Skip to content
Vinsmagning hos FOF København

Bourgogne-skolen

Bourgogne-skolen

Det klassiske, franske vindistrikt Bourgogne er vanskeligt at blive klog på. Vinene er dyre, hypede og efterspurgte, men mange føler sig ofte skuffede over forholdet mellem pris og kvalitet. Hertil kommer at det er svært at ’manøvrere’ rundt mellem områder, kommuner, årgange og ikke mindst de enkelte producenters svingende kvalitet.

På FOF Københavns bourgogne-skole får deltagerne en systematisk, dybdegående og veltilrettelagt viden om vinene fra Bourgogne. Alle bliver sat på ’skolebænken’, og deltagerne vil afslutningsvis – ud over at være nogle dejlige bourgogne-oplevelser rigere – have en solid grundviden om regionen og dens historie, druetyperne, arbejdet i marken og kældrene, de forskellige typer og stilarter, underområder og appellationer, klassifikationer, årgange, de forskellige producenters kvalitetsniveau, servering og opbevaring, mad og bourgognevin – både rød og hvid – og ikke mindst hvordan man smager på og bedømmer bourgogne.

Man kan måske sige det på den måde, at vi kommer så dybt ned i Bourgogne, som man overhovedet kan – uden at være fysisk i distriktet!

Vinforedragsholder Jesper Hedegaard er en stor ynder af god bourgogne og er kommet jævnligt i Bourgogne siden 1991.

  1. gang er pensum de hvide bourgogne-vine, som udgør 60 % af produktionen, dobbelt så meget som rød bourgogne (de sidste 10 % er crémant). Vi hører om druerne chardonnay og aligoté og smager bl.a. bourgogne blanc og andre hvidvine fra Chablis, Meursault, Puligny-Montrachet, Mâcon m.fl. – regionale såvel som kommune-vine, 1.cru og grand cru, dvs. hele hierarkiet.
  2. gang handler om rødvine fra det sydlige Bourgogne, herunder Beaujolais, Mâcon, Côte Chalonnaise og Côte de Beaune med bl.a. underområder som Pommard og Volnay.
  3. gang sluttes der af med de allerstørste røde bourgogner fra det nordlige og bedste område, Côte de Nuits, med kommuner som Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée, Chambolle-Musigny og Clos de Vougeot.