Skip to content

Har du gået på et hold i foråret, som fortsætter i efteråret? Vi udsender forhåndsreservationer i perioden 29. maj-18. juni. Fra 25. juni kan du se alle efterårets hold online.

Bonde-champagner | FOF København

Blanc de noirs-champagne på pinot noir

Blanc de noirs-champagne på pinot noir

Vinsmagning med champagne lavet på pinot noir, eller i nogle tilfælde meunier, med krop og tyngde

Mange har efterhånden erfaret, at champagne ikke bare er noget man drikker, når noget skal fejres. Rigtig champagne er noget, der bør smages seriøst på! Det er en stor nydelse og rummer mindst lige så mange forskelligheder og facetter som verdens bedste topvine.

Champagne laves som hovedregel på de tre druer pinot noir, (pinot) meunier og chardonnay, hvoraf de to første er røde og den sidste hvid.

De fleste champagner er lavet på en blanding af de tre druer, hvoraf pinot noir udgør 38 % og pinot meunier 31 %. Når det kommer til champagne lavet på kun en enkelt drue, er det dog som regel blanc-de-blancs (altså ren chardonnay), mens blanc-de-noirs – eller på dansk "hvid på sorte" – betyder en hvid champagne udelukkende på sorte/røde druer. Hvid champagne på røde druer fås ved at fjerne drueskindet hurtigt ved presningen.

Blanc de noirs-champagner er sjældnere end blanc-de-blancs, men er dog vundet betydeligt frem i de senere år. De er nok også lidt mere særegne og sværere at forstå. Det er ikke let drikkelige, friske champagner til velkomst, aperitif og skaldyr. Det er tungere, fyldigere champagner med større krop og tyngde og derfor velegnede til tungere mad, ja sågar kødretter, hvilket nok kommer som en overraskelse for de fleste. Men man skal huske på, at selv om skindet ikke er gæret med, er det stadig røde druer, og disse champagner har derfor næsten fylde som rødvine.

I løbet af aftenen hører du om champagne-vinenes spændende historie frem til moderne tids aktuelle trends. Hør f.eks. om pinot noir-rødvine fra Champagne inden der for alvor ”gik bobler i dem”. Før 1700-tallet blev de nemlig regnet for at være på højde med rødvinene fra Bourgogne.

Ved denne smagning af seks forskellige blanc-de-noirs (forkortet BdN) sætter vi fokus på typen, forskellighederne mellem producenterne og områderne samt kombinationen af mad og champagne.

Familie på madkursus

MAD OG VIN

Se alle aktuelle kurser