Skip to content

Man starter, fordi man har en dårlig hofte, men bliver ved på grund af samværet

Hjertehold, knæhold, KOL-hold. Det er bare nogle af de hensynstagende motionshold FOF København har lavet til ældre, der ikke har mulighed for at følge almindelig undervisning. Og træningen er ikke kun med til at holde kroppen i gang. Den bliver også et socialt holdepunkt i hverdagen for mange ældre. Det siger Elizabeth Ulrich Brydesen, fagkonsulent i FOF København.

Du ved det jo godt. Motion er godt for både krop og sjæl, men det kan være svært at finde overskuddet til at komme i gang. Særligt hvis du har et fysisk handicap eller lige har været igennem et operationsforløb. Måske er det også mange år siden, du sidst har dyrket motion, og alene tanken om et stort fitnesscenter med høj musik er helt uoverskuelig.

På FOF Københavns motionshold med hensyntagende træning har man netop taget højde for, at ældre med fysiske udfordringer har brug for lidt mere vejledning og ikke længere kan følge med i det høje tempo på almindelige hold. Elizabeth Ulrich Brydesen opfordrer ældre til at kaste sig ud i træningen og lover, at de er i gode hænder hos FOF Københavns uddannede undervisere.

Din træning stopper ikke efter genoptræningen

FOF København har også indgået et samarbejde med sundhedscentrene i København, Frederiksberg, Gentofte og Lyngby om et tilbud til de borgere, der har været igennem et genoptræningsforløb.

Efter endt genoptræning er borgeren ofte overladt til sig selv og har måske ikke motivationen til selv at forsætte træningen. FOF København tilbyder i samarbejde med sundhedscentrene derfor specialhold med hensyntagende træning ude i de enkelte sundhedscentre. På den måde kan borgerne forsætte samme sted, hvor de er vant til at gå til genoptræning.

Det er nemlig helt afgørende for det fysiske helbred, at træningen ikke stopper, når kommunens 12-ugers genoptræningsforløb holder op, siger Elizabeth Ulrich Brydesen.

”Går du bare hjem og sætter dig efter et genoptræningsforløb, så går der ikke mange uger, før du er tilbage ved din læge og siger: ”Nu er den gal igen, jeg har så ondt”, eller ”Jeg har stadig problemer efter operationen”. Der skal jo faktisk kæmpes i ret lang tid, når man har været sat tilbage i funktion. Og nok resten af livet ”.

Hensyntagende motion hos FOF København
Underviser Ingvild med deltagerne på holdet "Træning i maskiner", som mødes hver torsdag i Frederiksberg Sundhedscenter.

Samværet trækker

Motion er med til at give energi og holde kroppen i gang, men faktisk er det det sociale, som får mange ældre til at holde fast i træningen på dage, hvor de ellers kunne have lyst til at blive hjemme.

”Det med at mødes hver onsdag har kæmpe betydning for mange af de ældre, der går på holdene. De kommer på grund af træningen, men grunden til, at de møder op, er fordi de skal hen og møde de andre. Man starter, fordi man har en dårlig hofte, men bliver ved på grund af samværet”, slutter Elizabeth Ulrich Brydesen.

Vejledning og tilmelding efter endt genoptræning

Elizabeth Ulrich Brydesen
eub@fofkbh.dk
Tlf. 4596 0125