistan og Pakistan, og det benyttes til skrevet poesi og som en form for kunst.

KREATIVE KURSER

Se alle aktuelle kurser