Skip to content
Vinsmagning af ungarske vine hos FOF København

Ungarn – de bedste vine fra Østeuropa?

Ungarn – de bedste vine fra Østeuropa?

I en lang og glorværdig periode i 1600-, 1700-, 1800- og første halvdel af 1900-tallet var dessertvinene fra det ungarske Tokaji-distrikt nogle af de dyreste og mest berømte vine i verden. Men under mere end 40 års kommunistisk styre blev de kastet ud i en henslumrende tilværelse, hvor kvaliteten dalede. Men nu har de fået reetableret deres ry, om end søde vine desværre er gået lidt af mode i mellemtiden.

Da jerntæppet for 30 år siden endelig gik op igen, og da EU bl.a. blev udvidet med de tidligere østlande Ungarn, Polen, Tjekkiet og Slovakiet, var Ungarn allerede dengang nok det mest interessante i forhold til vin, og så tidligt som i starten af 1990’erne blev der foretaget store investeringer fra de vestlige lande. Især franske og engelske investorer så potentiale i navnlig det berømte Tokaji-distrikt med dets historiske dessertvine.

Ungarn har ca. 65.000 ha. vinmarker = ca. det dobbelte af Bourgogne eller Champagne. Vi skal gennemgå Ungarns vindistrikter og vinhistorie og smage og vurdere, hvor landet står som vinland i dag. Vi smager både tørre hvide, røde og et par af de berømte søde dessertvine fra Tokaji-distriktet... vine på lokale druer, men også på internationale druer som f.eks. cabernet franc.

Det bliver en aften, hvor vi runder spørgsmål som: Skal man satse på lokale eller internationale druer? Hvor gode er de bedste vine? Er de på internationalt topniveau, eller bare "gode til prisen"?

Der er masser at forholde sig til for de nysgerrige, der vil prøve nye ting i vinens verden.