Skip to content

Hvis du har gået på et hold i foråret, som fortsætter til efteråret, har vi reserveret en plads til dig. Du får direkte besked, før alle efterårets hold bliver lagt online 22. juni (bemærk ny dato).

Vinsmagning hos FOF København

Blanc de blancs-champagne på chardonnay

Blanc de blancs-champagne på chardonnay

Vi smager friske, kalkede og mineralske champagner lavet udelukkende på hvide chardonnay-druer.

Mange har efterhånden erfaret, at champagne ikke bare er noget, man drikker, når der er noget, der skal fejres… rigtig champagne er rent faktisk også noget, der kan – og bør! – smages seriøst på, og som både er en nydelse og rummer mindst lige så mange forskelligheder og facetter som verdens topvine.

Champagne laves som hovedregel på en blanding af de tre druer pinot noir, (pinot) meunier og chardonnay, hvoraf de to første er røde, mens den sidste er hvid. 

Selv om chardonnay-druen med kun 31 % er den mindst beplantede af de tre i Champagne, er det som regel den, man laver en enkelt-drue-champagne af – blanc-de-blancs – eller på dansk ”hvid på hvide”, underforstået en hvid champagne udelukkende på hvide druer (hvid champagne på røde druer fås ved at fjerne drueskindet hurtigt ved presningen).

Selv om champagnen med boblerne blev opfundet i midten af 1600-tallet, kom den første rene blanc de blancs-champagne ikke på markedet før i begyndelsen af 1900-tallet, og den hed Salon. Fra 1950’erne med Taittingers prestige-cuvée Comtes de Champagne begyndte flere navne og mærker at komme til, og i dag har de fleste huse/vinbønder en blanc-de-blancs i deres sortiment.

Ikke alle steder i distriktet Champagne er dog lige velegnede til chardonnay-druer. Som hovedregel laves de bedste blancs de blancs-champagner i området Côte de Blancs lige syd for Épernay – og det er da også herfra hovedparten af smagningens champagner kommer – med kendte grand cru-byer (den højeste klassifikation) som Chouilly, Cramant, Avize og Le Mesnil-sur-Oger.

Vi smager seks blanc de blancs-champagner fra top-producenter – både fra små og store huse, med og uden årgang, prestige-cuvée etc.

MAD OG VIN

Se alle aktuelle kurser