Skip to content

Vi er glade for at kunne genåbne fra den 17. januar! Husk mundbind og gyldigt coronapas.

Læs mere her.
Musikforedrag om Johannes Brahms i FOF Nordsjælland forår 2022

Musikforedrag - Johannes Brahms

Musikforedrag - Johannes Brahms

Johannes Brahms var en usædvanlig personlighed, præget af en vanskelig barndom og ungdom, men også af en bemærkelsesværdig stædighed: Han ville være en stor komponist, selv om hans musikalske uddannelse var mangelfuld - han satte aldrig sine ben på et musikkonservatorium.

Hans venskab med den 23 år ældre Robert Schumann i dennes sidste, vanskelige år, fik afgørende betydning for hans karriere, og venskabet med Schumanns hustru Clara, som var tidens førende kvindelige klavervirtuos, varede så længe hun levede - hun døde året før Brahms.

Deres forhold er uigennemskueligt, var det kærlighed eller blot venskab? Meget tyder på, at Brahms, som var fjorten år yngre end Clara, virkelig var tiltrukket af hende og gerne ville giftes med hende, men hun afviste ham. Han forelskede sig også i en af Schumann-parrets døtre, men også her blev han afvist. Brahms blev aldrig gift, selv om han som Beethoven, der led samme skæbne, hungrede efter ægteskab. 

Brahms' personlighed er også temmelig mærkværdig, han kunne ofte udtrykke sig ironisk, satirisk og ligefrem ondskabsfuldt og fornærmende. Han foragtede Liszt og Wagner og omtalte dem yderst uforskammet. Han traf et par gange Grieg, som inviterede ham til Norge, men det afviste Brahms. Han fik besøg af den unge Carl Nielsen, og det blev til et kortvarigt og ikke ligefrem venligt møde.

Men trods sine mange fejl er Brahms en af sin tids største komponister, i dag med en fremtrædende plads på repertoiret.