Skip to content

Glæd dig til forårets kurser, foredrag og ture! Vi lægger løbende nye hold på hjemmesiden, og hele programmet er online 13. december.

På opdagelse i byens rum – rundvisninger og ture med FOF København

På opdagelse i byens rum

På opdagelse i byens rum

Tag med på opdagelse i Københavns mangfoldige byrum. Over fem gåture fletter cand.mag. og billedkunstner Frederik Lindskov Københavns historie sammen med arkitektur, kunst og meget mere.

1. Jernbanebyen og BoligVærkstedet – showroom for København som arkitekturhovedstad 2023

Hvordan kan arkitektur og byudvikling bidrage til at indfri FNs 17 mål for bæredygtig udvikling?

Lokomotivværkstedet, Den Gule By, studiebyen CPH Village og BaneGaardens øko-streetfood. Du har sikkert allerede hørt om de mange spændende ting, der finder sted i Jernbanebyen, men nu bliver det endnu vildere – for København er af UNESCO udnævnt som verdens arkitekturhovedstad 2023, og i den anledning er der opført syv pavilloner i området til fremvisning af fremtidens bæredygtige byggeri.

Det er nok ikke helt tilfældigt, at pavillonerne for fremtidens byggeri placeres netop i Jernbanebyen, for arkitektfirmaet Cobes vinderprojekt for forvandlingen af DSBs gamle centralværksted handler om at skabe Danmarks grønneste bydel med selvkørende busser, delecykler, boldbaner på hustagene, og om at håndværkerånden fra de gode gamle dage genoplives i form af atelierer, workshops og orangerier fulde af lokale kunstnere, håndværkere og iværksættere.

Kom med guide Frederik Lindskov på en veloplagt byvandring fra Kaktus Towers, Nexus CPH og Trafiktårn Øst forbi den historiske Skydebrohal, Lokomotivværkstedet og BoligVærkstedet til øko-markedet BaneGaarden og Den Gule By.

Værd at vide

Mødested: Trafiktårn Øst set fra Kalvebod Brygge mod Vesterbro på Carsten Niebuhrs Gade 49, København V.

Slutsted: Den Gule By. 

 

2. Nyt betagende Ferring-vartegn og Den Blå Planet

Foster + Partners har efter næsten otte års planlægning og byggeri færdiggjort et nyt, ikonisk hovedsæde for Ferring – og det er intet mindre end spektakulært! Det skulle det også være, for blot få hundrede meter derfra ligger et af dansk arkitekturs mest roste byggerier fra 10'erne: Den Blå Planet. Ferring-domicilet er kantet og hæver sig som en enorm triangel op fra en kunstig halvø. Den Blå Planet slynger sig derimod rundt på sin egen halvø som en gigantisk strømhvirvel. Her – i en tidligere helt overset zone mellem land og vand nær Kastrup Lufthavn – er på rekordtid opstået et helt nyt byområde med flere nye byggerier samt adskillige spændende skulpturer – bl.a. Jeppe Hein.

Kom med og hør om Ferring-domicilet, Den Blå Planet, Jeppe Hein og meget andet.

Værd at vide

Mødested: Krydset, Jacob Fortlingsvej / Amager Strandvej.

Slutsted: Samme sted.

 

3. Papirøen, Operaparken og Børnebyen

Operaparken forventes at åbne i 2023, mens vi må vente på Papirøen til 2024. Allerede nu er der dog masser at se, og hele området omkring de to nye øer summer af liv.

Vi mødes ved Inderhavnsbroen ved Broens Gadekøkken og går forbi kulturhuset Nordatlantens Brygge og det prisbelønnede Krøyers Plads. Vi passerer Trangravsbroen, Papirøen, Operaparken og selve operaen og hører om nyt og gammelt på og omkring Holmen. Vi ser kanonbådsskurene og bygningskomplekset "Torpedohallen", hvor 68 lejligheder er opført i flådestationens gamle værft for motortorpedobåde.

Som afslutning runder vi turen af med et smut forbi Børnebyen på Christianshavn, som er Danmarks største institution for børn og unge.

Værd at vide

Mødested: Den grønlandske handelsplads ved Inderhavnsbroen (Christianshavnssiden).

Slutsted: Ved Børnebyen.

 

4. NORDØ – Nordhavns helt nye byområde

Nordø er Nordhavns nyeste tilføjelse og står til at blive bydelens mest eksklusive kvarter, hvilket siger ikke så lidt, når nu Nordhavn i forvejen er Danmarks dyreste kvarter. Vi mødes på Göteborg Plads under Portland Towers og bevæger os ud på Nordø mod det enorme kontorkompleks Spidsen af Cobe arkitekter. Vi passerer et byggeri af Henning Larsen Arkitekter og bemærker, hvor tæt vi er på Trekroner i denne zone af Nordhavn. Vi går retur forbi Konditaget Lüders' nye "havbunds"-park, de almene boliger i Orienten og kollegiet UMEUS. Vi hører om Danmarks største p-anlæg "under vand", Kronløbsøen, med plads til næsten 1000 parkerede biler og går derfra videre til Østre Landsrets nye lokalitet og det flotte Comwell Nordhavn nær CIS.

Værd at vide

Mødested: Göteborg Plads, 2150 Nordhavn.

Slutsted: Orientkaj Metro St.

 

5. Dragespringvand og Rådhuspandekager

Kom og hør historien om Dragespringvandet som i år genopstilles på Rådhuspladsen – denne gang i sin oprindelige pragt og vel at mærke på midten af pladsen. Det enorme springvand vil fuldstændig ændre pladsens æstetik og med ét gøre pladsen til en plads, man kan opholde sig på og ikke blot gå hen over.

Vi hører om biler på Vestervoldgade, Cityringen under pladsen og bygningerne omkring. Til slut runder vi sæsonen behørigt af med en tur indenfor på Københavns Rådhus, som velsagtens er det mest interessante rådhus i hele verden – i hvert fald ifølge den overmåde kyndige rådhusbetjent, Kristoffer Sahlholdt, som viser os rundt. Besøget afsluttes naturligvis med Rådhuspandekager.

Værd at vide

Mødested: Rådhuspladsen, Dragespringvandet.

Slutsted: Københavns Rådhus.

RUNDVISNINGER OG TURE

Se alle aktuelle ture