Skip to content

Vi er glade for at kunne genåbne fra den 17. januar! Husk mundbind og gyldigt coronapas.

Læs mere her.
Foredragsrække om tendenser i ny dansk litteratur hos FOF Nordsjælland

Tendenser i ny dansk litteratur

Tendenser i ny dansk litteratur

Det vrimler med nye danske udgivelser, og det vrimler naturligvis også med temaer, der går igen, og tendenser, der blomstrer. Vi ser på tre vidt forskellige aktuelle tendenser hos de danske forfattere: Familiefiktioner, det personlige essay og den biografiske kunstnerroman. 

I de tre uformelle foredrag kommer vi både omkring det smalle og det brede, det lettilgængelige og det krævende – med perspektiveringer i ny og næ til både litteraturhistorien og samfundsdebatten. Hvert af foredragende vil fokusere på en håndfuld bøger, men komme omkring adskillige flere, så man hver gang kan gå derfra med masser af læseinspiration. 

Tendenser i ny dansk litteratur #1 – Familiefiktioner
Fremmedgjorte døtre, frustrerede ægtemænd, magtesløse nybagte mødre – og selvfølgelig også masser af nærvær og kærlighed. Eller hvad? Vi dykker ned i et bredt udvalg af de mange familiefokuserede fiktionsfortællinger, der ser dagens lys i disse år. Lige fra den autofiktive roman over den sanselige digtsamling til de fandenivoldske noveller.

For hvad og hvordan fortæller disse bøger? Hvor synes familielivet at være på vej hen?

Tendenser i ny dansk litteratur #2 – Det personlige essay
Essaygenren har de seneste år fået et kæmpe comeback i dansk litteratur. Men hvorfor stryger denne særegne genre med forfatterens personlige refleksioner - hvor der ofte stilles flere spørgsmål end der gives svar - pludselig ind på bestsellerlisterne? Hvad er det, der er så fascinerende ved disse bøger, at læsere ofte kaster sig over essays om emner, som de i udgangspunktet slet ikke interesserer sig for?

Hør mere om genrens genkomst og stift bekendtskab med nogle af de mest populære, legesyge, tankevækkende og overraskende nye essays med emner, der spænder fra minder og mord over kystlandskaber og køn til træer og tekstiler.

Tendenser i ny dansk litteratur #3 – Den biografiske kunstnerroman
Det vrimler med biografiske romaner om for længst afdøde kunstnere i disse år. Mennesker, der for andre end biografilæserne kun har været kendt for deres efterladte værker. Nu synes de pludselig levende i al deres hverdagslige detaljerigdom, der på siderne i de mange aktuelle kunstnerromaner.

Men hvordan skildres så visuelle liv i ord? Det undersøger vi ved at dykke ned i en håndfuld meget forskellige romaner om meget forskellige kunstnere og deres liv og virke.