Skip to content

Vi er glade for at kunne genåbne fra den 17. januar! Husk mundbind og gyldigt coronapas.

Læs mere her.
Foredrag med Bente Klarlund Pedersen i FOF Nordsjælland

Bente Klarlund Pedersen - Aldring og foryngelse

Bente Klarlund Pedersen - Aldring og foryngelse

Ikke bare livsstil, men også livsindstilling, ser ud til at påvirke vores aldring. Telomerer er en del af cellernes kromosomer. Hver gang en celle deler sig, ryger der et stykke telomer. Man kan sige, at vores celler er udstyret med et klippekort, hvor der for hver enkelt celledeling ryger et enkelt klip fra kromosomenden. På et tidspunkt er klippekortet tomt, og så vil cellen aldrig kunne dele sig mere. Man siger, at cellen er gået ”i alderdom”.

Det viser sig, at kronisk inflammation giver korte telomerer og får aldringsprocessen til at køre hurtigt, mens en sund livsstil og en optimistisk livsindstilling styrker kromosomerne.

“Healthy aging” handler om at udskyde skranteårene. Det er muligt at forsinke aldringen. Men kan man også vende udviklingen? Og er der etiske udfordringer i ønsket om en evig ungdom? 

Bente Klarlund Pedersen er forfatter til bogen Yngre med årene (2020). Hun er dansk sundhedsforsker, professor i integrativ medicin ved Københavns Universitet, speciallæge i infektionsmedicin og intern medicin og overlæge på Rigshospitalet.

Prisen er inkl. 1 glas vin/vand i pausen.