Skip to content
Vinsmagning Musigny – FOF København

Rød bourgogne 2019 – Morey-Saint-Denis og Chambolle-Musigny

Rød bourgogne 2019 – Morey-Saint-Denis og Chambolle-Musigny

Efter endnu en rejse til Bourgogne i maj 2022 er vores faste vinforedragsholder Jesper Hedegaard om muligt endnu mere euforisk end tidligere over kvaliteten på årgang 2019 – ikke mindst over, hvor godt vinene smager på dette ungdommelige stadie:

”Det er for vildt hvor lækre mange røde bourgogne-vine fra årgang 2019 allerede er i dag. De MÅ simpelthen lukke sig ned inden for 1-2 år fra nu, for det er næsten naturstridigt, at de skal smage så godt nu. Derefter vil der måske gå 5-10 år – eller mere for de største vine – før vinene åbner sig igen og på det tidspunkt vil få de berømte modne og komplekse nuancer. I den optimale verden er det selvfølgelig på det tidspunkt, at man skal drikke dem, men der er sket meget i vinens verden de senere år: Global opvarmning, mindre hårdhændet håndtering af druer og most samt en mere skånsom ekstraktion. Disse faktorer er alt sammen med til at give vine, der bare er mere saftige og lækre som unge. Det er ikke længere ”barnemord” at drikke store bourgogne-vine ”for unge”. Så jeg anbefaler, at man får smagt så mange gode bourgogne-vine i årgang 2019 som muligt, mens de strutter af frugt, og udvælger de bedste til 5-10 års lagring eller mere."

Ved vores seneste bourgogne-smagning i marts var det vinene fra Gevrey-Chambertin, der var i fokus. Denne gang er det de to kommuner lige syd for, nemlig Morey-Saint-Denis og Chambolle-Musigny, som har hovedrollen.

Som de fleste ved, er priserne på bourgogne gået fuldstændig amok i de senere årgange grundet stigende efterspørgsel og faldende produktion – senest årgang 2021, der kun var ca. 30 % af en normal årgang og 2019 og 2020 er også årgange, hvor produktionen er lille. Det gælder derfor mere end nogensinde før om at have fingeren på pulsen, hvis man skal finde bedst mulig value-for-money.

Ingen almindelige vindrikkere har råd til at købe grand cru bourgogne til 10.000-20.000 kr. pr. flaske, men hvis man virkelig kender området og de bedste producenter – ikke mindst dem, der ikke er blevet opdaget/hypede endnu – er det stadig muligt at finde flotte vine, der er til at betale. Vi skal derfor denne gang smage nogle lidt mere ukendte producenter, som dog allerede er kendt blandt professionelle og formentlig er på vej op i pris.

Vi skal også forøge at smage og lære, hvilken karakter og stil vinene fra Morey-Saint-Denis og Chambolle-Musigny har. Er de lidt lettere, men til gengæld mere komplekse og parfumerede end vinene fra Gevrey-Chambertin? Hvem er de bedste producenter i dag – og hvor stor forskel er der egentlig på kvaliteten af en kommunevin og en 1. Cru? Der er masser at fortælle om og smage!

Begge producenter – Marchand Tawse og Lignier-Michelot – er såkaldte rising stars. Deres vine er nemlig endnu ikke helt blevet opdaget, og derfor er value-for money-effekten stor.

Der smages i alt syv vine – alle i årgang 2019 (ret til ændringer forbeholdes):

  • Morey-Saint-Denis ”En La Rue de Vergy” 2019, kommunevin, Domaine Lignier-Michelot
  • Morey-Saint-Denis 1. Cru “Les Faconnières”, Domaine Lignier-Michelot
  • Morey-Saint-Denis 1. Cru “Aux Charmes” 2019, Domaine Lignier-Michelot
  • Chambolle-Musigny 'Vieilles Vignes' 2019, kommunevin, Domaine Lignier-Michelot
  • Chambolle-Musigny 1. Cru "Cuvée Jules" 2019, Domaine Lignier-Michelot
  • Morey Saint-Denis "Rue de Vergy" 2019, kommunevin, Domaine Marchand-Tawse
  • Chambolle-Musigny 2019, kommunevin, Domaine Marchand-Tawse

Medbring

1 eller 2 gode bourgogne-glas til eget brug.